SUNTETI AICI
ACASA > Romani > Povestea parteneriatului dintre Horia Tecău şi Robert Lindstedt, în revista oficială a ATP!

Povestea parteneriatului dintre Horia Tecău şi Robert Lindstedt, în revista oficială a ATP!

Robert Lindstedt şi Horia Tecău în timpul finalei de dublu de la Wimbledon

Românul Horia Tecău şi suedezul Robert Lindstedt au devenit rapid o echipă de dublu  periculoasă, deşi au disputat primul lor turneu împreună în luna martie a anului trecut. Au intrat nu numai în vizorul adversarilor – puşi în gardă de performanţele obţinute de cei doi în 2010- dar şi în cel al oficialilor ATP. Care le-au dedicat un amplu material în revista oficială a organizaţiei, “Deuce”. Iată traducerea integrală a reportajului cu Tecău şi Lindstedt, apărut în primul număr al anului 2011, sub titlul “Atracţia extremelor”.

Călătoria oricărui jucător aspirant de la juniorat la seniorat este deseori dificilă. Încrederea, precum şi sprijinul financiar joacă un rol important în drumul spre succes al unui jucător. Dar, câteodată, indiferent de cât de mare este ambiţia, ţelurile rămân neatinse. “Robban” şi “Românul” au visat mereu să joace la turneele mari, dar pentru un motiv sau altul, nu au reuşit ca jucători de simplu.

Tecău: “Fac tenis pentru că vreau să joc la Grand Şlemuri”

Horia Tecău, tăcutul şi respectuosul nativ din Constanţa, care a avut o fulminantă carieră de junior, a renuţat la singura lui ambiţie “la sfârşitul  anului 2007, când m-am trezit clasat între locurile 350 şi 400 pentru a treia oară la rând. Clasarea mea însemna că nu puteam juca în calificări pentru Grand Şlemuri. Fac tenis pentru că vreau să joc Grand Şlemuri. Vroiam să fiu acolo”.

AICI PUTEŢI CITI CE I S-A ÎNTÂMPLAT LUI HORIA TECĂU ÎN PERIOADA ÎN CARE JUCA TURNEE DE SIMPLU

Robert Lindstedt, petrecăreţul suedez, a fost întrebat  în ziua  terminării colegiului, în 1998, dacă va reuşi ca jucator de simplu. “Aveam dubii în fiecare zi. Când jucam la simplu, aveam sentimentul că o să reuşesc, într-un fel sau altul, la marile turnee. Ca jucător la dublu, am ştiut întotdeauna că sunt destul de bun. Vroiam să joc la la competiţii importante, aşa că decizia a fost uşor de luat”.

Victor Hănescu, care l-a cunoscut pe Tecău la un turneu de juniori şi care din 2003 i-a fost coleg în echipa de Cupa Davis spune: “A fost decizia bună pentru Horia. A ales bine. A înţeles că la simplu n-avea nici o şansă să joace la cel mai înalt nivel”.  Jonas Bjorkman, fost lider mondial la dublu, retras din activitate în 2008, dezvăluie că Lindstedt “munceşte mult, dar la început nu era aşa. Cred că a învăţat să fie profesionist  şi a ales bine să joace la dublu”.

CITEȘTE ȘI:  Monica Niculescu şi Alexandra Dulgheru, în turul secund la Wimbledon

HORIA TECĂU, CARTE DE VIZITĂ

ROBERT LINDSTEDT, CARTE DE VIZITĂ

Tecău a ajuns  la simplu pe locul 326 în aprilie 2005. Lindstedt  s-a situat pe locul 309 în aprilie 2004 şi s-a îndreptat definitiv spre dublu în 2005. Uşor, uşor, au început să joace la competiţiile mari, s-au cazat în hoteluri mai bune şi au făcut mai mult decât să-şi strângă mâinile la sfârşitul partidei. În martie anul trecut, absolut din întâmplare, cărările li s-au întâlnit.

Tecău şi Daniell cu trofeul de la Auckland

Iniţial, Tecău a convenit să joace cu Hănescu la începutul sezonului, dar „e întotdeauna periculos să joci cu un jucător de simplu”. La scurt timp după startul Open-ului Heineken din Auckland, Hănescu s-a retras din cauza unei accidentări. Tecău a solicitat un wild-card, nefiind sigur de calificarea directă. A făcut pereche cu Marcus Daniell cu cinci minute înainte de deadline şi cei doi au ajuns să câştige primul lor titlu  ATP!

Bjorkmann: „Robert e un tip fenomenal… dar nu pot sta în aceeaşi cameră de hotel cu el”

Lindstedt planuise să joace tot anul cu austriacul Julian Knowle. „Dar am avut un debut de an şocant şi am ţinut-o tot aşa.  După patru eliminări la rând din primul tur, era clar că nu ne potriveam. Ceva nu mergea. Aşa că am decis să ne despărţim, dar atunci am început să jucăm bine ajungând până în semifinale la Rotterdam şi în finală la Marseille. Am amânat decizia până după Miami.”

După un schimb de sms-uri, Lindstedt şi Tecău şi-au unit forţele la Open-ul Sony Ericsson, de la Miami. Pentru Lindstedt (33 de ani), Tecău era cel de-al  87 partener  în 13 ani de profesionism! Au ieşit din primul tur, dar au decis să mai joace un turneu împreună.

ÎN CONTINUARE PUTEŢI VEDEA UN VIDEO-REPORTAJ FĂCUT CELOR DOI DE CĂTRE CEI DE LA ATP

„Horia e un tip super, foarte relaxat şi foarte organizat”, spune Hănescu, care i-a fost partener lui Tecău la patru meciuri de Cupa Davis. „Robert  e un tip fenomenal. E foarte optimist şi foarte amuzant,” confirmă Bjorkman,  care adaugă: „Dar nu pot să împart aceeaşi cameră de hotel cu el. E un împrăştiat!”. Personalităţile şi jocul lor nu s-au potrivit. „Eram amândoi încăpăţânaţi şi vedeam jocul fiecare în felul nostru”, spune Lindstedt.

CITEȘTE ȘI:  Victor Hănescu a căzut pe locul 71 în clasamentul mondial! Adrian Ungur a urcat pe locul 165!
Horia Tecău şi Robert Lindstedt cu trofeul de la Casablanca

Cu două zile înainte de startul Grand Prix-ului Hassan II din Casablanca, partenerul lui Tecău, Christopher Kas, s-a retras. „Robban” a răspuns strigătului de ajutor al lui Tecău. Au luat titlul învingându-i pe Rohan Bopanna şi Aisam-Ul-Haq Qureshi în finală. „Din momentul ăla, ne-am îmbunătăţit jocul”, spune Lindstedt.  „Jocul nostru individual nu s-a contopit instantaneu pentru a forma o echipă puternică în Casablanca, dar toată săptămâna aceea amândoi am văzut sclipiri în jocul celuilalt.  Pentru că amândoi serveam bine, am realizat că făcând brake-uri şi jucând bine, parteneriatul nostru ar putea merge.  Ne-am văzut potenţialul.”

Tecău şi Lindstedt - s'Hertogenbosch

Câştigând trofeul  Openului Unicef de la s’Hertogenbosch din iunie, Lindstedt şi Tecău au dobândit reputaţia de echipă periculoasă. Dar mai aveau de lucru la construirea tacticii de joc, a unui plan clar de joc. “Ne-am oprit un moment înainte de Wimbledon şi ne-am gândit cum vrem să jucăm”, recunoaşte Lindstedt. “Cu o săptămână înainte de Wimbledon, nu ştiam cum să jucăm ca o echipă. Jucam la dublu ca doi jucători de simplu.”

Lindstedt: „Problema nu era dacă puteam executa lovituri de dreapta sau rever, ci doar comunicarea”

Pentru Tecău, jocul la dublu era o necunoscută chiar şi în 2010. Jucătorul de 25 de ani recunoaşte că mai are de descifrat secretele jocului în echipă. „Eram în al treilea an de dublu şi totuşi simţeam că mai am de învăţat. În parteneriatul nostru, experienţa lui Robert  a contat enorm. El cunoaşte jucătorii, echipele şi ştie stategiile împotriva anumitor echipe. Mi-a fost de mare ajutor.”

AICI PUTEŢI VEDEA CE PĂRERE ARE ROBERT LINDSTEDT DESPRE HORIA TECĂU, ÎNTR-UN INTERVIU ACORDAT ÎN LUNA IANUARIE 2011

Wimbledon a schimbat totul. Cursa pentru prima lor finală de Grand Şlem le-a întărit jocul şi i-a transformat automat în ţintă pentru alte echipe.

Tecău şi Lindstedt după finala de la Wimbledon

„Problema nu era lovitura de dreapta sau reverul, problema era comunicarea dintre noi.”spune Lindstedt. „Nu ne înţelegeam cum trebuie.” Tecău adaugă: „La Wimbledon am jucat bine şi am bătut jucători de top ca [Mahesh] Bhupathi şi [Max] Mirnyi  în turul trei. A fost greu să căştigăm trei din cinci seturi pentru a ajunge în finală, dar ne-a dat încredere ca echipă”.

„În drumul nostru spre finala Wimbledon, echipele adverse au început să ne studieze jocul”, spune Lindstedt. “Felul cum comunicam a devenit mult mai important. Ne e acum mult mai uşor să ne spunem unde am greşit. Am învăţat să ne ascultăm mai mult decăt o făceam la început”.

CITEȘTE ȘI:  EXCLUSIV: Cinci românce, direct acceptate pe tabloul principal la US Open
Horia Tecău şi Robert Lindstedt cu trofeul de la Bastad

După pierderea finalei de la Wimbledon contra lui Jurgen Melzer şi Philipp Petzschner, Tecău l-a ajutat pe Lindstedt să câştige titlul la Openul suedez SkiStar din oraşul lui natal, Bastad, învingându-i în finală pe Dlouhy şi Paes. „Cred că a fost cea mai mare fericire a mea de pe terenul de tenis, peste câştigarea Cupei Davis şi finala de la Wimbledon”, se confesează suedezul. Au câştigat apoi şi titlul Pilot Pen din New Haven, împotriva lui Bopanna- Qureshi.

ÎN CONTINUARE PUTEŢI VEDEA UN INTERVIU ACORDAT DE ROBERT LINDSTEDT DUPĂ CUCERIREA TITLULUI LA BASTAD

Horia Tecău şi Robert Lindstedt cu trofeul de la New Haven

„Au avut un traseu bun pentru vreo patru luni şi jumătate,” spune Bjorkman. „Aşteptările le-au crescut şi, poate pentru că au avut o ascendenţă rapidă, şi-au stabilit obiective prea mari. Cred ca au învăţat foarte multe.”

Lindstedt: „Obiectivul pe termen lung e să jucăm bine la competiţiile mari.”

În ciuda raportului de 30 de victorii şi doar 18 înfrângeri, calificarea la Turneul Campionilor Barclay a fost un pas prea mare pentru ei. Decât să fie dezamăgiţi, au ales să-şi îmbunătăţească jocul în 2011.

Tecău, care a sărit de pe locul 50 la finalul anului 2009 la numărul 15 în octombrie anul trecut, spune: „Sunt mulţumit de cum a decurs anul trecut. Personal, am căpătat experienţă  şi am ajuns să joc în turnee Masters de 1000 de puncte pentru prima dată. Era ceva nou pentru mine, dar acum încep să mă obişnuiesc să joc la marile competiţii şi încă vreau să ating un nivel superior.”

AICI VEDEŢI CE AU FĂCUT HORIA TECĂU ŞI ROBERT LINDSTEDT LA PRIMUL LOR TURNEU DIN ACEST AN, CEL DE LA BRISBANE

Lindstedt aprobă. „Obiectivul pe termen lung este să jucăm bine la competiţiile mari. Am fost buni la turneele de 250 de puncte, am bătut echipe puternice, dar n-am jucat aşa bine în cele de 500 sau în Masters-uri de 1.000 de puncte. Dar suntem conştienţi amândoi că trebuie să ne ridicăm nivelul.”

„Când jucăm la potenţialul nostru maxim, putem să batem orice echipă. Am avut un an bun, dar am avut şi situaţii când am ieşit din primul tur. La asta trebuie să lucrăm anul acesta. Să avem rezultatele pe care le avem, dar să şi conştietizăm că putem mai mult şi să ne perfecţionăm – e un semn că putem construi un parteneriat puternic”, a încheiat Robert Lindstedt.

12 thoughts on “Povestea parteneriatului dintre Horia Tecău şi Robert Lindstedt, în revista oficială a ATP!

    1. Va multumesc foarte mult. Si pentru aprecieri si pentru faptul ca urmariti site-ul. Incerc sa arat lumii, prin el, mai mult partea nevazuta a vietii de sportiv… Povestile lor, bucuriile lor, tristetile lor, familiile lor, petrecerile lor… Sper sa reusesc, astfel, sa atrag catre acest sport cat mai multa lume. Va multumesc inca o data 🙂

Leave a Reply

Top