SUNTETI AICI
ACASA > Istoria tenisului pe zile > 9 februarie în tenisul mondial: În 1991, Andre Agassi a fost bătut de viitorul său antrenor, Brad Gilbert

9 februarie în tenisul mondial: În 1991, Andre Agassi a fost bătut de viitorul său antrenor, Brad Gilbert

Andre Agassi şi Brad Gilbert

O zi destul de săracă în evenimente, ziua de 9 februarie a marcat, totuşi, tenisul mondial prin debutul în fruntea echipei de Cupa Davis a SUA a fratelui legendarului John McEnroe, Patrick. Mult timp în umbra ilustrului său frate, Patrick a reuşit să facă istorie în fruntea echipei americane, pe care a condus-o timp de 10 ani. De asemenea, astăzi se împlinesc 20 de ani de la una dintre cele mai dureroase înfrângeri din cariera lui Andre Agassi, care a fost bătut clar de cel care avea să-i devină antrenor peste doar câţiva ani, Brad Gilbert. Citiţi în continuare cele mai importante evenimente ale zilei de 9 februarie în istoria tenisului mondial.

Patrick McEnroe a condus echipa SUA 10 ani

2001. Patrick McEnroe debutează în calitate de căpitan nejucător al echipei de Cupa Davis al SUA, iar cel mai bun jucător al lui, Jan-Michael Gambill, câştigă primul lui meci transmis în direct împotriva lui Michel Kratochvil cu 6-3; 7-5; 6-4, din primul tur al Grupei Mondiale, desfăşurat în Elveţia, la Berna. Todd Martin este învins de numărul 1 elveţian, Roger Federer cu 6-4; 7-6; 4-6; 6-1 în meciul de deschidere.

Jim Courier

1997. Jim Courier învinge ostilul public brazilian, deshidratarea şi cele 43 de grade Celsius de pe teren şi câştigă împotriva lui Gustavo Kuerten cu 6-3; 6-2; 5-7; 7-6 (11), stabilind scorul de 4-1 pentru Statele Unite împotriva Braziliei în primul tur al Cupei Davis la Ribeirao Preto, Brazilia. La sfârşitul celor 3 ore şi 36 de minute, Jim Courier, clasat pe locul 22, declară: „Evident, a fost un meci dificil şi strâns. Mă bucur că a ţinut doar patru seturi. Dar, dacă dura cinci, sunt sigur că aş fi rezistat mai mult ca el”. Kuerten, locul 85 la acea vreme şi relativ necunoscut în afara Americii de Sud, va câştiga Roland Garros-ul nefiind calificat direct – patru luni mai târziu.

CITEȘTE ȘI:  1 martie în istoria tenisului: În 1998 surorile Williams câştigă primul lor titlu la dublu! În finală au învins-o pe Cătălina Cristea!

ÎN CONTINUARE PUTEŢI VEDEA CÂTEVA IMAGINI CU JIM COURIER ÎN ACŢIUNE

Brad Gilbert
Andre Agassi

1991. Brad Gilbert îl zdrobeşte pe viitor său elev, Andre Agassi, cu 6-1; 6-2 în doar 59 de minute în semifinalele Campionatului Volvo de la San Francisco. Agassi caracterizează înfrângerea drept cea mai grea de la eşecul din faţa lui Pete Sampras înregistrat în finala US Open din luna septembrie. Agassi declară: „M-a demolat. N-a servit niciodată atât de bine. Nici măcar jucătorii specialişti în seviciu nu servesc atât de bine. N-am putut face nimic. Nu prea ai ce să faci când joacă atât de bine. Al doilea serviciu al meu a fost cam slab. Dacă mi-ar fi dat o singură şansă să joc, poate că s-ar fi schimbat ceva”. Meciul Gilbert – Agassi este cel de-al patrulea din cele opt pe care le vor disputa sportivii unul împotriva celuilalt de-a lungul carierei lor, scorul fiind de 2-2 după victoria lui Gilbert de la San Francisco. Cei doi mai dispută patru meciuri, fiecare câştigând câte două, înainte ca Gilbert să devină antrenorul lui Agassi, în primăvara lui 1994. În seara următoare, Gilbert pierde finala de la San Francisco în faţa australianului Darren Cahill (actual antrenor al Soranei Cîrstea, în echipa Adidas) cu 6-2; 3-6; 6-4. După abandonarea activirăţii de jucător, Brad Gillbert a antrenat patru tenismeni: Andre Agassi, Andy Roddick şi Andy Murray au cucerit, cu el titluri ATP. Pe cel de-al patrulea, japonezul Key Nishikori, speră să-l ducă spre acelaşi succes.

ÎN CONTINUARE ÎL PUTEŢI VEDEA PE BRAD GILBERT VORBIND DESPRE ANDRE AGASSI

CITEȘTE ȘI:  16 februarie în istoria tenisului mondial: În 1959 s-a născut legendarul John McEnroe

Leave a Reply

Top