SUNTETI AICI
ACASA > EXCLUSIV > INTERVIU (2): Tatăl juniorului Nr.1 din România, Dragoș Mădăraș: “Parcă nici nu existăm pentru FRT.”

INTERVIU (2): Tatăl juniorului Nr.1 din România, Dragoș Mădăraș: “Parcă nici nu existăm pentru FRT.”

Dragoș Mădăraș la Roland Garros Junior French Championships 2015

.

În urmă cu două săptămâni v-am prezentat în Exclusivitate prin Doartenis.ro (Daniel Radu), prima parte a interviului cu tatăl tatăl juniorului Nr. 1 din România, Dragoș Nicolae Mădăraș despre evoluția fiului său la începutul carierei în Tenis și despre cum a fost tratat acesta în anii respectivi și de “beneficiile” de care a avut parte și ce a primit din partea Federației Române de Tenis (FRT) .

După cum am anunțat, în Partea a doua, aceasta de acum, veți afla momentul în care tatăl (Gelu Mădăraș) a decis să se mute cu familia în Suedia, ce “beneficii” a avut Dragoș datorită faptului că multă vreme a fost pe podium la categoria 16 și 18 ani (inclusiv locul 1) , ce s-a întâmplat când tatăl a vrut ca băiatul (îndreptățit fiind) să participe la Campionatele Europene (fiind stabilit deja în Suedia) , dacă a fost contactat de către cineva din lumea tenisului românesc în tot acest timp și multe alte informații interesante relatate de dânsul !

Vom începe cu ultima întrebare din prima parte a interviului, de unde a rămas să continuăm ultima oară.

.

DoarTenis.ro: Pentru deplasările acestea, transport sau cazări la aceste turnee naționale sau de tip internațional, în țară, cât acoperea Federația Română de Tenis ? Dar la competitiile din afara țării ?

Gelu Mădăraș: Zero barat după cum am spus. Dragoș Mădăraș nu a primit din partea Federației pentru deplasări, echipament s.a.m.d absolut niciun leu. Eu le plăteam pe toate (și pentru cele din afara țării). Părinții de fapt, toți. Nu sunt singurul. Dar să vă mai spun un lucru. După ce am plecat de la Clubul Sportiv Olimpia București (al doilea club unde Dragoș a fost înscris după mutarea în București), m-am dus la clubul lui Dinu Pescariu la care un tip de acolo, nou, cu nume de rus sau bulgar mi-a spus că Tenisul costă 650 de Euro pe luna. Nici nu l-a interesat cine este băiatul, cum îl cheamă etc. Din start mi-a spus “atât costă tenisul aici” . Ulterior, cineva i-a spus că a fost tatăl lui Mădăraș acolo iar când eram în drum spre Deva cineva m-a sunat și mi-a spus “Stați puțin, că domnul Marcu îl știe pe fiul dvs, dacă puteți sa veniți înapoi…”  iar atunci m-am horărât: “Gata, nu-l mai las să se antreneze în România, trebuie să plecăm altundeva” .

DT: Dar la Campionatele Naționale , competiții Tennis Europe sau Campionate Europene a participat fiul dvs. ? În ce ani ?

GM: Da. Am un tricou pe care scrie Campion Național Tenis 2009 și unul pe care scrie Campion Național Tenis 2011 , dar nu la simplu. Dacă le-ați vedea, sunt două cârpe. Nu poți să dai așa ceva, no name, la copii, mai ales în tenis unde se învârt atâția bani. Competițiile Tennis Europe le-am început la 13 ani, în Bulgaria, acolo fiind și prima competiție în afara țării pentru Dragoș. Pentru Campionatele Europene nu aveam valoare până ne-am mutat în Suedia (acum 3 ani și jumătate) . Dar în 2013 am urcat în clasament și eram îndreptățiți să participăm însă, stând în Suedia, nu am primit nici măcar un fax sau telefon de la FRT să se intereseze “Băi Mădăraș, ce faci, unde ești ? Conform clasamentului ești pe locul 2 în România (la vremea aceea) . Ești îndreptățit să participi la Europene.” . Dar nu s-a interesat nimeni de noi domnu’ Radu până anul trecut, când am fost până la Federație și am dat peste domnul Curcă. M-am prezentat dar bineînțeles că nu ne cunoștea pe noi și-i zic “Domnule, conform clasamentului suntem îndreptățiți să mergem la Europene”, la care răspunde “Da domnule, dar știți, vă antrenați în Suedia, este greu să veniți la București, de la București să plecați iar, dar vă avem în vedere.”

În ianuarie 2014, când eram la turneul de la Prerov din Cehia (Grade 1), m-am întâlnit cu domnul Moldovan și m-a întrebat dacă avem de gând să jucăm pentru România la Europene și i-am spus că “din păcate este prea târziu, noi ne-am oferit de un an de zile și nu ne-a contactat nimeni.”  Și asta a fost toată discuția cu un antrenor federal. Ulterior, în primăvară, la turneul de la Umag, Croația, tot de tip Grade 1 , domnul Frunză, tatăl lui Nicolae Frunză a fost mandatat de un domn federal să vorbească cu Dragoș : “Ce are de gând” și l-a întrebat : “Vrei să vii să joci la Europene ? Că ai face o figură bună cu băiatul meu” la care Dragoș i-a spus “Să vorbiți cu tatăl meu” , domnul Frunză răspunzându-i “Da, dar tu joci, nu tatăl tău joacă.Nu știu cum percep ei să-ți crești copilul, dar la noi în Ardeal e altcumva, cu bun simț. Iar după ce mi-a spus acestea, i-am comunicat domnului Frunză “Chiar dacă Dragoș joacă, deocamdată eu hotărăsc unde joacă băiatul și el oricum nu are de gând să o facă pentru România la Europene după atâtea neplăceri” .

Dragoș Mădăraș și antrenorul său actual, Mattias Arvidsson, la ATP Bastad, unde jucătorul a primit un Wild Card în calificări, câstigând un meci

.

DT: Mutând discuția către clasamentele FRT, cum ați spus și dvs. despre locurile ocupate: acestea arată că Dragoș a fost în primii 5 la Juniori – 14 ani, pe locul 1 la Juniori – 16 ani și actualmente este tot pe primul loc la Juniori – 18 ani. Ce beneficii a avut în urma acestor locuri ocupate ?

GM: (râde) Deci nici măcar un telefon să întrebe: “Dragoș Mădăraș, unde te antrenezi ?” . N-am avut niciun contact. Parcă nici nu existăm pentru Federație (FRT) . Poate dacă exista vreun telefon , vreun interes din partea federaliștilor, cum le spun eu, pentru Dragoș, poate jucam pentru România, dar văzând atâta indiferență și ajungând în Suedia pe mâini bune, rămânem acolo.

DT: Iar motivul mutãrii în Suedia a fost sportul ?

GM: Da. În special tenisul, pentru Dragoș.

DT: Condițiile de acolo față de cele din România, cum sunt ?

GM: Ireale. Costurile sunt infime. În România plăteam și aerul . O lună de tenis de tenis la București mă costa între 500 și 700 de euro, fără turnee. Nu sunt terenuri, nu sunt săli etc.

.

DT: Am înteles. Trecând mai departe, Dragoș a acordat de curând un interviu pentru un website suedez în care spunea că ar dori să reprezinte Suedia în Cupa Davis pe viitor. Ca să rezumăm puțin ce am discutat, dacă ne puteți spune mai pe scurt de ce s-a ajuns aici ?

GM: Cred că în urma discuției avute, oamenii își pot da seama de ce s-a ajuns aici. Noi nu ne-am putut ghida după celebra vorbă a lui Lăpușneanu: “Dacă voi nu mă vreți, eu vă vre(a)u” . Ca si fapt divers și  presa sudeză îl apreciază mai mult acum. Nu i se mai spune  românul de la HTK (Helsingborgs Tennisklubb) după finala de la ITF Bastad F3 ci suedezo-românul. Tot la Bastad F3, unde a fost și Mattias Arvidsson, antrenorul lui și al Johannei Larsson (locul 46 WTA) am avut și o discuție cu antrenorul de Cupa Davis al Suediei în care i s-a spus că o să-l cheme la pregătire cu echipa, deși el nu este încă cetățean suedez.  Apoi a venit încet încet câte un sponsor, mai stingher, dar a venit cineva totuși și el le-a spus că vrea să joace pentru Suedia. Eu cred că în România s-ar fi plafonat de mult.

DT: Am înteles. Dar mai există cale de întoarcere în privința deciziei ?

GM: Nu. Categoric nu. Nu putem să-i înșelăm pe acei oameni care au crezut în noi , ne-au ajutat fantastic de mult, antrenorilor, sponsorilor etc. Pot să spun că au fost mai iute și de mână și de picior. Până și primarul Helsingborg-ului a dat noroc cu mine și mi-a spus “Vă muțumesc că băiatul dvs. a ales să joace tenis pentru clubul HTK” .

DT: Iar după ce s-a aflat în România (pornind de la articolul de pe site-ul nostru din luna mai) că va dori să reprezinte Suedia, a fost contactat fiul dvs. de către cineva din țară în privința subiectului ?

GM: Nu . De absolut nimeni, doar un mini-inteviu pentru Prosport.ro și atât…  Nimeni nu-i profet în țara lui.

DT: Multumesc. Vă doresc o zi bună . La revedere.

GM: O zi bună.

Dragoș Mădăraș, în finala de la ITF Bastad (F3), finală atinsă la doar a doua participare în circuitul profesionist

.

Dragoș Nicolae Mădăraș (17 ani) este locul 1 la categoria Juniori –  18 ani în clasamentul FRT, cel mai bine clasat jucător român sub 19 ani și (împreună cu Patrick Ciorcilă) singurul finalist de Turneu Futures ( Suedia F3 – Bastad) sub 20 ani din utimii ani, din România , la doar a 2-a participare la un turneu din circuitul profesionist !

Daniel Radu – DoarTenis.ro

Leave a Reply

Top