SUNTETI AICI
ACASA > Inedit din tenis > TERENUL FANILOR, la serviciu Damaris: Lleyton Hewitt – legenda vie a tenisului australian

TERENUL FANILOR, la serviciu Damaris: Lleyton Hewitt – legenda vie a tenisului australian


Lleyton Hewitt cu cei trei copii

În Terenul Fanilor revine Damaris. Ea scrie despre unul dintre preferații ei, parcă prea repede eliminat de la Australian Open: Lleyton Hewitt.

Înainte de a vă lăsa să citiți textul, vă reamintesc că vă articolele pe adresa de mail contact@doartenis.ro sau prin mesaj privat pe pagina de Facebook www.facebook.com/doartenis . Sunt acceptate toate textele, indiferent dacă scrieți despre favoriții voștri sau despre jucătorii pe care nu îi puteți suferi, despre o amintire plăcută sau neplăcută din tenis, despre o întâmplare sau orice altceva credeți că merită împărtășit cu ceilalți iubitori ai tenisului care citesc acest site.

Australianul Lleyton Hewitt este unul din cei mai iubiţi jucători din circuit. Chiar dacă face parte din vechea generaţie stilul şi dorinţa pentru tenis nu s-a stins nici un moment, motiv pentru care deşi nu mai este foarte bine clasat, rămâne o legendă vie.

Recunosc că înainte de a deveni fana cea mai înfocată a lui Rafa am ţinut cu el. Îmi plăcea stilul său de joc şi modul său de a lupta. Am fost cea mai fericită fană din lume în perioada relaţiei sale cu Kim, relaţie care s-a sfârşit cu câteva luni înainte de nuntă. Chiar şi azi am momente de nostalgie cu privire la cei doi, dar mă bucur că au trecut peste acest eşec, au rămas buni prieteni şi fiecare s-a realizat pe plan familial.

Din momentul în care Lleyton Hewitt a devenit cel mai tânăr jucător venit din calificări la Australian Open în 1997, el a concurat întotdeauna cu o mare dorinţă. Mulţi îl consideră a fi unul din cei mai mari jucători pe care i-a avut tenisul. Fostul nr 1 mondial a ieşit încă de foarte tânăr în evidenţă.

Prima dată când m-am întâlnit cu el a fost când avea 12 ani, îşi aduce aminte Darren Cahill. Într-o zi a bătut la uşa mea, care purta ciorapi lungi şi avea o genată cu 8 rachete. Am jucat în acea zi aproximativ trei ore şi tot ceea ce îşi dorea Lleyton era să joace cât mai multe seturi.

Apariţia sa a surprins pe toţi

În următorii trei ani, Hewitt şi-a construit propriul stil care cuprindea în primul rând o apărare de fier, având o mare capacitate în acest sens. Astfel el se juca cu mintea adversarului , fâcându-l pe acesta ce trebuie făcut pentru a-l opri.

Am jucat împotriva lui înainte de Adelaide, îşi aminteşte Mark Woodforde. Dar nu credeam că este în stare să câştige vreun turneu.  Apoi am jucat cu el în turul 2 iar în al treilea set m-am accidentat la picior.  După ce am ieşit de pe teren, m-am tot gândit că accidentarea a fost rezultatul stilului practicat de Lleyton.

În casa sa din Adelaide, Lleyton avea un poster imens cu Andre Agassi.  Toţi ar fi crezut că în acea seară, când avea să se afle în faţa idolului său, băiatul de 15 ani era intimidat de Agassi, pe care-l întâlnea în semifinalele din 1998 de la Adelaide. Însă a existat o problemă, Hewitt nu-şi idealiza idolii. Aceea a fost o descoperire neaşteptată, a declarat Tony Roche. Să-l baţi pe Agassi, care era deja în top, a fost un mare pas pentru Lleyton. Atunci cred că au realizat toţi că Hewitt are stofă de campion.

Chiar dacă a câştigat turneul, el nu a intrat în top 100. După acel moment el a călătorit în jurul lumii cel puţin 6 luni. Deja se afla sub aripile protectoare ale lui Roch dar se antrena şi cu Daren Cahill.  A fost în Europa, să joace la turneele la care participau Rafter şi Philippousis. Erau momente când Leyton nu avea dreptul să joace nici măcar în calificări, astfel că Roche l-a pus să se antreneze cu oricine avea nevoie de un partener. Astfel a învăţat multe de la marii jucători.

Cu câteva săptămâni înainte de turneul de la Adelaide din 1999, unde trebuia să-şi apere titlul, a jucat un Challenger la Perth, îşi aminteşte Cahill. Urma să piardă punctele câştigate în anul precedent.  Dacă nu juca bine, urma să ajungă în jurul locului 300. A fost cap de serie la Perth, şi a ştiu să gestioneze presiune impunându-se atât la simplu cât şi la dublu. Apoi a jucat din nou finala la Adelaide , pierdută însă la Thomas Enqvist în trei seturi grele. Atunci a ştiut că era unul din jucătorii momentului.

A urmat debutul său în Cupa Davis. A jucat  contra USA, chiar pe teren american. Lleyton nu era iniţial în echipă şi deja se întorsese în Australia când Philippousis s-a accidentat. L-au adus înapoi şi a debutat în Cupa Davis împotriva lui Todd Martin, care era un jucător foarte bun la acea vreme, şi a câştigat.

Acel meci de la Barcelona din 2000, unde 20000 de spanioli erau împotriva sa dar totuşi a reuşit să îl învingă pe Albert Costa în 5 seturi.  Lleyton a fost bolnav în acea partidă dar a câştigat meciul său doar din talent şi dorinţă, îşi aminteşte Roche.

Când Hewitt l-a învins pe Pete Sampras în finala US OPEN din 2001, tenisul australian a atins din nou apogeul.

Câştigarea US OPEN a fost unul, dacă nu cel mai important moment din cariera mea , a mărturisit Cahill. Sunt foarte fericit că am putut face parte din echipa lui Lleyton atunci.  Am avut câteva discuţii înainte de turneu. Era clasat în top 10 şi a jucat bine, dar jocul său nu explodase încă.. L-a învins greu pe Roddick în sferturi, apoi l-a învins lejer în semifinale pe Kafelnikov şi urma să joace împotriva lui Sampras în marea finală. Tot ceea ce s-a întâmplat în acel turneu a fost senzaţional pentru mine, încheie Cahill.

Un alt moment important pentru fanii sportului din Australia, a fost câştigarea în 2002 a turneului de la Wimbledon. Am avut ceva presiune, fiind favoritul principal al turneului, declara australianul.  L-am învins pe Henman în semifinale, în trei seturi în faţa propriilor săi fani, iar apoi l-am învins clar în finală şi pe Nalbandian. Câştigarea Wimbledonului a fost un vis devenit realitate, şi sunt mândru că am putut face faţă presiunii şi nu am dezamăgit, a încheiat Hewitt.

Într-un meci cu Roger Federer la Indian Wells în 2005, Hewitt a jucat un punct, considerat de mulţi a fi unul din cele mai mari din istorie. Atunci fanii au cunoscut partea războinică a australianului. Chiar dacă înainte de turneu a fost accidentat, iar apoi a pierdut meciul destul de clar, Lleyton nu a renunţat în nici un moment.

Ca toţi marii campioni, Lleyton are marile sale regrete. Pentru Hewitt, pierderea finalei Australian Open 2005 în faţa lui Safin, a fost teribilă deoarece a fost foarte aproape de victorie. A jucat foarte bine în acea perioadă, şi tot ceea ce i-a lipsit a fost victoria în acel meci, îşi aminteşte Roger Rasheed, antrenorul său de atunci.

Ajuns la vârsta de 30 de ani şi clasat la un moment dat pe locul 180 în lume, cariera sa a început să apună.  Dar spiritul de luptător al lui Lleyton refuză să spună adio tenisului.

Unul din cele mai frustrante întrebări puse permanent de media este De ce continuă să joace? Nu ar trebui să se retragă?, a spus Rafter. Cred că dacă Lleyton vrea să joace chiar şi fiind clasat pe locul 100, atunci foarte bine pentru el. El iubeşte ceea ce face şi nu vrea să renunţe.

Lleyton Hewitt

-născut pe 24 februarie 1981

-a câştigat 29 de titluri ATP-US OPEN 2001, Wimbledon 2002, Turneul Campionilor 2002-2003

-cel mai bun loc în clasament: locul 1 ATP

-cel mai tânăr lider mondial din istorie (în 2001 la doar 20 de ani)

– a câştigat peste 19 milioane din tenis

– în 2005 revista Tennis Magazine l-a clasat pe locul 34 în topul celor mai buni jucători din perioada 1965-2005.

– ales cel mai bun jucător al anului 2001-2002

– este primul jucător din istorie care pierde în acelaşi an, 2004,  toate turneele de Mare Slem la viitori campioni(la Federer la Australian Open, Wimbledon şi US OPEN , la Gaston Gaudio la Roland Garros)

CITEȘTE ȘI:  TERENUL FANILOR, la serviciu Florin: Simona Halep tradată de limbajul corpului

3 thoughts on “TERENUL FANILOR, la serviciu Damaris: Lleyton Hewitt – legenda vie a tenisului australian

  1. Tocmai de asta e favoritul meu,indiferent de locul ocupat in ierarhia ATP.Spiritul lui de never say die e uluitor,doar Nadal si Nole din generatia mai tanara se apropie de intensitatea lui Hewitt.

Leave a Reply

Top