SUNTETI AICI
ACASA > EXCLUSIV > Silvia Maria Costache, fetiţa care a eclipsat stelele tenisului

Silvia Maria Costache, fetiţa care a eclipsat stelele tenisului

Silvia Maria Costache

Marţi seară, la Arenele BNR, patru stele ale tenisului mondial, John McEnroe, Ilie Năstase, Andrei Pavel şi Mansour Bahrami au fost eclipsate pentru câteva minute de o puştoaică de nici 9 ani! Copil de mingi, aceasta a primit racheta de la Ilie Năstase şi nu doar că a acceptat să intre pe teren, dar a şi câştigat două puncte extrem de spectaculoase în faţa lui John McEnroe! Dacă vreţi să ştiţi cine este Silvia-Maria Costache, fetiţa care a eclipsat stelele tenisului mondial, puteţi afla din reportajul următor, pe care l-am realizat azi, la antrenamentul ei. O parte din el va apărea şi în ediţia de mâine a ziarului Click!

AICI o vedeţi pe Silvia bătând palma cu John McEnroe

AICI vedeţi rezumatul partidei demonstrative de la Bucureşti, în care Silvia a câştigat două puncte în faţa lui John McEnroe

AICI puteţi vedea o fotogalerie exclusivă realizată astăzi, la antrenamentul Silviei Maria Costache

Iniţial nu trebuia să fie copil de mingi la acest meci

Silvia este născută într-o zodie norocoasă. Puţină lume ştie că ea nici nu trebuia de fapt să se afle la acel meci! Cei 6 copii de mingi de la demonstrativ s-au ales prin tragere la sorţi, iar Silvia nu se număra printre norocoşi. O fetiţă nu a putut veni şi atunci ea a fost cea aleasă să o înlocuiască. Restul se ştie… Fără emoţie, cu o siguranţă de jucător consacrat, micuţa a returnat mingea aşa cum a învăţat la antrenamentele pe care le face zilnic. „Nu mi-a fost frică, de ce să-mi fie? Îmi place să joc tenis foarte mult şi acolo trebuia să joc tenis. Nu conta cine era în faţa mea”, mi-a mărturisit, uşor sfioasă, Silvia.

Programul ei? Dimineaţa – Arene. Prânz – antrenament. După-amiaza – Arena. Seara – lecţii

Se află la a doua experienţă din postura de copil de mingi şi spune că nu e deloc obositor. Deşi, să ştiţi, nu e deloc uşor. Dacă nu credeţi, iată care-i este programul: „Săptămâna asta sunt învoită de la şcoală. Am cam două-trei meciuri pe zi. La prânz plec la antrenament, iar apoi mă întorc la Arene. Seara fac lecţiile”, spune Silvia. Iar a doua zi o ia de la capăt. Este programul unui copil de nici 9 ani – îi va împlini la 15 august – care iubeşte tenisul.

A jucat trei turnee la categoria de vârstă 10 ani. Bilanţul: două finale şi o semifinală

Timiditatea din afara terenului se metamorfozează în ambiţie atunci când simte zgura sub picioare. Terenul de tenis reprezintă locul ei de joacă de aproape 3 ani. De doi ani face intensiv, zilnic, de luni până vineri. În week-end, când nu are turnee (a disputat 3 la categoria de 10 ani şi a jucat două finale şi o semifinală), joacă împreună cu tatăl ei, care este un mare pasionat de tenis, nelipsit de la concursurile veteranilor, sau cu fratele ei mai mare, Ştefan (14 ani), care este, de asemenea, jucător de tenis.

Îi place de Azarenka, Wozniacki şi Halep

După cum vedeţi, viaţa micuţei noastre eroine se împarte între şcoală – este clasa a doua – şi tenis. Un sport care o fascinează. „Cel mai mult îmi place, dintre jucătoarele de afară, de Azarenka şi Wozniacki. Dintre românce, de Simona Halep. Cu ea am şi vorbit anul trecut”, îmi spune Silvia. De marţi seară, însă, ea mai are un idol. Iar acesta este Andrei Pavel, lucru deconspirat de tatăl ei, Cristi Costache. „În seara de după meci a visat că a jucat tenis cu Andrei, iar azi dimineaţă, la Arenele BNR, s-a întâlnit cu el pe alee şi Andrei a salutat-o. A fost foarte fericită”, mi-a destăinuit tatăl micuţei Silvia.

«Din banii primiţi îi voi cumpăra o îngheţată fratelui meu, Ştefan»

Un moment foarte haios al serii de marţi a fost acela în care Ilie Năstase i-a dat 100 de lei, iar ea a alergat cu banii după fostul lider mondial. „Nu erau banii mei, trebuia să-i dau înapoi. Pentru că nu am putut, o să-i iau din ei fratelui meu, Ştefan, îngheţată. M-a încurajat mereu şi o merită”, a mai spus Silvia.

«Sunt băieţoasă, nu mă joc cu păpuşi»

Cum e în fara terenului? Îmi spune tot Silvia: „La şcoală îmi plac mult matematica şi engleza. În timpul liber… mă joc. Dar nu cu păpuşi. Eu sunt mai băieţoasă. Am maşini, mă dau cu skateboard-ul, iar de curând mi-am luat un pistol şi un arc”. Cu care speră să ţintească multe trofee la tenis. Ştie deja şi unde va pune cupele: „Pe birou, locul e aranjat”. Iar la cum joacă, este un lucru cert că în viitorul apropiat va trebui ori să schimbe locul, ori să mai cumpere un birou.

Antrenoarea, Elena Dinu: «Silvia este un mare talent»

Elena Dinu, cea care o antrenează pe Silvia de doi ani, spune despre ea că este un copil foarte talentat. „Are mare talent şi, în plus, are voinţă şi multă determinare. Am început progresiv, am intrat întâi în circuitul de copii Tenis10, dar de ceva timp am intrat şi în concursurile oficiale. A disputat trei turnee la categoria 10 ani, jucând două finale şi o semifinală, iar acest lucru spune totul despre valoarea ei. Mai ales că adversarele sunt, de regulă, cu un an mai mare”, mi-a spus Elena Dinu, care are o experienţă de 15 ani în pregătirea copiilor. Una dintre marile calităţi ale Silviei este combativitatea şi faptul că nu renunţă niciodată. „La primul turneu la care a participat a întors de la 2-4, apoi în alt set de la 1-5. A jucat aproape 3 ore şi jumătate, a luptat până a câştigat”, îmi mai spune Elena Dinu.

Top