SUNTETI AICI
ACASA > Inedit din tenis > TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Când un joc neinspirat întâlnește tenisul perfect

TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Când un joc neinspirat întâlnește tenisul perfect

simona halep us open

simona halep us open
Simona Halep s-a oprit in semifinale la US Open

În Terenul Fanilor revine un tânăr care nu doar că iubește sportul – și nu mă refer doar la tenis – dar mai are și un talent deosebit la scris. Marcu Czentye, ale cărui articole anterioare publicate la această rubrică le puteți reciti AICI, face o analiză pertinentă a eșecului suferit de Simona Halep la US Open. Un eșec pe care eu, repet, îl văd nu neapărat ca un capăt de drum ci ca începutul altuia. Vă las să citiți textul lui Marcu nu înainte de a vă spune că dacă doriți să trimiteți materiale pentru Terenul Fanilor, vă aștept textele pe adresa: contact@doartenis.ro sau pe pagina de Facebook.

În ceea ce putea fi continuarea visului nopții de toamnă când Simona a învins-o pe Victoria, favorita numărul 2 a turneului s-a împotmolit subit și definitiv în acest US Open, pe Arthur Ashe, într-o dimineață americană de care românca și toți susținătorii ei ar fi preferat să nu aibă parte.

După ce Simona Halep a descifrat, în sfârșit, misterul unei pieze rele, denumit sferturi de finală în marile șlemuri pe hard, românca a căzut neașteptat de ușor, afișând lehamite în raport cu sportul alb. La capătul primului game pe serviciul propriu, adjudecat fără punct cedat, loviturile nereușite ale Simonei au început să se înlănțuiască, clădind în mintea elevei lui Darren Cahill munți de neîncredere. Pierzând duelul psihologic și controlul asupra dozajului de motivație, românca s-a grăbit între punctele nefavorabile și n-a încetinit – nici în pauze și nici în timpul schimburilor de mingi – precum ar fi fost auxiliar în repararea defecțiunilor jocului.

Jucând prea defensiv în condițiile în care oponentă îi era Flavia, Halep a utilizat puțin top-spin în lovituri, ingredient tenisistic utilizat optim de italiancă în această semifinală. Cert este că, jucând cu o adversară relativ scundă – 1,72 m -, Simona ar fi putut expedia zeci de mingi boltite, care să deranjeze și să obosească umărul adversarei. Dar, din nefericire, aceasta a fost una dintre tacticile inspirate ale Pennettei. Totuși, lăsând la o parte elementele ce aparțin de Simona, un meci de tenis este format din totalitatea însușirilor aplicate de cele două combatante. Cât despre favorita nr. 26, aceasta a performat la nivel elevat, foarte aproape de perfecțiune, completând ceea ce poate fi catalogat cel mai bun meci al carierei sale.

Marea problemă nu este că Simona Halep a ratat finala. Supărătoare este atitudinea sa în intervalele în mijlocul cărora jocul nu funcționează, iar adversara zburdă pe teren. Grăbită să încheie toate socotelile cu tenisul în astfel de momente, numărul 2 WTA denotă frustrare și incapacitate de improvizație. Coborând standardul preciziei și al forței atunci când mecanismele de joc nu funcționează corect, românca și-ar putea acorda însăși o șansă în aceste instantanee. Cu Dominika Cibulkova și Ekaterina Makarova în sferturile de la Australian Open, dar și cu Serena Williams în finala Turneului Campioanelor, la fel ca astăzi, Simona a cedat lupta la un moment dat, dând uitării toată munca depusă în zilele anterioare eșecului prezent. E adevărat, își poate permite o astfel de abordare, ea fiind singura responsabilă și îndreptățită să judece valoarea efortului depus de ea.

Astfel de înfrângeri ustură, o semifinală de Grand Slam terminată în 59 de minute nefiind uzuală. Ce este de învățat din acest penultim act la US Open? Că uneori, planurile de acasă nu corespund cu realitatea din teren, iar în astfel de circumstanțe intervine competența de improvizație, de reajustare, de schimbare. Acest factor îi lipsește momentan în mare măsură Simonei, dar poate fi regăsit în jocul Serenei sau al altor campioane, retrase, ca Justine Henin, care pot deveni surse de inspirație pentru cea mai bună sportivă a României.

Cu toate acestea, exceptând semifinala, acest turneu reprezintă o amintire plăcută pentru Simona Halep, sau măcar în viziunea suporterilor săi. Care ar vrea mai mult uneori, dar înțeleg existența zilelor mai proaste și că, alteori, într-o astfel de partidă, adversara reușește să facă meciul perfect…

7 thoughts on “TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Când un joc neinspirat întâlnește tenisul perfect

  1. Poți să joci perfect indiferent de felul în care joacă adversara, deci indiferent de starea de echilibru a partidei. Perfecțiunea în tenis, după mine, înseamnă să îți impui jocul tău, să ți se concretizeze tactica și să simți toate mingile. Asta a făcut Pennetta aseară. A jucat perfect.

  2. Eu nu cred ca exista joc perfect la modul absolut… Chestiunea e in primul rand relativa la partner si la dispozitia ta dintr-o zi. La fete e mai complicat cred, chiar daca sunt mai serioase si mai atente. Si cred ca intotdeauna cand un jucator joaca la nivel “n” si partenerul sau joaca doar cu “n+x” putin in plus, daca e inteligent si experimentat sau bine instruit, si da exact diferenta cat sa puncteze; sau, pentru jucatorii fara plan “b”,… my way or the highway ;-))).
    Ce n-am vazut ieri este un plan de joc demn de un #2 mondial, si anume control de la inceput la sfarsit, agresivitate controlata si instinctul de (mare) campioana, inca… Insa noi stim ca are potential, si e pe o curba de invatare, chiar daca costisitoare si cu inimi frante…. Altfel if-if-if, era US Open -ul ei, nu? Asa, cu Serena out ;-(((.

  3. “Astfel de înfrângeri ustură, o semifinală de Grand Slam terminată în 59 de minute nefiind uzuală. Ce este de învățat din acest penultim act la US Open? Că uneori, planurile de acasă nu corespund cu realitatea din teren, iar în astfel de circumstanțe intervine competența de improvizație, de reajustare, de schimbare. Acest factor îi lipsește momentan în mare măsură Simonei, dar poate fi regăsit în jocul Serenei sau al altor campioane, retrase, ca Justine Henin, care pot deveni surse de inspirație pentru cea mai bună sportivă a României.” Foarte bun articol!

  4. De pe margine este atât de usor ! Numarul 2 mondial putea sa faca nu stiu ce, i-a cedat psihicul, a pierdut o sansa, s.a.m.d. Fratilor, este un om, nu un robot. Serena este nr. 1 si a pierdut la nr.43. Serenei ce i-a mai cedat ? Sa fim oameni seriosi, unii din noi nu mai alearga nici cateva sute de metri, dar la taste facem judecati de valoare.

Leave a Reply

Top
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. More Info | Close