SUNTETI AICI
ACASA > Istoria tenisului pe zile > 16 februarie în istoria tenisului mondial: În 1959 s-a născut legendarul John McEnroe

16 februarie în istoria tenisului mondial: În 1959 s-a născut legendarul John McEnroe

John McEnroe, unul dintre frumoşii nebuni ai tenisului

16 februarie este o zi mare pentru tenisul mondial. În 1959, în această zi s-a născut unul dintre cei mai mari jucători de tenis ai tuturor timpurilor, americanul John McEnroe.  De şapte ori câştigător al turneelor de Grand Slam (4 la US Open şi 3 la Wimbledon), fost lider mondial, fost multiplu câştigător al Cupei Davis, John McEnroe a fost şi unul dintre cei mai colerici jucători din şportul alb. Cea mai celebră frază a sa rostită la adresa arbitrilor, “You Cannot Be Serious”, l-a caracterizat apoi întreaga viaţă, dând şi titlul cărţii autobiografice pe care a scris-o.

Marcelo Rios

2003. Jucând în cea de a 31-a – şi ultima – finală de simplu, chilianul Marcelo Rios pierde în faţa publicului din ţara natală în favoarea spaniolului David Sanchez cu 1-6, 6-3, 6-3 la openul Bellsouth din Vina del Mar, Chile.

MaliVai Washington

1992. MaliVai Washington câştigă primul lui titlu de simplu, învingându-l pe sud-africanul Wayne Ferreira cu 6-3, 6-2 în Memphis, Tennesee. Washington n-a pierdut nici măcar un set pe tot parcursul celor 5 meciuri care l-au dus la titlu, incluzând şi semifinala disputată împotriva lui Jimmy Connors.

Martina Navratilova

1992. Martina Navratilova devine lider al tuturor timpurilor la titluri câştigate la simplu, când învinge în  meciul cu Jana Novotna cu 7-6 (4), 4-6, 7-5 în finala turneului Virgina Slims de la Chicago, cumulând astfel 158 de titluri câştigate de-a lungul carierei sale. Navratilova o depăşeşte astfel pe retrasa din activitate Chris Evert, dar se situează şi înaintea lui Jimmy Connors, deţinătorul recordului masculin cu 109 titluri la activ. Jana Novotna spune despre reuşita Martinei: „Este meritul ei personal pentru revenire şi pentru meciul acesta istoric. Nu cred că a simţit presiunea recordului atât de mult ca presiunea la care am supus-o în această partidă. Eu am fost cea care am împins-o până la limită.”

CITEȘTE ȘI:  23 februarie în istoria tenisului: În 1974, Bjorn Borg câştigă primul său titlu ATP

Chris Evert

1985. Martina Navratilova o învinge pe Chris Evert cu 6-2, 6-4 şi câştigă titlul la prima ediţie a turneului de la Delray Beach, Florida. „Încă mai am multe de învăţat ca jucătoare pentru a arăta lumii de ce sunt în stare” – spune Navratilova după meci. „Mai am multe de făcut pentru a ajunge cea mai mare jucătoare din lume. N-am jucat prea bine în ultimul timp.”

Mark Cox

1968. În cel mai lung meci de dublu al tuturor timpurilor – 6 ore, 20 de minute – britanicii Bobby Wilson şi Mark Cox îi înving pe americanii Charlie Pasarell şi Ron Holmberg cu 26-24, 17-19, 30-28 în sferturile Campionatului american de sală din Salisbury, Maryland. Primul set durează 2 ore şi 5 minute iar ultimul 2 ore şi 35 de minute. Meciul a început la ora 4.40 după-amiază şi s-a încheiat la 11 noaptea.

McEnroe avea mereu ceva de comentat la adresa arbitrilor

1959. John McEnroe, cunoscut probabil la fel de mult pentru temperamentul său cât şi pentru îndemânare,  arta serviciului şi jocul liftat care i-au adus şapte titluri importante de simplu, se naşte la Wiesbaden, Germania de Vest. McEnroe debutează la Wimbledon , în 1977, în calificări, la vârsta de 18 ani, şi ajunge până în semifinale înainte de a pierde în faţa viitorului rival Jimmy Connors. După doar un an la Universitatea Stanford, în 1978 – unde câştigă titlul la simplu la campionatul universitar– McEnroe îşi începe cariera profesionistă care-i aduce 77 de titluri la simplu şi 78 la dublu. Câştigă primul titlu important în 1979, US Open, învingându-l  pe new-york-ezul Vitas Gerulaitis în finală. Continuă şi câştigă următoarele două finale de Open – învingându-l pe Bjorn Borg în ambele partide – şi din nou în 1984, a patra oară împotriva lui Ivan Lendl. Finala disputată împotriva lui Bjorn Borg în 1980 este privită ca unul din cele mai frunoase meciuri al tuturor timpurilor când cele două legende joacă 34 de puncte în tie-break-ul din setul 4 – McEnroe salvând 5 mingi de meci şi trimiţând meciul în setul 5. Şi totuşi McEnroe pierde titlul, Bjorg învingându-l cu 1-6, 7-5, 6-3, 6-7 (16), 8-6. Un an mai târziu, McEnroe sparge gheaţa şi îl învinge pe Bjorg în finala de la Wimbledon din 1981, primul dintre cele trei titluri câştigate în Regat, urmând cele din 1983 şi 1984. Cel mai bun sezon al lui McEnroe vine însă în 1984 când înregistrează un record de 83 victorii şi 3 înfrângeri, exceptând înfrângerea din finala de la Roland Garros în faţa lui Ivan Lendl, una din cele mai mari dezamăgiri ale carierei lui. McEnroe, suporter loial al echipei de Cupa Davis, ajută la câştigarea titlului în 1978, 1979, 1981, 1982 şi 1992.

CITEȘTE ȘI:  11 martie în istoria tenisului: În 1991, Monica Seleş devenea lider mondial pentru prima dată

AICI PUTEŢI VEDEA UNUL DINTRE CELE MAI CUNOSCUTE MOMENTE DIN CARIERA LUI JOHN MCENROE: CEL ÎN CARE S-A NĂSCUT CELEBRA EXPRESIE: “YOU CANNOT BE SERIOUS”, CARE A DAT ŞI TITLUL CĂRŢII AUTOBIOGRAFICE SCRISE DE MARELE TENISMEN.

Suzane Langlen

1926.  Într-unul din cele mai mediatizate şi aşteptate meciuri din istoria sportului, franţuzoaica Suzanne Langlen o învinge pe americanca Helen Willis cu 6-3, 8-6 la Cannes, Franţa, în finala turneului Carleton – în singura întâlnire din cariera celor două legende ale tenisului. Associated Press denumeşte întâlnirea „o partidă minunată între cele mai mari jucătoare de tenis din lumea veche (Europa) şi lumea nouă (America), care a umplut tribunele cu suporteri entuziaşti şi a strâns laolaltă în faţa porţilor mulţimile de oameni  care n-au reuşit să mai intre.”  Suporterii care n-au mai găsit bilete stau aşezaţi pe acoperişurile caselor din împrejurimi pentru a trage cu ochiul la întâlnirea celor două campioane. „Din punct de vedere al  tenisului, miza nu era scorul ci interesul publicului pentru întâlnirea dintre Suzanne şi Helen, atat de mult aşteptată şi aproape nesperată”, scrie AP. „Multe săptămâni nu s-a vorbit de altceva.”

Leave a Reply

Top