SUNTETI AICI
ACASA > Romani > TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Visul unei nopți de toamnă

TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Visul unei nopți de toamnă

bucurie simona halep us open

bucurie simona halep us open
Simona Halep si explozia de bucurie de la finalul meciului cu Azarenka

În Terenul Fanilor, Marcu Czentye a scris despre victoria de vis a Simonei Halep în sferturile de finală ale US Open. Un text de excepție al unui tânăr foarte talentat despre o performanță de neuitat, obținută de o sportivă intrată deja în legendă, deși mai are mulți ani de carieră în față.

Calificarea în semifinalele US Open reprezintă întotdeauna ceva demn de povestit nepoților. Însă pentru a povesti, ai nevoie, firește, de o poveste. Cu istoric și nu fără el, precum a rămas amintită prima săptămână a româncei în acest turneu, sfertul de finală disputat de către Simona Halep și Victoria Azarenka timp de două ore și patruzeci și două de minute – un interval lung și lungit de ploaie – a etalat pe cea mai mare scenă a tenisului un joc în care calitatea a fost cuvântul de ordine, înainte de orice.

La finele unui prim game controlat de bielorusă, cea mai de succes sportivă a României și-a intrat în rol și a jucat dumnezeiește în setul 1. Concentrată pe tenis și doar atât, Simona a știut ce face și a făcut ce știe. Serviciu solid urmat de un altul, un backhand uimitor succedat de un același procedeu și constănțeanca a izbutit să își construiască un podium pe care să urce la capătul manșei întâi. Dar, până ca scorul să devină 1-0 la seturi pentru ea, Simona Halep s-a arătat hotărâtă în atitudine și agresivă în joc. Intrând puțin în teren, românca a dirijat punctele cum i-a plăcut, ideile de joc nerămânând la stadiul de concept și concretizându-se în mod măreț – în stil de campioană clișeistic vorbind – sub ochii a milioane de oameni. Sub presiunea unui prim sfert de finală la Openul American, românca a servit mai coerent decât oponenta sa, mai înaltă cu 15 cm, reușind un număr mai ridicat de ași. Lucidă, conștientă și foarte neînțelegătoare privitor la propriile inadvertențe, Simona și-a deschis unghiuri incredibile cu o lejeritate memorabilă, adunând în total 40 de lovituri câștigătoare. A catapultat zeci de mingi pe liniile terenului, grăbind punctele eficient, având în subconștient informația care îi spunea că Vika este o expertă a punctelor întinse ca durată. Trecându-și în cont două game-uri albe consecutive pe propriul serviciu, românca și-a definitivat cu succes unul dintre cele mai consistente seturi jucate vreodată pe hard, venit taman când avea nevoie.

Însă visul avea să devină realitate, adică să își piardă din farmec atunci când Victoria Azarenka, tenismena cu manșoane à la LeBron James și-a reîmprospătat doza de motivație și, deci, calitatea jocului. Apăsată poate de perfecționismul placardat în acest meci, Halep nu și-a putut lua gândul de la anumite lovituri ratate, fiind foarte expresivă în tot ce limbajul trupului constă. Prea negativistă, conform spuselor lui Mats Wilander, românca a pierdut teren la propriu și la figurat, pașii făcuți în spatele liniei costând-o actul secund al confruntării.


Și, din vis, avea să devină coșmar. Sau, cel puțin, ar fi putut să se transforme într-o seară/noapte neplăcută. După un start viguros în setul decisiv, Azarenka se vedea conducând cu 2-0 și servind pentru 3-0. Dar Simona a revenit, demonstrând din nou că are o capacitate de regenerare psihică cu totul și cu totul scoasă din comun. Numai ea știe cum, a revenit în set și-n meci. De la revenire, pauza priindu-i, românca a apăsat butonul imaginar „restore”, care a întors-o la mindset-ul și la jocul din primul set. A servit as în primul punct și și-a apropiat toate jocurile pe serviciul propriu până la terminație. În forță și suficient de precise, la T, serviciile Simonei au strălucit de-adevăratelea, intrând din prima, în chip binevenit. Mai mult, eleva lui Darren Cahill a lăsat în urmă pasul în spate și a redevenit agresivă, luând mingea repede și expediind-o în lung de linie, îndrăznesc să spun, mai bine decât oricare altă jucătoare din circuit în momentul prezent. Reverul lovit cu o acribie de lunetist a provocat daune Victoriei Azarenka, care în ciuda faptului că era conștientă de iminența sa, nu i-a putut stăvili eficiența masivă. Ca o concluzie, consider că nu există vreun dram de greșeală în afirmația: „backhand-ul Simonei se află printre cele mai prețioase lovituri ale actualului circuit WTA”.

De cealaltă parte a fileului stând o jucătoare a cărei experiență s-a simțit în multe clipe, dificultatea obținerii unui bilet pentru semifinale de către Simona Halep s-a situat undeva sus, foarte sus. Însă, la fel cum a intuit mingile bielorusei și a ajuns la majoritatea scurtelor trimise de aceasta, românca a dat dovadă de inteligență tactică și maturitate în joc. Cu toate că „jocul” și „maturitatea” nu sunt doi termeni ce se îmbină în contexte uzuale, aceștia formează un parteneriat vital în tenis.

Câștigând un meci pe care, personal, nu m-aș fi așteptat să-l treacă cu brio, Simona a fost jucătoarea care a încheiat revirimentul Vikăi, încuind-o cu o ghicitoare ce sună în felul următor: „backhand în lung de linie.” În 162 de minute, fosta finalistă de la US Open nu a reușit să-i găsească răspunsul. Astfel, Simona Halep însăși a găsit răspunsul la dilema sferturilor de finală în turneele de mare șlem pe hard. După Cibulkova și Makarova, Azarenka a sfârșit înfrântă, românca ajungând pentru întâia oară în penultimul act al unui grand slam de peste ocean. Ea bucuroasă, noi, suporterii fericiți.

Întrebarea e, acum: va izbuti Pennetta să găsească răspunsul ghicitorii? Sau, mai curând: poate cineva să utilizeze vreun antidot atunci când jocul și atitudinea Simonei se află, simultan, la parametri ridicați? Răspunsul va veni prompt, având deja în zare, dar la mare depărtare, o a doua finală de Mare Șlem și, totodată, poate, prima cu Serena Williams. Fiindcă, în această noapte de toamnă, Simona cu al său joc ne dă motive să visăm.

AICI vedeți ce a declarat Simona Halep la conferința de presă de după victoria cu Azarenka.

One thought on “TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Visul unei nopți de toamnă

Leave a Reply

Top