SUNTETI AICI
ACASA > Interviuri > Wimbledon 2015 – Meciul zilei: Djokovic – Kohlschreiber, ora 15:00, Digisport

Wimbledon 2015 – Meciul zilei: Djokovic – Kohlschreiber, ora 15:00, Digisport

Novak Djokovic în timpul finalei de la Wimbledon (2014)

În ultimii 21 de ani, turneul de la Wimbledon a fost câștigat doar de 8 jucători: Pete Sampras, Richard Krajicek, Goran Ivanisevic, Lleyton Hewitt, Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic și Andy Murray. Cine triumfă o dată la Wimbledon, are mari șanse să repete performanța. Chiar dacă au mai fost surprize de-a lungul timpului,  precum eliminări timpurii ale lui Federer, Nadal sau Sampras, specialiștii pe iarbă își apară, de regulă, cu succes imperiul.

Finala de anul trecut de la Wimbledon a fost câștigată de Novak Djokovic după un meci de cinci seturi cu Roger Federer, un carusel al emoțiilor, așa cum urma să declare Boris Becker, antrenorul lui Djokovic. „Mulțumesc că m-ai lăsat să câștig azi!”, îi spunea Djokovic lui Federer după meci. „Este turneul pe care am visat mereu să îl câștig. Este cel mai bun turneu, cel mai valoros”, declara mândru Djokovic. Sârbul a condus atunci cu 5-2 în setul 4, dar Federer a reușit să revină și să ducă meciul în setul decisiv. Sârbul s-a impus însă după aproape patru ore de joc, scor 6:7 (7:9), 6:4, 7:6 (7:4), 5:7, 6:4, și a câștigat al doilea titlu al său la Wimbledon.

Djokovic venea în 2014 la Wimbledon după finala pierdută în fața lui Rafael Nadal la Roland Garros. Nadal câștigase atunci cu 3:6, 7:5, 6:2, 6:4 după ce Djokovic luase primul set și condusese cu 4-2 in setul patru. Djokovic a fost anul acesta foarte aproape de câștigarea singurului titlu de Grand Slam care îi lipsește, după ce i-a învins pe Rafael Nadal în sferturi și pe Andy Murray în semifinale. Sârbul a pierdut însă finala în fața lui Stan Wawrinka.

Brad Gilbert, fostul antrenor al lui Agassi, Roddick și Murray și autor al cărții Winning Ugly, declara într-un interviu pentru Tennis Now, atunci când a fost întrebat ce impact are asupra lui Djokovic finala pierdută la Roland Garros în fața lui Stan Wawrinka, în perspectiva turneului de la Wimbledon: „E o întrebare de tipul „ce s-ar fi întâmplat, dacă”. Este clar că el a dominat turneele Masters. Nu a dominat însă la fel și Grand Slam-urile. Modul în care Novak joacă în acest moment, arată că vine la Wimbledon pentru a câștiga. Până să se termine finala de la Roland Garros, chiar și în momentul în care Stan servea pentru meci, mă gândeam că Djokovic va face break-ul și va întoarce meciul. Și a avut o minge de break în ultimul game. Dar trebuie să îi dăm credit lui Stan. Meciul a fost câștigat de Stan, nu pierdut de Novak”.

În 2006 și 2007,  Federer reușea să câștige finala de la Wimbledon după ce pierdea finala de la Roland Garros.  Djokovic va încerca asta pentru a doua oară în carieră. „Trebuie să te poți reseta foarte rapid și să găsești o nouă motivație care să te facă să mergi mai departe. Și această motivație trebuie să fie mai puternică decât a fost în urmă cu trei săptămâni. Am mai fost în astfel de situații. M-au întărit mental și emoțional. Meciuri cum a fost cel cu Stan m-au făcut mai puternic, și m-au învățat cum să gestionez astfel de momente. Sper că voi putea face asta din nou”, declara sârbul la conferința de presă dinaintea turneului.

Djokovic a simțit nevoia unei pauze după finala de la Roland Garros și nu a jucat la turneele pregătitoare pe iarbă dinaintea Wimbledon-ului. „Am avut nevoie de puțin timp pentru odihnă mentală – mai mult decât pentru odihnă fizică. Am avut nevoie de această odihnă emoțională, mentală pentru a-mi reîncărca bateriile și a mă pregăti să iau totul de la capăt.”

Meciul zilei” de luni îi va pune față în față pe Novak Djokovic și Philipp Kohlschreiber. Cei doi vor juca primul meci de pe terenul central de la a 129-a ediție a turneului din capitala Regatului Unit, astăzi începând cu ora 15:00, ora României. Este primul meci pe iarbă dintre cei doi. Kohlschreiber, primul jucător sub lista celor 32 de favoriți, a fost foarte aproape să îl învingă pe Roger Federer în urmă cu două săptămâni în primul tur al turneului de la Halle, arătând astfel cât de bine poate juca pe iarbă. Germanul a fost mereu aproape de victorii importante și a produs mai multe surprize de-a lungul timpului. Una dintre ele este victoria în fața lui Djokovic de la Roland Garros 2009. Kohlschreiber îl învingea atunci pe sârb în trei seturi, 6-4, 6-4, 6-4, în turul trei. Chiar dacă Kohlschreiber a pierdut apoi toate cele cinci confruntări cu Djokovic, acesta i-a pus mereu probleme sârbului cu jocul său ofensiv și variat. Ultimul meci dintre cei doi a fost cel de la Mastersul de la Paris de la finalul anului trecut, din turul doi. Djokovic se impunea atunci cu 6-3 6-4 și câștiga mai apoi și turneul.

Oana Baciu – Doartenis.ro

Leave a Reply

Top