SUNTETI AICI
ACASA > Inedit din tenis > Wim Fissette: ”La începutul anului, Simona spera să se poată menține în Top 20 și visa la Top 10”

Wim Fissette: ”La începutul anului, Simona spera să se poată menține în Top 20 și visa la Top 10”

Simona Halep alaturi de antrenorul ei, Wim Fissette

Simona Halep alaturi de antrenorul ei, Wim Fissette


Antrenorul belgian al Simonei Halep, Wim Fissette, a acordat un amplu interviu site-ului WTA. Este un interviu foarte bun, cel mai amplu acordat vreodată de tehnician de când e antrenorul Simonei, un interviu din care aflăm câteva lucruri pe care doar le bănuiam despre jucătoarea noastră, dar și informații despre cum decurge colaborarea lor și despre cât de greu – sau ușor – e să lucrezi cu a treia jucătoare a lumii. Iată-l integral, în continuare.

AICI citiți declarațiile Simonei Halep după calificarea în semifinale la Wimbledon

Spune-ne cum ai ajuns să lucrezi cu Simona la începutul acestui an și pașii pe care i-ați făcut împreună.

Fissette: Am primit un telefon chiar înainte de Australian Open și am fost foarte încântat că încep să lucrez cu Simona, pentru că eram sigur de potențialul ei. Primul lucru pe care mi l-a spus a fost despre emoțiile pe care le-a avut în sferturile de finală din Australia și am avut deja un prim punct de plecare. Jocul ei era la un nivel ridicat, dar exista problema găsirii încrederii de a juca cel mai bun tenis în marile momente de la turneele de Grand Slam. A fost vorba și de pașii făcuți: a câștigat la Doha, a făcut semifinală la Indian Wells, finală la Madrid, apoi finală la Roland Garros. Totul a fost să ia pas cu pas. Jocul ei se îmbunătățește, devine mai bun și mai puternic.

Ai venit în echipa Simonei într-un moment în care ea se descurca bine. Cât de îngrijorat ai fost că nu poți face schimbările la care lucrai cu ea, și să implementezi unele lucruri noi?

Fissette: Când câștigi șase titluri într-un an, înseamnă că ești o mare jucătoare. La acest nivel, totul ține de detalii. Câteva mici detalii, dar care vin automat cu întrederea, de aceea eram îngrijorat de un lucru: cum să-i dau Simonei încredere pe teren? Puteți vedea de-a lungul partidelor că ea crede în tenisul ei, poate chiar mai mult decât o făcea la începutul anului. Așteptările ei la începutul sezonului erau acelea de a rămâne în top 20 și poate să intre în Top 10, dacă apărea o șansă. Dar numărul 3? Nu credea asta la începutul anului, dar acum crede mult mai mult în ea. Ea este acolo unde îi este locul.

Dar cum stabilești micile obiective, odată ce ea a ajuns la un asemenea nivel?

Fissette: Noi nu vorbim prea mult despre rezultate. Noi vorbim despre îmbunătățirea jocului ei. Obiectivele ei sunt legate de jocul ei, iar atunci rezultatele vor veni. Rezulatele nu le poți controla, dar putem juca cel mai bun tenis de care suntem în stare.

Înfrângeri la Radwanska (Indian Wells) sau Kuznetsova (Stuttgart). Ați vorbit despre acestea, despre ce a mers și ce nu?

Fissette: Simona, chiar și în timpul meciurilor – e foarte inteligentă și foarte deșteaptă – își analizează propriul joc. Dar noi ne așezăm și facem analiza meciului. Ea știe unde jocul ei are nevoie să crească, și ce are nevoie să facă pentru asta.

Dar ce ne poți spune despre partea de fitness? Este partea la care jocul Simonei este foarte foarte lăudat.

Fissette: Simona este foarte puternică natural, mereu se mișcă bine pe teren. Ea lucrează foarte intens la partea de fitness, anul acesta a angajat un antrenor de fitness și un fizioterapeut care au grijă de ea. Ea știe cum să-și trateze corpul foarte bine. Dacă se poate mișca bine, jocul ei este la cele mai înalte cote.

Care aspect al jocului ei crezi că e cel mai mult subestimat?

Fissette: Probabil că serviciul. Ea e o jucătoare extraordinară în defensivă, dar serviciul ei nu e foarte precis. Cu timpul, serviciul ei a devenit mai rapid,a ajuns la 105 sau 110 mile pe oră, ceea ce e chiar bine pentru o fată de dimensiunile ei. La serviciul al doilea ea poate fi agresivă și poate juca în toate direcțiile. Nimeni nu vorbește de serviciul ei, dar el este unul grozav.

La Roland Garros a jucat prima finală de Grand Slam a carierei. În situații de genul acesta – cum ar fi să joci pe Central aici, la Londra – vorbiți despre asta în mod special?

Fissette: Când managerul ei m-a sunat, ei vroiam pe cineva care să aibă experiență la turneele majore. Da, desigur, am vorbit despre asta. În Paris au fost o mulțime de așteptări în prima parte a turneului, și cred că s-a descurcat foarte bine, de la primul la ultimul meci. Am vorbit despre aceste situații, da, dar ea mereu are în jurul ei familia și prietenii, ceea ce e un lucru foarte inteligent pentru ea, pentru că nu se gândește mereu la tenis. E o combinație perfectă.

Cât de importante au fost pentru Simona cele câteva zile de după înfrângerea în fața Sharapovei din finala de la Roland Garros? A mers acasă, s-a relaxat.

Fissette: Ea a jucat un meci mare în acea zi. A fost atât de aproape de victorie și desigur a fost mândră de performanța ei. Prima finală de Grand Slam nu e niciodată ușoară. Un efort ca acesta îți ia foarte multă energie mentală și când ne-am revăzut, la s’Hertogenbosch, vă pot spune că era obosită. A dormit uneori 14 ore pe zi, dar corpul ei avea nevoie de asta. Nu am lovit prea mult mingea în aceste prime zile, pentru că știam că are nevoie de odihnă, avea nevoie să ia lucrurile încet.

Sună ca și cum jucătorii ar avea cu adevărat nevoie de această balanță în viața lor.

Fissette: Fiecare jucător e diferit. Dar e important să găsești calea cea bună între a juca destule meciuri și a fi fresh pentru turneele de Grand Slam. Trebuie să găsești calea de mijloc, să știi unde trebuie să te focusezi, să îți asculți mintea și corpul.

Ce poți să spui despre experiențele tale anterioare, când ai lucrat cu Kim Clijsters și apoi cu Sabine Lisicki?

Fissette: Am avut șansa de a lucra împreună cu Kim, am început mai întâi ca partener de antrenament la finalul anului 2005, așa că întâi am învățat eu de la ea. Am încercat să vorbesc mult cu antrenorii buni și să merg la seminarii internaționale, dar am vrut să-mi găsesc calea. În tenisul feminin nu e vorba doar despre tehnică și tactică.Evident, ai o bază bună, dar trebuie să vezi întregul pachet. Jucătoarea trebuie să se simtă bine – atât cât se poate – pentru a obține cele mai bune rezultate. Iată ce încerc eu să le dau jucătoarelor mele. Ca antrenor. Încerc să mă gândesc de ce are jucătoarea nevoie în acel moment. Trebuie să te concentrezi asupra punctelor forte ale tenismenei.

Care este acel lucru pe care Simona îl face cu plăcere, departe de terenuri și când nu are mintea la tenis?

Fissette: Cumpărăturile (râde). Mereu, cumpărăturile. Îi place să aibă o mulțime de oameni în jurul ei și îi tratează pe toți foarte bine. Într-o zi liberă, mergem cu toții la compărături împreună, luăm o cină drăguță – cu un desret bun, ea iubește deserturile – și nu ne gândim deloc la tenis.

Când am intervievat-o pe Simona în New Haven, după victoria de acolo, ea a spus că vrea să-și îmbunătățească și engleza, pe lângă tenis. Cum comunicați voi? În engleză?

Fissette: Da, da. Îmi amintesc că atunci când i-am scris prima dată, ea mi-a răspuns scuzându-se pentru engleza ei, dar i-am spus că vom lucra la asta. Engleza ei nu era rea în luna ianuarie, dar ea nu vorbise în această limbă prea mult în afară de interviurile și declarațiile pentru presă. Vorbind cu mine din ce în ce mai mult, engleza ei s-a îmbunătățit și se va îmbunătăți. Și am impresia că acest lucru o face o persoană mai puternică, o face mult mai încrezătoare în ea. Se poate exprima mai bine în lume.

Simona e una dintre cele două jucătoare din lume care a atins sferturile de finală la toate Grand Slam-urile din acest sezon. Ce așteptări ai pentru acest week-end?

Fissette: Să o luăm meci cu meci. Simona a jucat multe meciuri în ultimele săptămâni. Nu e ușor să treci de la zgură la iarbă.

CITEȘTE ȘI:  Wim Fissette despre Simona Halep: Îi va fi greu să lucreze mai mult de un an cu un antrenor

Leave a Reply

Top