SUNTETI AICI
ACASA > EXCLUSIV > CUPA DAVIS, EXCLUSIV – Andrei Dăescu: Toată viaţa m-am pregătit pentru meciuri ca acestea

CUPA DAVIS, EXCLUSIV – Andrei Dăescu: Toată viaţa m-am pregătit pentru meciuri ca acestea

Andrei Dăescu

Niciodată nu au fost atât de învolburate apele în jurul echipei de Cupa Davis ca acum. Boicotul celor mai bine clasaţi jucători a făcut ca echipa să fie compusă în mare păcate din tenismeni necunoscuţi iubitorilor tenisului, dar pentru care meciul cu Olanda poate deveni rampa de lansare către lumea bună şi în care eu chiar cred. Unul dintre ei este Andrei Dăescu, pe care vă invit să-l descoperiţi în interviul acordat în exclusivitate pentru Doartenis.ro.

Născut la 23 august 1988, Andrei Dăescu a revenit anul trecut în tenisul profesionist după ce şi-a terminat studiile la colegiul din Oklahoma, unde a fost unul dintre cei mai valoroşi jucători din istoria Universităţii. De la începutul acestui an face pereche cu Florin Mergea în concursurile de dublu. Iar rezultatele nu au întârziat să apară, cei doi câştigând 4 titluri ITF de dublu până acum. Convocarea la echipa de Cupa Davis a venit firesc, iar în cele ce urmează vă invit să descoperiţi mai multe despre Andrei Dăescu.

Doartenis: Cum ai început tenisul?
Andrei Dăescu: Tatăl meu obişnuia să joace tenis în weekend de distracţie şi aşa mi-a trezit şi mie interesul. Îmi plăcea să merg să schimb câteva mingi cu el. Am început să joc mai serios pe la vârsta de 8 ani, cand tatăl meu m-a dus la un antrenor şi am început să mă pregătesc zilnic.

Doartenis: Ce rezultate ai avut până la plecarea în State?
Andrei Dăescu: Am fost numărul 1 la categoria mea de vârstă la juniori, am făcut tot timpul parte din loturile naţionale şi am fost pe locul 1215 la 17 ani înainte să merg la colegiu.

Doartenis: Cum ai ajuns la colegiu?
Andrei Dăescu: Am considerat că este o oportunitate foarte bună să continui să joc tenis la nivel înalt şi totodată să primesc o educaţie la o Universitate de prestigiu din America. Am fost recrutat de Oklahoma şi de alte câteva Universităţi, dar am ales Oklahoma pentru că antrenorul secund la acea vreme era român, Silviu Tănăsoiu, şi pentru că aveau nişte condiţii de antrenament mult superioare celor pe care le aveam la momentul acela.

Doartenis: Cu cine ai fost coleg în perioada junioratului?
Andrei Dăescu: Am fost coleg de generaţie cu Alexandru Luncanu, Costin Pavăl, Ionuţ Beleleu şi alţi câţiva jucători cu rezultate bune.

Doartenis: Cât de greu e pentru un jucător de tenis să facă un colegiu în SUA şi să stea departe de competiţiile profesioniste?
Andrei Dăescu: Nu este atât de greu pe cât pare la prima vedere, pentru că nivelul de tenis din colegii este foarte ridicat, câţiva dintre colegii mei de generaţie se află acum în prima sută mondială: John Isner, Somdev Devvarman. De asemenea, în timpul vacanţei de vară sunt 3 luni în care jucătorii de colegiu pot participa la turnee profesioniste dacă doresc să facă asta.

Doartenis: Care au fost cele mai mari satisfacţii avute în viaţa de jucător de tenis în colegiu?
Andrei Dăescu: Cele mai mari satisfacţii din colegiu au fost atingerea sferturilor de finală la campionatul naţional pe echipe alături de Costin Pavăl şi Ionuţ Beleleu ca jucători şi Silviu Tănăsoiu ca antrenor, şi obţinerea titlului de all-american alături de Costin Pavăl.

Doartenis: Cum te întreţineai în colegiu? Eraţi mulţi români?
Andrei Dăescu: În colegiu am avut o bursă destul de mare şi am fost ajutat şi de părinţi. Am fost destul de mulţi români în Oklahoma: Silviu Tănăsoiu, soţia lui, fosta jucătoare Anda Perianu, Ionuţ Beleleu, Costin Pavăl şi alţi câţiva care însă nu au reuşit să termine şcoala alături de noi.

Doartenis: Cu ce specializare ai terminat?
Andrei Dăescu: Relaţii cu publicul.

Doartenis: Cât de greu e pentru un jucător sa revină în circuitul profesionist după terminarea colegiului?
Andrei Dăescu: Nu este greu deloc. Din punct de vedere fizic şi al tenisului vii deja pregătit după ritmul ridicat din colegiu. Un lucru diferit este faptul că trebuie să călătoreşti atât de mult şi asta ia un pic de timp pentru adaptare.

Doartenis: Credeai ca vei avea succes la revenire?
Andrei Dăescu: Dacă nu credeam că pot avea succes nu mai încercam să joc în continuare la profesionişti. Oricum, presiunea de pe mine a scăzut mult de când am terminat şcoala şi mi-am oferit şi alte oportunităţi în afara tenisului.

Doartenis: Cum ai ajuns să joci cu Mergea? Vă cunoşteaţi dinainte?
Andrei Dăescu: Ne cunoaştem de ceva ani buni. Am jucat aceleaşi turnee în Germania la începutul anului, amândoi căutam un partener de dublu stabil la acea vreme, şi atunci am decis să încercăm împreună şi iată că lucrurile merg destul de bine în acest moment.

Doartenis: Ai învăţat ceva de la el?
Andrei Dăescu: Am învăţat foarte multe lucruri de la el şi încă mai am de învăţat. Este un jucător foarte experimentat, care a jucat deja la un nivel foarte înalt şi experienţa lui mă ajută foarte mult în joc. Avem o relaţie foarte bună pe teren, şi ce este foarte bine este că ne înţelegem la fel de bine şi în afara lui, ceea ce este un mare plus.

Doartenis: Te vei concentra doar pe dublu?

Andrei Dăescu: În momentul de faţă sunt într-o formă fizică foarte bună, care imi permite să joc şi simplu şi dublu.

Doartenis: Care e cea mai frumoasă amintire din cariera de tenismen?
Andrei Dăescu: Ca orice jucător, am multe amintiri frumoase din cariera de tenismen aşa că nu pot sa selectez una aparte.

Doartenis: Cum ai primit convocarea la Cupa Davis? Te aşteptai?
Andrei Dăescu: A fost un moment foarte plăcut şi sunt fericit că am oportunitatea de a-mi reprezenta ţara pe plan internaţional într-o competiţie atât de prestigioasă. Eu şi Florin am câştigat 15 din ultimele 16 meciuri disputate câştigând trei turnee şi jucând o finală si ma bucur că domnul Porumb a decis să ne ofere şansa mie şi lui Florin să reprezentăm România.

Doartenis: De regulă esti emotiv? Vei avea emoţii mai mari ştiind că e debutul în echipa naţională?
Andrei Dăescu: Nu sunt emotiv de fel. M-am pregătit toţi aceşti ani pentru meciuri ca acestea, mă pregătesc foarte intens acum alături de coechipierii mei, deci nu am de ce să am emoţii.

Doartenis: Care este lovitura ta preferată?
Andrei Dăescu: Nu pot să spun că am o lovitură preferată, dar dacă aş avea de ales aş spune forehand-ul.

Doartenis: Unde ai reşedinţa? În România sau în SUA?
Andrei Dăescu: Resedinţa mea este în SUA.

Doartenis: Care ar fi trei lucruri pe care le-ai aduce cu tine din SUA în mentalitatea din România?
Andrei Dăescu: Work ethic-ul, respectul pe care îl au unul faţă de celalalt, şi felul în care se ajuta unul pe celălalt în comunitatea lor.

Doartenis: Care este idolul tau în tenis?
Andrei Dăescu: Idolul meu în tenis este Gustavo Kuerten.

Doartenis: Care este obiectivul tău personal în acest an şi pentru anul viitor?
Andrei Dăescu: Pentru anul acesta obiectivul este accederea în top 200 la dublu şi top 400 la simplu. Pentru anul viitor îmi doresc să intru în top 100 la dublu şi top 250 la simplu.

Doartenis: Ai vreo poreclă?
Andrei Dăescu: Nu am nicio poreclă şi sper să nu mi se găsească una prea curând.

Doartenis: Ce preferi? Fotbalul american, fotbalul european sau baschetul din NBA? Care e echipa favorită?
Andrei Dăescu: Baschetul din NBA este preferatul meu. Echipa mea favorită este Oklahoma City Thunder, obişnuiam să văd foarte multe meciuri jucate de ei live pe vremea când eram student. Acum, că nu mai sunt pe acolo s-ar putea să câştige şi campionatul anul acesta.

Top