SUNTETI AICI
ACASA > Inedit din tenis > Andrei Pavel şi Irina Spîrlea, schimbaţi de la conducerea echipelor de Cupa Davis şi Cupa Federaţiei

Andrei Pavel şi Irina Spîrlea, schimbaţi de la conducerea echipelor de Cupa Davis şi Cupa Federaţiei

Andrei Pavel (foto Adevarul)

Lovitură de teatru ieri seară, la Federaţia Română de Tenis! Andrei Pavel şi Irina Spîrlea au fost schimbaţi de la conducerea echipelor de Cupa Davis, respectiv Cupa Federaţiei! Decizia este oarecum şocantă pentru că vine din senin. Înainte de a trage câteva concluzii, iată comunicatul Federaţiei Române de Tenis.

“Comitetul Director al Federaţiei Române de Tenis a hotărît, la data de 20 octombrie, în urma analizei activitaţii căpitanilor de echipă de la Cupa Davis şi Fed Cup – Andrei Pavel, respectiv Irina Spîrlea, vacantarea acestor posturi. Măsura a fost luată pe fondul necesităţii unei mai susţinute şi continue implicări a căpitanilor de echipă în activitatea celor două echipe. Comitetul Director a solicitat Colegiului Antrenorilor sa faca propuneri pentru reocuparea posturilor pana la data de 15.11.2011”.

Acesta este anunţul sec al oficialilor români şi, judecând la rece, au dreptate pe de o parte. Şi o să vă spun şi de ce: Căpitanul nejucător al unei echipe este un fel de antrenor. Spun un fel de pentru că la tenis fiecare jucător are antrenorul lui, şi e şi greu să îi schimbi cuiva felul de a juca în săptămâna de dinaintea unei competiţii. Teoretic, căpitanul nejucător face convocările în funcţie de forma de moment a fiecărui jucător. Nu neapărat de clasamentul mondial… Pentru a ştii care sunt cei patru cei mai în formă jucători ai momentului, căpitanul nejucător trebuie să-i urmărească. Nu pe livetext, ci din tribune. Trebuie să comunice cu antrenorii lor, să ştie pe care îl doare umărul, cui nu i-a priit mâncarea, pe cine îl doare capul dacă joacă pe înserat… Trebuie să ştie totul despre jucători, pentru a putea trimite în teren exact “armele” de care are nevoie. Având un căpitan nejucător care să urmărească tot ce se întâmplă în tenisul românesc poate fi o tactică bună pentru viitor, însă. Pentru că acea persoană va ştii când e momentul ca un junior să fie cooptat în echipa mare, când e cazul ca un jucător cu vechi state de servicii să fie lăsat pe dinafară pentru că traversează o perioadă mai slabă.

Iar, obiectiv privind lucrurile, până acum situaţia nu stătea deloc aşa. Andrei stătea în SUA, de unde nu venea decât cu 10 zile înaintea unui meci de Cupa Davis. Mai mult, anul trecut, ţineţi minte, până la Wimbledon, a antrenat-o şi pe Jelena Jankovic! Adică era un antrenor de fete la echipa de Cupa Davis, lucru oarecum ciudat…  Sincer, eu l-aş dori mai mult pe Andrei Pavel în rol de antrenor personal al unui jucător sau al unei jucătoare, decât să se piardă în funcţia de căpitan nejucător. Pentru că el chiar poate să ducă un jucător în Top 50, ştie care sunt cerinţele, ştie cum trebuie făcut programul, cum trebuie făcută pregătirea astfel încât sportivii să atingă vârful de formă la turneele programate.

Irina Spîrlea la fel: e stabilită în Italia, de unde venea cu treaba doar în februarie, când România juca acea săptămână de Fed Cup. Şi pe ea aş vedea-o antrenoarea unei jucătoare de top din România. Cred că are şi cunoştinţele si talentul necesare pentru asta.

Nu vreau să se înţeleagă că am ceva împotriva celor doi foşti mari, giganţi jucători români. Ei îşi au locul lor în istoria tenisului românesc şi mondial şi cred că au şi calităţi de antrenori. Cred şi că au vrut să ajute tenisul românesc, căci altfel nu ar fi acceptat de la bun început funcţiile.

În fine, asta e situaţia. Nici nu ştiu dacă să fiu bucuros sau trist… Sunt sigur că oricine ar fi fost la cârma echipei masculine aceleaşi rezultate s-ar fi obţinut anul acesta. Iar la fete situaţia este oarecum similară… România va ajunge anul viitor în barajul de promovare în Grupa I indiferent cine va fi antrenor. Cel puţin dacă se respectă calculele hârtiei, o ţară cu 3 jucătoare în Top 50 şi cu 6 în Top 100 nu are cum să stea în grupa Euro-Africană decât dacă nu se vrea promovarea…

Şi pentru că suntem într-o perioadă a pronosticurilor, cine credeţi că ar fi cele mai indicate persoane care să ocupe cele două funcţii? Eu aş merge pe mâna lui Dinu Pescariu la băieţi şi a Cătălinei Cristea la fete.

Leave a Reply

Top