SUNTETI AICI
ACASA > Romani > New York Times scrie elogios despre Simona Halep și Darren Cahill: „El crede că Simona are talentul de ajunge numărul 1”

New York Times scrie elogios despre Simona Halep și Darren Cahill: „El crede că Simona are talentul de ajunge numărul 1”

simona halep darren cahill sydney
simona halep darren cahill sydney
Simona Halep asculta indicatiile lui Darren Cahill

Cotidianul New York Times a găzduit astăzi un amplu articol dedicat colaborării dintre Darren Cahill și Simona Halep. Un articol în care ni se mai răspunde la câteva întrebări legate de această relație de succes, cum ar fi câte săptămâni pe an o va însoți Cahill pe Simona, cum va împăca acesta rolul de antrenor cu cel de comentator la ESPN, dar și ce a însemnat programul Adidas și ce limitări impunea antrenorilor aflați sub contract.

Iată cele mai importante informații găzduite de articolul din New York Times.Tot ce veți citi în continuare e tradus din acel articol. Voi scrie cu litere îngroșate ceea ce mi se pare mai important.

”Darren Cahill vrea să rămână în umbră, așa cum a făcut și cu Andre Agassi, în urmă cu un deceniu. În vârstă de 50 de ani, vrea ca reflectoarele să fie îndreptată asupra ocupantei locului secund, Simona Halep, nu asupra lui, dar nu e nici un dubiu că rolul său în sezonul 2016 va fi unul major. ”Cred că Darren nu ar fi acceptat o asemenea poziție dacă nu ar fi văzut ceva cu adevărat special în abilitățile Simonei, în stilul ei de lucru”, a declarat pentru fosta mare campioană Pam Shriver, colegă cu Cahill la ESPN.

Cahill a fost sfătuitorul lui Halep pentru aproape un an, lucrând prin intermediul programului Adidas, care îl punea la dispoziția sportivilor aflați sub contractul cu acest brand. Cahill a intrat în program în 2009, după ce ratase șansa de a lucra cu Roger Federer, după o perioadă de probă. Această decizie a fost luată în special pentru că Darren Cahill, care avea copii mici, dorea să limiteze plecările din Las Vegas, acolo unde se stabilise. A petrecut următorii 7 ani lucrând și pentru ESPN, dar și lucrând cu o groază de jucători cunoscuți, precum Andy Murray, Fernando Verdasco, Ana Ivanovic, Daniela Hantuchova sau Sorana Cîrstea.

Numai că programul acesta inovativ s-a încheiat în 2015. Inițiatorul său, antrenorul olandez Sven Groeneveld, părăsise programul în 2013 pentru a o pregăti pe Maria Sharapova. Acum, Cahill și Groeneveld sunt adversari în circuit, Simona și Maria fiind rivale.

Până la urmă, tot răul a fost spre bine, pentru că acest program avea și el hibele lui, totuși. De exemplu, Cahill nu putea oferi sfaturi sau să stea în boxa jucătorilor atunci când doi jucători din echipa Adidas se aflau față în față. Cel mai evident exemplu a fost semifinala de anul trecut de la US Open, în care Halep a jucat contra Flaviei Pennetta. ”Nu puteam lucra împotriva unei alte jucătoare aflată sub contract cu Adidas, indiferent dacă acea persoană era sau nu inclusă în programul Adidas”, povestește Cahill. ”Am antrenat-o pe Simona full-time practic de la Wimbledon, iar la Cincinnati, ea a jucat cu Kiki Mladenovic în primul tur, cu Andrea Petkovic în turul secund și cu Anastasia Pavlyuchenkova în cel de-al treilea. Așa că în primele trei meciuri pe care le-a jucat nu am putut avea cu ea nici o discuție referitoare la strategie, despre cum trebuie să joace contra adversarei ei, deoarece joacă împotriva unei alte jucătoare Adidas. Așa că era dificil în acel moment deoarece programul Adidas avea nevoie de rezultate. Așa că ei aveau nevoie ca Simona să joace bine, dar pe mine nu mă lăsau să îmi fac meseria împotriva unei alte jucătoare Adidas”.

Acum, această perioadă e de natura trecutului, Halep angajându-l pe Cahill ca antrenor personal. Iar după ce l-a ajutat pe Agassi să rămână una dintre figurile proeminente ale circuitului când avea peste 30 de ani, Cahill e pus în fața unei alte încercări: trebuie să facă tot ce poate pentru a o detrona pe Serena Williams.

Noul contract cu Simona Halep îi simplifică lui Cahill și modul de a comenta, pentru că odată ce programul Adidas a fost oprit, nu mai exista pericolul apariției unui conflict de interese atunci când comenta un meci al unui jucător Adidas. El oricum deja începuse să nu mai comenteze meciurile feminine la ESPN atunci când a început să lucreze cu Halep la Indian Wells, anul trecut. ”Singura dată când am mai comentat un meci feminin a fost la Cincinnati, anul trecut, când tatăl lui Chris Evert a decedat și i-am ținut locul”, a explicat Cahill.


Darren Cahill nu e singurul antrenor care e și comentator. Un alt exemplu este comentatorul Tennis Channel, Justin Gimelstob, care îl antrenează pe jucătorul american John Isner. Astfel, de multe ori, ei trebuie să se împartă între antrenamente și cabina de comentariu. ”Am încercat această experiență la US Open cu ESPN și cu Simona care a făcut semifinale. A mers foarte bine, e evident că dacă ceva nu era în regulă ar fi căutat un alt antrenor. Dar având în vedere că totul a mers bine, cred că puem să facem ambele lucruri. Dacă e vreo problemă după 12 luni, ne așezăm și vorbim. ”.

”Chiar dacă nu e scenariul perfect pentru Simona de-a lungul turneelor de Grand Slam, ESPN intenționează să mă lase liber pentru meciurile sau antrenamentele ei. Și apoi, oricum eu în fiecare secundă am telefonul în ureche, gata să-i ajut pe cei de la ESPN cu orice intervenție în direct, oricând e nevoie”.

Cahill spune că va petrece mai mult de 30 de săptămâni cu Halep în acest an. ”Copiii mei au acum 14 și 11 ani, ei înțeleg ce fac. Ei urmăresc tenisul. Joacă și ei, așa că pentru mine să fiu plecat mai multe săptămâni și cu copiii destui de mari pentru a înțelege ce face tatăl lor, face ca totul să fie mult mai ușor”.

Cred că el consideră că Simona are talentul de a ajunge numărul 1 și de a câștiga multe titluri de Grand Slam, altfel cred că nu ar fi făcut-o. El nu ar fi antrenat pe cineva clasat între locurile 3 și 6 în lume”, a declarat Pam Shriver despre Cahill.

2 thoughts on “New York Times scrie elogios despre Simona Halep și Darren Cahill: „El crede că Simona are talentul de ajunge numărul 1”

Leave a Reply

Top