SUNTETI AICI
ACASA > Inedit din tenis > Doliu în tenisul românesc: a decedat Florența Mihai, prima româncă finalistă la Roland Garros

Doliu în tenisul românesc: a decedat Florența Mihai, prima româncă finalistă la Roland Garros

florenta mihai
florenta mihai
Florenta Mihai

O veste tristă îndoliază tenisul românesc: Florența Mihai, prima jucătoare de tenis română care a ajuns până în finala de la Roland Garros, în 1977, (atât la simplu, cât și la dublu mixt), s-a stins din viață, azi dimineață, la vârsta de 60 de ani. Ea suferea de mai multă vreme de o boală incurabilă.

Una dintre cele mai mari talente pe care le-a avut tenisul românesc și-a dedicat întreaga viață fenomenului sportului alb de la noi din țară, fie din postura de jucătoare, fie din cea de antrenor sau făcând parte din echipa Federației Române de Tenis.

Dintre meritele pe plan sportiv ca jucătoare, Florența Mihai a jucat finala de simplu și pe cea de dublu mixt la Roland Garros 1977, fiind prima româncă ajunsă într-o finală de Grand Slam. S-a clasat în primele opt jucătoare la simplu, la US Open-ul din 1979 și a făcut parte din echipa de Cupa Federației a României timp de șase ediții (dublu alături de Virginia Ruzici), reușind să intre în primele 8 echipe din Grupa Mondială la edițiile din 1983 – Zurich, 1981 – Tokyo, 1980 – Berlin, 1978 – Melbourne.

Multiplă campioană națională la probele de simplu, dublu și dublu mixt (1971-1983), Florența Mihai s-a impus și în multe turnee internaționale, printre altele câștigând proba de dublu a Campionatele Europene de Seniori (amatori) și medalia de bronz, la simplu, în 1978.

Ca antrenor, Florența Mihai a fost căpitan-nejucător al echipei de Cupa Federației, aproximativ 14 ani, incluzând trei ediții în Grupa Mondială I și II, a condus echipa României la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992), de la Atlanta (1996) și de la Sydney (2000) și a fost antrenoarea unor jucătoare de top precum Irina Spîrlea- loc 7 mondial, Ruxandra Dragomir- loc 15 mondial și Irina Begu.

CITEȘTE ȘI:  Lumea tenisului şi-a luat adio de la Florenţa Mihai

În cadrul Federației Române de Tenis, a activat ca Secretar General (1984 – 1989), antrenor federal, consilier de specialitate și consilier președinte.

Pentru performanțele sale, FLORENȚA MIHAI a fost numită antrenor emerit, a primit Ordinul Meritul Sportiv Clasa I (1979 și 1977) și Medalia Națională: serviciul Credincios Clasa a III-a.

DUMNEZEU SĂ O ODIHNEASCĂ ÎN PACE!

Toți cei care vor să-și ia ”la revedere” sunt așteptați joi (15 octombrie 2015), între orele 13:00 – 15:00, la sediul Federației Române de Tenis din str. Pierre de Coubertin, nr. 11, sector 2, București, unde va fi depus corpul neînsuflețit.

13 thoughts on “Doliu în tenisul românesc: a decedat Florența Mihai, prima româncă finalistă la Roland Garros

  1. Florenta a fost parte a unei generatii care a adus soare in inimile Romanilor atunci cind Societatea romanesca avea tente puternice represive , cind romanul de rind nu putes calatorii si vedea lumea. Romanii calatoreau atunci in vise si urmarind sportivii de performanta precum Florenta. Fiei amintirea vie printre co-nationali caci ea- Ilie si Ion sau Virginia au adus multa fericire acestui popor care inca se mai zbate sa-si gaseasca un drum mai luminos pe care cu siguranta il merita. Florenta si nu numai ,ne-au facut viata mai frumnoasa, mai usoara si mai de trait aratindu-ne ca se poate acolo unde omul de rind gasea un drum inchis. Energia nu a dus-o mai mult decit pina astazi , fie ca exemplul ei sa motiveze alti romanii cu calitati exceptionale care sa miste acest popor inainte acolo unde merita. DUMNEZEU s-o odihneasca in Pace.

Leave a Reply

Top