SUNTETI AICI
ACASA > Romani > Masculin > Florin Mergea > TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Vremuri de aur ale tenisului românesc

TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Vremuri de aur ale tenisului românesc

tecau mergea turneul campionilor

tecau mergea turneul campionilor
Horia Tecau si Florin Mergea dupa finala Turneului Campionilor

În Terenul Fanilor, revine Marcu Czentye, cu un articol scris din inimă, despre recenta performanță a tenisului românesc de la Turneul Campionilor. Înainte de a vă lăsa să-l citiți, vreau neapărat să vă recomand pagina lui. Nu este una dedicată tenisului, ci săriturilor cu schiurile. Are și un nume inspirat, Telemarcu, iar acolo găsiți și ce nu vă trece prin cap legat de acest sport. AICI puteți intra pe pagina lui Marcu.

În ziua de 12 septembrie 2015, iubitorii tenisului și-au întors privirile către o finală-șoc pe tabloul feminin, italienească get-beget, la US Open. Stăteam și mă gândeam atunci la ce oportunități au ratat Serena Williams și Simona Halep în acele semifinale, dar și cât de mândri trebuie să fi fost italienii, văzându-și compatrioatele calificate în ultimul act. Din fericire, însă, n-au trecut prea multe zile înainte ca românii să experimenteze la rândul lor o astfel de bucurie.

Atât Horia Tecău, cât și Florin Mergea sunt doi monștri ai tenisului pe echipe. Asemenea coechipierilor lor, cei doi au uimit meci de meci, set după set, punct cu punct. De la serviciile lor, mai constante decât „picătura chinezească” și până la jocul la fileu, Horia și Florin au fost magistrali, îmbinând somptuos forța cu finețea.

În cazul campionului de la Wimbledon, curajul de a exprima public obiectivul – câștigarea trofeului -, încă dinaintea startului competiției, a reprezentat un punct potrivit de plecare. Asumându-și responsabilitatea succesului, Horia Tecău a fost imuabil și a jucat mai solid ca oricând, precum un robot. Nu o spun într-un mod peiorativ, dimpotrivă. Raritatea inadvertențelor sale i-a oferit o aură de mașinărie de tenis, o imagine pentru care a trudit din greu ani la rând. Totuși, mentalitatea lui Horia și lejeritatea cu care a izbutit să-și treacă în plan secund emoțiile și starea de nervozitate din punctele complicate au fost elementele aducătoare de reușită, în opinia mea. Poate datorită influenței pozitive a lui Jean-Julien Rojer, dar nu numai, Horia n-a mai afișat trăiri de incertitudine și crispare, reliefate altădată, alături de Robert Lindstedt. Cu o abordare psihică optimă, Horia Tecău și-a valorificat la maximum forma excepțională prin care trece, spre satisfacția lui și a admiratorilor săi, învingându-și nu doar toți adversarii de top fără să piardă set, ci și durerea luxației de deget suferită în primul joc.

CITEȘTE ȘI:  Terenul Fanilor, la serviciu Marcu: Recomandarea turneului: Rafa vs. Nole

Cât despre Florin Mergea, parcursul său spectaculos din Parcul Herăstrău până în Arena O2 îi lasă pe mulți muți. Datorită oamenilor care i-au fost aproape în clipele dificile, mii de oameni din sala cochetă a Londrei au putut savura un tenis special. Compensând centimetrii lipsă în raport cu oponenții, Florin a servit parcă mai eficient decât Rohan Bopanna, în majoritatea partidelor, a trimis peste „zid” mai toate mingile și a rămas unul dintre puținii jucători de dublu care știu specula imprevizibilul. Cu numeroase forehand-uri amplasate pe benzile de dublu și nelovind două mingi consecutive la fel, coechipierul lui Bopanna și-a etalat inteligența motrice prin varietatea execuțiilor. Pentru o primă participare la Turneul Campionilor, accederea în finală sună fantastic, iar victoria din semifinale obținută împotriva acelora care i-au calificat, indirect, la această competiție sintetizează perfect magia sportului.

Punând cap la cap imaginile, Horia Tecău și Florin Mergea oferă un moment de aur în istoria tenisului românesc, la care se adaugă împlinirea dorinței de a avea din nou un român în fruntea unui clasament de circuit. Doritori să lupte pentru visurile lor și fiind deschiși la nou, abilitățile de comunicare în limba engleză ale amândurora stând mărturie, Horia și Florin au predat o lecție tuturor românilor, demonstrând că succesul nu ține de naționalitate, ci de calitatea interioară a fiecăruia.

Mă tem să spun că acest weekend a reprezentat apogeul tenisului românesc. Nedorindu-mi să desconsider performanțele lui Ilie Năstase, Ion Țiriac sau ale Virginiei Ruzici, sper totuși să pot afirma că tenisul românesc și-a atins apogeul în 2016. Atunci, Horia și Florin pot urca pe noi culmi, Simona Halep își poate trece în cont un trofeu de mare șlem, iar România titlul de câștigătoare a Fed Cup.  Foarte dificil, dar nu imposibil.

CITEȘTE ȘI:  TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Stăpânii rachetelor

2 thoughts on “TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Vremuri de aur ale tenisului românesc

Leave a Reply

Top