
Roger Federer va disputa, duminică, meciul 1.000 în circuitul ATP, după cum aţi putut afla AICI. Dar v-aţi gândit vreodată când s-a disputat şi cum a decurs primul meci profesionist din cariera celui care este considerat unul dintre cei mai mari jucători ai tuturor timpurilor? Doartenis.ro vă oferă răspunsul la această întrebare. Ceea ce veţi citi în continuare este un pasaj din cartea autobiografică a lui Federer, „Roger Federer: Cursa pentru perfecţiune”, scrisă de Rene Stauffer. În el este descris primul meci disputat de Federer în ATP, la Gstaad, la 7 iulie 1998. Când nu avea decât 16 ani şi 11 luni!
Drept recompensă pentru câştigarea titlului de juniori la Wimbledon, Federer a primit un wild card la Openul elveţian de la Gstaad, de la directorul turneului Köbi Hermenjat. Federer a beneficiat astfel de prima şansă de a juca într-un turneu ATP, deşi nu era calificat, având în vedere poziţionarea sa pe locul 720. Gstaad, turneu ce se desfăşoară pe zgură în săptămâna imediat următoare turneului Wimbledon, are loc într-o staţiune pitorească din Alpii Bernezi. Este unul dintre cele mai vechi turnee, datând din 1915. Este iubit deopotrivă de jucători şi spectatori pentru locaţia idilică din mijlocul orăşelului cu cabane, maiestuosului hotel Palace – ale cărui terenuri de tenis gazduiesc turneul – şi a atmosferei magice.
Hermenjat era unul dintre cei mai vechi directori de turneu ATP şi la curent cu tot ce se întâmplă în tenis. El însuşi era parte a istoriei tenisului. Fusese băiat de mingi la turneu pe când avea 11 ani şi era directorul acestuia din 1965. Legende ale tenisului ca John Newcombe, Tony Roche, Ilie Năstase, Ken Rosewall şi Roy Emerson – după care a fost numită mai târziu arena centrală – sunt toţi foşti campioni ai turneului elveţian.
Federer a refuzat politicos să ia parte la tradiţionala şi prestigioasa cină a campionilor de la Wimbledon şi a părăsit Londra în acea duminică. A zburat la Basel şi şi-a continuat drumul cu maşina până în munţii Bernezi. Era mult după miezul nopţii când a ajuns în luxoasa staţiune.
Debutul lui Federer într-un turneu ATP s-a dovedit a fi dificil. La Wimbledon, jucase pe iarbă şi la nivelul mării. La Gstaad, s-a trezit pe o zgură alunecoasă la peste 3.000 de metri altitudine. La Wimbledon mingile zburau pe jos, dar în aerul rarefiat de la Gstaad, mingile erau înalte şi rapide. Zgura impunea şi un complet diferit mod de alergare în teren decât iarba. La Wimbledon, concurase împotriva unor juniori neexperimentaţi. Un şir de jucători de primă clasă erau pe tabloul de la Gstaad. Fără nici o îndoială, turneul ăsta îi venea cu câteva numere prea mare. Scopul lui, totuşi, era să câştige nişte experienţă şi să fie prezentat, pe această scenă importantă, publicului elveţian.
Federer a picat în primul tur cu germanul Tommy Haas, nr. 41 mondial, meci ce avea loc marţi, în a doua zi a competiţiei. Luni, la cererea presei, Federer a ţinut o conferinţă pentru a discuta succesul de la Wimbledon şi debutul său ATP. „Aş fi preferat să joc pe arena centrală, decât pe terenul doi,” a spus încrezător despre locul unde oficialii turneului Gstaad aleseseră să se dispute meciul său. Era atât de mult interes pentru campionul de juniori de la Wimbledon încât miile de locuri de la Terenul 1 din Gstaad s-au dovedit a fi neîncăpătoare pentru a cuprinde puzderia de spectatori.
Până la urmă, Tommy Haas nu i-a mai fost oponent lui Federer. Germanul s-a retras cu câteva minute înainte din cauza unor probleme la stomac. Lucas Arnold, un lucky looser al calificărilor, a fost cel împotriva căruia a jucat elveţianul. Expertul pe zgură argentinian, nr. 88 mondial, l-a învins pe Federer cu 6-4, 6-4, dar Arnold a recunoscut că a fost impresionat de băiatul de 16 ani, zicând „Joacă precum Pete Sampras şi are un serviciu minunat”.
Federer a fost dezamăgit dar nu s-a simţit zdrobit. „M-am zbătut din greu, dar n-am jucat foarte bine. Dacă jucam bine, câştigam,” a spus el. „Când joci cu profesioniştii trebuie să alergi mai mult şi ei nu fac atâtea greşeli ca juniorii.”
Dacă doriţi să fiţi la curent cu toate noutăţile din lumea tenisului, AICI vă puteţi abona la pagina de Facebook a site-ului.
Iar AICI vă puteţi abona la pagina de Twitter a site-ului.
Cum puteți susține Doartenis.ro doar făcându-vă cumpărăturile obișnuite
Dacă vă place acest site și vreți să îl susțineți, o puteți face mai simplu decât vă imaginați. E de ajuns ca atunci când vreți să cumpărați ceva de pe eMAG, Elefant, Fashion Days, Hervis Sport, Diverta, PC Garage, Libris, F64, Meli Melo sau E-rovinieta, să intrați pe site-urile respective folosind link-urile pe care le veți găsi mai jos, pe această pagină. Ele sunt generate de una dintre cele două platforme importante de afiliere din România, Profitshare și 2performant .
Dacă veți face acest lucru, veți ajunge pe pagina magazinului online pe care îl căutați, dar în prealabil veți trece printr-un cod de ”afiliere” prin care eu voi primi un procent (de regulă 2% – 5%, în funcție de categoria de cumpărături) din suma pe care o veți plăti pe ceea ce oricum doriți să vă cumpărați. Toate tranzacțiile rămân anonime, însă recunoștința mea va fi publică și mi-o voi exprima chiar acum, mulțumindu-vă tuturor.
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe eMAG, vă rog să folosiți link-ul de AICI.
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Fashion Days, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Elefant.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Hervis Sport, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe F64, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Libris, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Diverta, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe PC Garage, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Cărturești, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe E-rovinieta.ro, vă rog să folosiți link-ul de AICI
Dacă doriți să faceți cumpărături de pe Meli Melo, vă rog să folosiți link-ul de AICI
3 thoughts on “INEDIT: Povestea primului meci disputat de Roger Federer în ATP În 1998, contra lui Lucas Arnold”