SUNTETI AICI
ACASA > Romani > Masculin > Adrian Ungur > TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Succes (la) dublu

TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Succes (la) dublu

adrian ungur marius copil campioni

adrian ungur marius copil campioni
Adrian ungur si Marius Copil au pozat si cu trofeul de la BRD Nastase Tiriac Trophy

În Terenul Fanilor revine Marcu Czentye, care scrie despre victoria românilor noștri, Adrian Ungur și Marius Copil, la BRD Nastase Tiriac Trophy. Vă invit să citiți acest articol, unul foarte bun, scris cu foarte multă dragoste de sport, de un mare iubitor de sport.

Adesea ne bucurăm de passing shot-uri uimitoare izbutite de Rafael Nadal, surâdem împreună cu Roger Federer la o scurtă executată excelent și, din fericire, savurăm din plin nenumăratele succese ale Simonei Halep, care vin după o perioadă în care românii și-ar fi dorit să aibă tenismeni de calitate, dar dezideratele le-au rămas în mare măsură nematerializate. Însă, uneori ratăm șansa de a ne bucura atunci când se cuvine să o facem.

Highlight-ul turneului de la București a fost indubitabil traseul perechii române formate din Marius Copil și Adrian Ungur. Beneficiari al unui wild-card, Marius și Adrian au ratificat încă o dată, dacă mai era nevoie după Goran Ivanisevic la Wimbledon 2001, că a fi cap de serie înseamnă nu înseamnă mai mult decât a avea plasat în dreptul numelui de pe tabelă o cifră.

Puși în fața unui tablou în care au avut de înfruntat exclusiv perechi de dubliști, duo-ul român și-a adjudecat cele patru partide într-un timp scurt – 5 ore și 11 minute, eliminându-i pe cei mai impunători oponenți – Bopanna și Mergea  – în numai 73 de minute. Cu serviciul caracteristic, Marius Copil a fost în unele clipe jucătorul de la Australian Open, în vreme ce Adrian Ungur, cu al său retur de backhand executat cu o singură mână a amintit de momentele în care îi lua set în tie-break lui Roger Federer, pe Philippe Chatrier.

Întotdeauna este complicat să previzualizezi turul ce urmează, iar o echipă alcătuită din doi reprezentanți ai țării gazdă poate constitui la orice pas un element surpriză. Dacă unii cârcotași ar spune că nivelul competiției din Capitală nu a fost elevat, le-aș întoarce vorba transmițându-le că acest parteneriat nu poate fi catalogat experimentat, Marius Copil și Adrian Ungur neavând în spate o serie prea îndelungată de meciuri și turnee în care au colaborat.

Ajunși în finală după o semifinală încinsă cu Fleming și Marray, ultimul menționat fiind cel care i-a făcut zile fripte lui Horia Tecău, dar și multor români în ultimul act pe care tenismenul român l-a pierdut la Londra, presiunea unei finale disputate în fața propriilor fani a fost suplimentată de tensiunea super tie-break-ului, în care caruselul tenisistic și răsturnările repetate de situație au fost memorabile. Salvând cinci mingi de meci ale perechii Monroe & Sitak, Marius și Adrian au devenit la rândul lor distrugători de mituri, după Simona Halep și echipa de Fed Cup a României. De câte ori nu s-a spus că românilor le lipsește sângele rece și calmul în situații de cumpănă? Adrian Ungur a părut mai puternic mental decât Marius Copil, dar împreună au fost echipa mai unită și mai solidă din acest punct de vedere, întorcând soarta în favoarea lor. Totuși, la îndeplinirea acestei performanțe nu a contribuit numai prestația sportivă, ci și publicul, care a absorbit o parte a tensiunii. Acesta și-a susținut favoriții chiar și la mingile de meci ale adversarilor, când suporterii păreau a crede în victorie mai mult decât cei doi tenismeni români, pe care i-a trădat nițel limbajul trupului.

Într-un cadru 100% românesc, doi jucători români au reușit imprevizibilul și au dărâmat barierele care ar fi putut face ca trofeul să ajungă în brațele celor doi aflați de partea opusă a fileului. Mă bucur că pentru a patra oară consecutiv, competiția de dublu de la București i-a revenit cel puțin pe jumătate României, iar țara noastră și atmosfera de la Arene au facilitat atingerea acestor borne. În opinia mea, acest succes valorează de două ori mai mult decât fiecare dintre trei reușite ale lui Horia Tecău din ultimii trei ani întrucât Marius Copil și Adrian Ungur nu au nici pe departe experiența lui Horia, Robert Lindstedt, Max Mirnyi sau Jean-Julien Rojer în proba de dublu.

Nu cred că este cazul să ne schimbăm drastic considerentele referitoare la Marius Copil sau Adrian Ungur după câștigarea acestui trofeu, dar trebuie să ne bucurăm așa cum se cuvine de faptul că tenisul românesc masculin a mai găsit o combinație fericită a propriilor resurse, în persoanele lui Marius și Adrian existând în aceste momente un semn de întrebare în privința meciului de dublu pe care România îl va avea de jucat în confruntarea de Cupa Davis cu Slovacia, programată în luna iulie.

Răsplata? Marius Copil a urcat 287 de poziții în clasamentul ATP Doubles, iar pe Adrian Ungur îl mai despart numai trei locuri de prima sută. Prevalent la finalul acestei întreceri este faptul că cei doi ne-au oferit momente prețioase, ce mie mi-au adus aminte de un meci palpitant din Cupa Davis 2009, în care Marat Safin și Dmitry Tursunov au cedat în cinci seturi în dauna lui Horia Tecău și Marius Copil. În final, vă invit să urmăriți secvențe din acel meci aici , și mai ales să observați locul din care Marius a servit la mingea de meci fructificată. A câștiga un turneu este, indiferent de numele său, o realizare demnă de luat în seamă, dar a reuși acest lucru în super tie-break, după puncte pasionante este într-adevăr o performanță de o frumusețe rară, care nu trebuie uitată.3 thoughts on “TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Succes (la) dublu

  1. Mulțumesc! Într-adevăr, publicul a fost al treilea jucător. Să știi că te invidiez pt. că ai făcut parte din el și ai avut șansa să vezi meciul acesta live!

  2. Deci nu pot sa descriu starea in care am venit dumnica seara de la arene! de mult timp nu am mai fost atat de entuziasmata de publicul roman, de tenisul vazut si de prestatia jucatorilor, atat ai nostri cat si cei straini! Jos palaria apentru toti!

Leave a Reply

Top