SUNTETI AICI
ACASA > Competitii echipe > Fed Cup > TERENUL FANILOR, la serviciu Dragoș: Avem o echipă tare, cum procedăm?

TERENUL FANILOR, la serviciu Dragoș: Avem o echipă tare, cum procedăm?

echipa romania fed cup

echipa romania fed cup
Echipa Romaniei, dupa calificarea in Grupa Mondiala I a Fed Cup

In Terenul Fanilor revine Dragoș. Care face o analiză foarte corecta a viitorului unei echipe de viitor, cea de Fed Cup a Romaniei. Va invit să o citiți, pentru că surprinde foarte bine cam tot ce am gândit și noi, cei din jurul tenisului, dar nu am îndrăznit să așternem pe ”hârtie”.

Dacă analizăm cu toată obiectivitatea posibilă cele patru potenţiale adversare din Grupa Mondială a Fed Cup, Cehia, Rusia, Germania, și Italia, apoi pe celelalte trei, cu care putem să ne întâlnim mai târziu, ajungem la concluzia că avem şanse teoretice de victorie cu oricare dintre ele.

Analiza şanselor teoretice nu e una sofisticată. Ea include două puncte posibile cu oricare dintre adversari în dreptul Simonei Halep şi fie un punct în dreptul numărului nostru 2 cu numărul lor 2, fie un punct la dublu. Analiza şanselor practice e desigur mult mai laborioasă. Aici trebuie introduse loturile posibile, programul fiecărei jucătoare ale adversarelor în parte şi multe alte elemente.

Evident, nici cea mai complexă analiză nu poate lua în calcul forma de moment sau indisponibilităţile jucătoarelor noastre sau ale lor. Dar, oricum, tragerea la sorţi care se va desfăşura în iunie va face mai multă lumină.

O analiză profundă a specialiştilor federaţiei poate să determine dacă avem şanse reale să luptăm pentru câştigarea trofeului. Şi dacă avem, cred că ar trebui elaborată o strategie de management pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

În primul rând, ar trebui întrebate jucătoarele dacă îşi doresc să-şi însuşească acest ţel sportiv, cu riscul unor ajustări de program. Dacă da, programul lor de turnee în jurul datelor celor trei tururi (februarie, aprilie şi noiembrie) ar trebui stabilit de comun acord cu federaţia. Probabil că lotul de şase rulat anul acesta ar fi suficient pentru a fi inclus în acest proiect. Sacrificiile ar fi importante, cel puţin pentru Simona Halep. Spre exemplu, ar trebui să renunţe la Stuttgart, dar spre deosebire de 2015, avantajul e că toate tururile se joacă în Europa.

CITEȘTE ȘI:  Simona Halep, înaintea meciului cu Marea Britanie: "Sperăm să câştigăm".

În al doilea rând, ar trebui reglate şi respectate aspectele financiare ale proiectului. Nu cred în clişeul încărcat de ipocrizie, că pentru naţională joci pe gratis. Dacă vreuna dintre jucătoare renunţă la partea financiară e demnă de toată lauda, dar să nu uităm că între cele şase diferenţele de venituri sunt mari. Căci mă gândesc că toate cele şase ar trebui recompensate, chiar dacă două nu vor fi selecţionate, atâta timp cât îşi organizează programul funcţie de acest obiectiv.

Apoi, ar trebui discutat cu jucătoarele rodarea a două echipe de dublu. Câteva turnee, vreo zece meciuri – dacă nu e posibil mai mult – ar fi absolut necesare pentru formarea unor echipe de dublu care să aibă şanse certe în Grupa Mondială. Dacă până acum, nu vedeam necesitatea unor astfel de echipe exclusiv româneşti – decât doar pentru bucuria noastră, a fanilor – acum acest aspect este vital. Un dublu Begu/Niculescu şi unul de rezervă Mitu/Olaru călite în câteva turnee tari ar intra cu şanse serioase cu oricare dintre potenţialele adversare.

Aspectul echipei tehnice mi se pare la fel de important. Medicii sportivi, trainerii ar trebui să fie cei mai buni. Nu vreau să fiu nedrept, dar două jucătoare cu crampe musculare după o săptămână de pauză şi câteva zile de pregătire centralizată nu sună deloc bine.

Sigur, altfel, se poate lăsa totul la voia întâmplării, se poate aştepta ultimul moment pentru confirmări, se poate spera în rezultate excepţionale ale unor jucătoare mereu super-motivate.

Dar tocmai pentru că avem acum asemenea jucătoare atât de valoroase şi atât de inimoase, poate ar fi cazul să se trateze cu maximă atenţie acest obiectiv şi să se manifeste un profesionalism desăvârşit în pregătirea proiectului Fed Cup 2016. Căci, poate acum suntem cel mai aproape de trofeu.

CITEȘTE ȘI:  Mihaela Buzărnescu a fost chemată la echipa de Fed Cup a României

Haideţi să nu ratăm momentul în stilul nostru tradiţional!6 thoughts on “TERENUL FANILOR, la serviciu Dragoș: Avem o echipă tare, cum procedăm?

  1. Felicitari Dragoș! Multumim pentru analiza! Si le multumim fetelor pentru ca ne-au dat sansa sa ne gandim ca Romania poate castiga intr-o zi Fed Cup. 🙂

  2. Felicitari! Cine are ochi de vazut, sa vada, urechi de auzit, sa auda! Felicitari inimoasei echipe de Fed Cup a Romaniei, care trezeste patriotismul din noi, in orice colt de lume am fi! Un mare BRAVO si suporterilor romani, care au uimit-o pana si pe…Bouchard (tz…tz…tz!)!

  3. Excelente gânduri, Dragoș! Mă tem că cel puțin unele vor rămâne neaplicate în practică de către federație, dar sper să mă înșel!

  4. Dragoș, în ce mai bună dintre lumile posibile, lucrurile ar sta așa cum zici tu. Însă trăim în România, unde lucrurile-s departe de a fi perfecte. Cine știe, poate ne va ajuta și precizia nemțească a dlui președinte, un mare amator de tenis!

Leave a Reply

Top