SUNTETI AICI
ACASA > Romani > TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Povestea „Simona Halep 2015” ia sfârșit

TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Povestea „Simona Halep 2015” ia sfârșit

simona halep singapore turneul campioanelor
simona halep singapore turneul campioanelor
Simona Halep a parasit Turneul Campioanelor 2015 in faza grupelor

În Terenul Fanilor, Marcu Czentye, același tânăr talentat pe care îl vedeți, spre bucuria mea, din ce în ce mai des la lucru, scrie despre finalul de sezon al Simonei Halep. O jucătoare care ne-a readus bucuria tenisului, care ne-a făcut de zeci de ori să ne reamintim ce înseamnă mândria de a fi român, o jucătoare care acum trece printr-un moment mai greu, prin care au trecut, la rândul lor, absolut toți campionii, indiferent de sport. Vă invit să citiți acest articol, care este o adevărată analiză a sezonului.

Contrar așteptărilor, Simona Halep nu a reușit să își adjudece minimum un set în fața Agnieszkăi Radwanska, încheind învinsă un meci de șah, în care poloneza a oprit cronometrul și a mutat cum și-a dorit. Ratarea accederii între ultimele patru este cauzată de ritmul elegantei Aga, în care românca s-a lăsat atrasă și din care nu a mai putut ieși. În lumea Radwanskăi, tenisul încetinește ca tempo și face loc ideilor să se concretizeze, reliefând geniul motrice al fostei finaliste de la Wimbledon.

Într-un astfel de ritm, mai lent decât realitatea și care hipnotizează, jucătoarea din Polonia nu permite oponentei să evite eșecul. De ce Radwanska nu deține întâietatea în clasamentul WTA și în turneele de mare șlem este fiindcă intenția și tactica stagnează la stadiul de concept, rămânând nematerializate, adeseori. Însă, în acest meci, s-au soldat cu reușită. Totuși, obținerea calificării de către Agnieszka a fost favorizată și de elementele nefericite din situația Simonei Halep. Spre deosebire de alte competiții, constănțeanca s-a arătat cuprinsă de oboseală. Condiția de incapacitate fizică a fost evidențiată de loviturile româncei, a căror forță a scăzut gradual, dar fără oprire. Mai mult, inteligența tactică caracterizatoare Simonei a părăsit-o în numeroase instantanee ale confruntării, nr. 2 WTA alegând neinspirat maniera de continuare a punctelor, inclusiv în momentul cheie al duelului – la 5-6 în tie-break-ul setului 1.

Sezonul se încheie, astfel, pentru Simona Halep, și se poate spune că este timpul pentru concluzii. Însă nu pentru cele pripite. Niciodată. Dacă e ceva ce tenisul îi învață pe urmăritorii săi, ar fi că orice rezultat nu poate fi judecat decât după ce a fost pus în context.

Vorbind despre context, imperioasă este menționarea faptului că Simona rămâne cu cel mai impresionant palmares pe hard în acest sezon, exceptând-o pe Serena Williams. După o perioadă de rătăcire pe plan profesional, din aprilie până în iunie, românca (și-)a revenit, bifând finale la Toronto și Cincinnati și reușind prima semifinală în Openul American. Este adevărat, sezonul asiatic nu a fost la fel de mulțumitor, dar Halep a experimentat dificultăți fizice și, aș spune eu, s-a izbit de un gol de motivație, inerent unui sfârșit de an în circuitul WTA, cu precădere în perioada imediat următoare anumitor performanțe satisfăcătoare – precum cele din stagiunea nord-americană.

Sumarizând anul 2015, impresia generală este că Simona Halep a avut unul mai puțin îmbucurător decât cel precedent – 2014 -, dar aș îndrăzni să nu fiu de acord cu această perspectivă. În viziunea mea, a fost la fel de pozitiv întrucât românca a fost nevoită să joace cu presiunea impusă automat de rezultatele din 2014, anul în care a devenit, odată pentru totdeauna, o certitudine. În grand slam-uri, singura surpriză plăcută a fost traseul perfectat la New York City, dar Simona a făcut un pas ce denotă creștere prin câștigarea turneului de la Indian Wells – o competiție de mare anvergură. Coroborat cu trofeele din Dubai și Shenzen, succesul de la Indian Wells lasă motive de încredere fanilor Simonei Halep, amintirea lor diminuând dezamăgirea actuală.

În cazul în care va fi umplută de sănătate în corp și de motivație în psihic, pe Simona Halep o așteaptă un an 2016 formidabil. Tenismena nr. 1 a României va lua parte la patru turnee de mare șlem, cel puțin 2 meciuri grandioase de Fed Cup și o participare „cu dublă specializare” la Olimpiadă, de la care speră să se întoarcă purtând la gât o medalie, două.

Pentru cei care astăzi au regăsit prilejul de a emite opinii decisive în ceea ce o privește pe Simona Halep, amintesc că procentajul victoriilor sale în carieră este de 67.42%.  Dacă este puțin pentru o jucătoare de 24 de ani să se mândrească că, prin rotunjire, doar 3 din 10 adversare reușesc să o învingă, vă las pe voi să judecați…

Leave a Reply

Top