SUNTETI AICI
ACASA > Ultimele știri din tenis > Stiri > TERENUL FANILOR, la serviciu Andreea: Ghidul Turneului Campionilor

TERENUL FANILOR, la serviciu Andreea: Ghidul Turneului Campionilor

turneul campionilor mergea tecau

turneul campionilor mergea tecau
Jucatorii din proba de dublu, la tragerea la sorti.

În Terenul Fanilor, Andreea revine cu un ghid extrem de util iubitorilor tenisului. Practic, tot ce trebuie să știți se află în acest text, pe care vă invit să-l citiți.

In perioada 15-22 noiembrie 2015 va avea loc la Londra, in Marea Britanie, ultimul turneu de tenis al anului, 2015 Barclays ATP World Tour Finals, turneu care va desemna  campionul campionilor in actualul sezon. Turneul se desfasoara in conditii indoor, in The O2 Arena,  suprafata de joc fiind hard-ul.

FORMATUL TURNEULUI CAMPIONILOR

La competitie participa cei mai buni 8 jucatori ai sezonului si cele mai bune 8 perechi de dublu, cu cate doua rezerve de fiecare parte. Acestia au reusit calificarea datorita rezultatelor obtinute in decursul anului 2015, pe diverse criterii. Favoritii sunt stabiliti in functie de pozitia ocupata in clasament in  lunea de dupa ultimul turneu ATP al calendarului

Jucatorii calificati in 2015 sunt urmatorii:

1) NOVAK DJOKOVIC

2) ANDY MURRAY

3) ROGER FEDERER

4) STAN WAWRINKA

5) RAFAEL NADAL

6) TOMAS BERDYCH

7) DAVID FERRER

8) KEI NISHIKORI

Rezervele sunt RICHARD GASQUET si MARIN CILIC.

Partidele de desfasoara dupa sistemul cel mai bun din trei seturi, inclusiv finala, cu tie-break in fiecare set, daca este nevoie. Formatul la dublu este aproximativ  acelasi, cu doua mentiuni: prima ar fi ca in situatia de 1-1 la seturi se va juca un maxi tie-break, prima pereche care ajunge la 10 puncte, cu o diferenta de doua puncte,  fiind desemnata castigatoare. Iar a doua este faptul ca nu exista deuce/avantaj la scorul de 40 egal ci se joaca punct decisiv.

Jucatorii sunt impartiti in doua grupe a cate patru, favoritul principal al turneului facand parte din grupa A, iar favoritul 2 , din grupa B. AICI vedeți grupele din turneul de simplu, iar AICI vedeți grupele din turneul de dublu

Meciurile se disputa in sistem round robin – fiecare cu fiecare.

Dupa ce aceste trei partide din fiecare grupa au fost incheiate, jucatorii clasati pe primele doua locuri se califica in semifinale, unde se joaca incrucisat: ocupantul primului loc in prima grupa cu ocupantul locului 2 din cea de a doua grupa si invers. Aceste doua semifinale sunt eliminatorii, castigatorii calificandu-se in finala turneului.

Practic, un jucator se poate califica in semifinale chiar daca pierde doua partide in grupe, in functie de rezultatele celorlalti trei jucatori. Ordinea in care se joaca este: in prima zi se joaca doua meciuri din prima grupa, in a doua zi doua meciuri din grupa a doua.

Mai precis, cel mai bine clasat  joaca impotriva celui mai slab clasat din prima grupa, si ceilalti doi intre ei.

În etapa a doua se vor întâlni, și la simplu și la dublu, învingătorii din prima etapă, respectiv învinșii din prima etapă. S-a ales acest sistem pentru ca toate meciurile din ultima etapă să prezinte miză.

Campionul en titre este sarbul Novak Djokovic, castigator 3 ani la rand in 2012,2013 si 2014,, anul trecut finala insa nu s-a disputat, deoarece elvetianul Roger Federer s-a retras inaintea meciului din cauza unei accidentari la spate.

PREMII SI PUNCTE LA TURNEUL CAMPIONILOR

Premiile totale ale competitiei sunt de 7 milioane dolari.

Fiecare victorie din grupa este premiata cu 155000 de dolari, semifinala cu 560000 dolari, iar victoria in finala cu 1750000 dolari. Pentru castigarea turneului neinvins, campionul primeste 1. 500 de puncte și peste două milioane de dolari.

THE FINALS CLUB

In acest an ATP a avut o initiativa laudabila, aceea de a lansa o noua platforma , “THE FINALS CLUB“, in onoarea fostilor castigatori ai turneelor finale. Mai precis, cele doua grupe de simplu, respectiv de dublu, au primit numele unor foste glorii ale tenisului mondial.

Astfel, GRUPA A la simplu se numește STAN SMITH, castigatorul editiei inaugurale din 1970 de la Tokyo, iar GRUPA B ILIE NASTASE, castigator de 4 ori al prestigiosului trofeu in perioada 1971-1973 si in 1975.

La dublu numele GRUPEI A este ASHE / SMITH, castigatori ai primei editii din 1970 iar al GRUPEI BFLEMING / MCENROE, castigatori de 7 ori consecutiv ai Turneului Campionilor. Pe langa omagiul care li se va aduce acestora, se urmareste reconectarea lor cu ceea ce inseamna tenisul modern, competitia si de asemenea cu cei mai buni jucatori ai lumii la ora actuala.

THE FINALS CLUB va mentine fostii jucatori implicati in evenimentul finalului de sezon, prin invitarea lor in ARENA O2 pe perioada turneului, lucru de care Stan Smith, de exemplu,  a fost incantat atunci cand i s-a propus acest lucru: “Imi voi aminti intotdeauna victoria la simplu si la dublu in prima editie din 1970 si sunt onorat ca ATP a ales sa sarbatoreasca acest lucru redenumind grupele astfel in 2015”!

Tragerea la sorti a grupelor turneului la simplu si la dublu  a avut loc joi, in cadrul unui eveniment organizat chiar in incinta Primariei orasului Londra.

CATEVA CUVINTE DESPRE LOCATIE: Arena O2

Arena O2 a fost construita intre anii 2003-2007 si a fost inaugurata la 24.06.2007. Poarta numele sponsorului principal, Compania de telecomunicatii O2.

Este o sala multifunctionala, in 2014 fiind cea mai cautata si ocupata arena cu 1,82 milioane de bilete vandute pentru concerte si spectacole. Arena poate gazdui concerte sau intreceri sportive, aici desfasurandu-se competitii din cadrul Jocurilor Olimpice si Paralimpice din 2012, Final-Four-ul Euroligii de baschet, daca ne referim la sport, iar in ceea ce priveste concertele aici au performat de-a lungul timpului Alicia Keys, Aerosmith, Andrea Bocelli, Backstreet Boys, Barbra Streisand, Beyonce, Black Eyed Peas, Celine Dion, Cirque de Soleil, Coldplay, Elton John si multi, multi altii.

Trebuie sa amintim ca tot aici a concertat si soprana romanca Angela Gheorghiu alaturi de Placido Domingo, in 29 iulie 2011, in ceea ce s-a numit o “noapte spectaculara”, pentru promovarea Operei Regale din Londra in vederea Jocurilor Olimpice din 2012.

De asemenea aici pot avea loc intreceri de hochei, gimnastica, box, darts, suprafata putand fi inlocuita in functie de sportul respectiv. Capacitatea salii este de 20.000 locuri. Ca o curiozitate, acoperisul a fost construit la sol si abia apoi ridicat datorita imposibilitatii de a folosi macarale in interiorul cladirii.

Aranjamentul locurilor poate fi modificat in functie de  ceea ce se desfasoara in arena, sport sau concerte. Pe timpul Jocurilor Olimpice din 2012 arena a purtat numele de North Greenwich Arena, din cauza regulilor privind sponsorizarea. Arena a primit premiul 2010 London Lifestyle Awards pentru London’s Live Music Venue of the Year

INCHEIERE

Acestea fiind spuse, sa ne pregatim pentru ceea ce inseamna finalul unui sezon lung, frumos, dar si obositor in acelasi timp si sa asteptam cu incredere sezonul 2016.

Leave a Reply

Top