SUNTETI AICI
ACASA > Istoria tenisului pe zile > 25 februarie în istoria tenisului: În 2002, Venus Williams devine prima jucătoare de culoare lider mondial

25 februarie în istoria tenisului: În 2002, Venus Williams devine prima jucătoare de culoare lider mondial

Venus Williams

25 februarie este o zi extrem de importantă în istoria tenisului mondial. În urmă cu 9 ani, în 2002, Venus Williams, cea mai mare dintre surorile Williams aflate în circuitul WTA, devine primul jucător sau jucătoare de tenis lider mondial în tenisul profesionist.

În ciuda numeroaselor critici la adresa felului ei de a fi, a jocului sau a acuzaţiilorde blat în meciurile directe disputate cu sora sa în finalele de Grand Slam, acest lucru rămâne: Venus Williams a rescris istoria şi va fi, pentru totdeauna, considerată o deschizătoare de drum. Căci datorită prezenţei ei în fruntea ierarhiei mondiale mulţi alţi jucători de culoare au prin scuraj şi au debutat în circuitul profesionist, iar acest lucru nu a putut decât să aducă un plus de valoaer competiţiei. În continuare puteţi vedea alte întâmplări memorabile petrecute în ziua de 25 februarie în tenisul mondial.

Venus Williams

2002. Venus Williams, campioana US.Open şi Wimbledon, devine prima jucătoare de culoare – la feminin sau masculin –  care ajunge numărul 1 mondial în tenis. Williams devine cea de 11-a jucătoare care ocupă nr. 1 pe computerul WTA şi îşi păstrează poziţia pentru 11 săptămâni în decursul anului.

O poză devenită deja tradiţională pe Rod Laver Arena

2001. Gemenii identici Bob şi Mike Bryan câştigă primul lor titlu ATP la dublu la Campionatul Kroger St. Jude din Memphis, Tenesee, învingându-i pe Alex O’Brian şi Jonathan Stark cu 6-3, 7-6 (7-3). A fost doar începutul legendei, căci de atunci cei doi au câştigat 10 titluri de Grand Slam şi 68 de turnee ATP în total.

CITEȘTE ȘI:  Schiavone a câştigat cel mai lung meci feminin din istoria turneelor de Grand Slam

Tracy Austin

1993. Olandeza Stephanie Rottier, 19 ani, o învinge pe dubla campioană a US Open, Tracy Austin, 30 ani, cu 6-1, 6-0 în turul 3 al cupei Evert din Indian Wells, California, în turneul care marca revenirea în circuit a fostei nr. 1 mondial. Rottier spune despre notorietatea americancei: „Am auzit că a câştigat două turnee US Open. Am citit în ziar.” Austin, nepoziţionată pe nici un loc WTA, joacă în primul ei turneu din 1989, învingând-o în turul anterior pe nr 12 mondial şi cap de serie nr. 2, Katerina Maleeva (Bulgaria) cu 6-2, 2-6, 6-3.

Pete Sampras

1990. În acelaşi turneu la care şi-a făcut debutul profesionist cu trei ani mai devreme, Pete Sampras câştigă primul lui titlu la simplu din prodigioasa sa carieră, învingându-l pe Andres Gomez cu 7-6 (4), 7-5, 6-2, în finala campionatului US Pro de la Philadelphia. Sampras câştigă premiu cel mare în valoare de 135.000 dolari, primul din cele 64 titluri ATP pe care le va câştiga în cei 13 ani de carieră. Robin Finn, de la „New York Times” scrie despre Sampras: „Fără întâlniri romantice, diplomă de absolvenţă, petreceri sau ştrengării pentru Sampras, în vârstă de 18 ani, în anii de când şi-a făcut debutul profesionist. Fără anturaj, păr vopsit, şi până astăzi, fără vreun titlu, Sampras, un Opie (personaj notoriu din anii 60) care a studiat etica profesionistă sub tutela expertului Ivan Lendl şi care a folosit-o aici toată săptămâna pentru a-şi stabili propriile reguli finalizate într-un 7-6, 7-5, 6-2 împotriva lui Andres Gomez la campionatul de sală Ebel Pro”.  Sampras vorbeşte despre motivaţia lui spre succesul din finală: „Nu joc pentru bani. Joc din dragoste pentru acest sport. Şi cred că tot de dragul lui voi mai juca 8-10 ani”. Deşi Sampras e fericit de victoria din Philadelphia, spune că a pus ochii pe marile titluri: „Nimeni nu-şi aminteşte cine a câştigat Philadelphia sau Memphis-ul. Numele ţi-l faci la Grand Şlemuri.” Avea să cucerească apoi 14 astfel de trofee!

CITEȘTE ȘI:  10 februarie în tenisul mondial: În 1992, Jim Courier a devenit pentru prima dată lider mondial

AICI VEDEŢI CE A FĂCUT PETE SAMPRAS LA PRIMUL MECI PROFESIONIST

One thought on “25 februarie în istoria tenisului: În 2002, Venus Williams devine prima jucătoare de culoare lider mondial

Leave a Reply

Top