SUNTETI AICI
ACASA > Grand Slam > Australian Open > TERENUL FANILOR, la serviciu Andreea: Cifrele, statisticile și recordurile Australian Open

TERENUL FANILOR, la serviciu Andreea: Cifrele, statisticile și recordurile Australian Open

novak djokovic australian open trofeu

novak djokovic australian open trofeu
Djokovic si trofeul de la Australian Open

În Terenul Fanilor revine Andreea, care după ce ne-a prezentat istoria Australian Open, acum ne prezintă cifrele și recordurile competiției de Grand Slam.

Turneul de mare șlem AUSTRALIAN OPEN nu este doar istorie, ci comprimă în el timp de doua săptămâni foarte multe cifre, recorduri, statistici, elemente fără de care sportul în ziua de astăzi nu există!
Să încercăm în cele ce urmează să enumerăm  câteva dintre ele de dragul celor pasionați de așa ceva!
Mai întâi, trebuie spus că în Australia tenisul este aproape sport național, milioane de sportivi fiind legitimați în cluburi profesioniste de tenis, iar în spatele turneului de mare șlem de la Melbourne se află o întreagă industrie, o armată de oameni atenți la fiecare amănunt, de la copii de mingi, la șoferi, medici, asistenți, bucătari, voluntari, comentatori, analiști.
Aceasta este ediția cu numărul 104, iar campionii en titre la masculin și feminin sunt Novak Djokovic,  respectiv Serena Williams.
Premiile totale din acest an au fost crescute față de anul trecut cu 4 milioane de dolari australieni, valoarea acestora ajungând la suma record de 44.000.000 A$. Astfel campionii la simplu vor primi fiecare câte 2.650.000 A$.
Favoriții au fost desemnați în funcție de clasamentul jucătorilor la data de 11.01.2016.
La masculin singurul absent notabil este francezul Richard Gasquet, cu o accidentare la spate, iar la feminin Lucie Safarova, ca urmare a unei infecții virale.
Televiziunea care asigură producerea evenimentului încă din 1973 este SEVEN NETWORK. Cele mai importante meciuri vor fi televizate live pe CHANNEL 7, iar celelalte vor fi preluate de 7TWO sau 7MATE.
Pentru prima oară în acest an absolut toate terenurile vor putea fi televizate in direct. De aemenea, tot în premieră, anul acesta vor fi imagini și de pe terenurile unde au loc meciuri de calificări sau antrenamentele favoriților.
În afara Australiei turneul este acoperit astfel : în SUA drepturile aparțin ESPN și TENNIS CHANNEL,  în Europa, EUROSPORT-ului, în Orientul Mijlociu turneul este transmis de către BEin SPORT, în Africa de către SUPERSPORT, iar în China de către CCTV, SKY-ul transmite în Noua Zeelanda, iar în majoritatea continentului asiatic FOX SPORT ASIA.
Noutatea o reprezintă faptul că doar cu o lună inainte de începerea turneului, BBC a renunțat la drepturile televizării turneului în Marea Britanie, din cauza reducerilor de buget, lasând exclusivitatea  aceluiași canal EUROSPORT.
Audiența pe arene a crescut de la an la an, astfel în 2015 numărul celor prezenți în complexul Melbourne Park a fost  de 703.899 spectatori.
De asemenea la ediția precedenta au fost prezenți mai mult de 650 de jurnaliști,  fotografi și cameramani, de la 283 de instituții mass media, dintre care 296 au reprezentat mass media internaționala din 44 de țări.
68 de arbitri de scaun și 228 de linie au arbitrat meciuri în primele tururi ale competiției, numărul total al arbitrilor de scaun fiind de 360.
Jucătorii au fost ajutați de 380 de copii de mingi, dintre care 327 au fost din statul Victoria, restul fiind din diverse țări ca Singapore, China sau Coreea.
În afara arbitrilor și copiilor de mingi, parte integrantă din eveniment sunt și voluntarii, numărul lor fiind de 8412 la ediția anului trecut.
La competiția din 2015 au participat 704 jucători inclusiv juniorii, sau cei cu dizabilități.
Țara cu cei mai mulți sportivi a fost SUA cu 21 de jucători.
Printre recordmenii turneului de anul trecut îl regăsim și pe Marius Copil, posesorul celui mai puternic serviciu, de 242 km/oră, pe când canadianul Milos Raonic este cel care a servit  cei mai mulți ași, 114 la număr.
Tot la ediția trecută au fost racordate 4763 de rachete, 71 dintre ele fiind trimise la racordat de către jucători chiar în timpul meciurilor.
Cea care a racordat cele mai multe rachete, 86, este Serena Williams.
La ediția din acest an este prevăzut a se folosi 4000 de mingi de tenis marca WILSON.
În 1998 a fost introdusă The Extreme Heat Policy, legea care permite întreruperea meciului între seturile 2 și 3 atunci când temperatura depășește 40 grade C. Această lege a fost mult discutată și criticată chiar de spectatori și jucători, aceștia cerând ca pragul de confort să fie scăzut la 35 de grade de la 40 cât este acum.

În istoria recentă a turneului putem aminti diverse recorduri, cum ar fi:

1) În 2009, pentru prima oară turneele de dublu feminin și masculin au fost câștigate de două perechi de frați, la masculin de frații gemeni americani Bob și Mike Bryan, iar la feminin de surorile Venus și Serena Williams.
2) În 2012 a fost consemnat cel mai lung meci din istoria finalelor de mare șlem, cea disputată în turneul masculin între spaniolul Rafael Nadal și sârbul Novak Djokovic, meci care a durat 5 ore și 53 de minute și încheiată cu victoria sârbului.
3) Cele mai multe turnee câștigate de la începutul erei open:  Novak Djokovic cu 5 trofee, în 2008, 2011-2013 și 2015.
4) Cele mai multe turnee câștigate la dublu : frații americani Bob și Mike Bryan de 6 ori, în anii 2006-2007, 2009-2011 și 2013.

5) Cele mai multe turnee câștigate la simplu feminin : Serena Williams de 6 ori în anii 2003,2005,2007,2009,2010 și 2015.
6) Cele mai multe trofee câștigate la dublu feminin : Martina Navratilova cu 8 titluri în anii 1980, 1982-1985 și 1987-1989.

7) Cea mai tânără campioană la simplu feminin : Martina Hingis în 1997, la vârsta de 16 ani și 4 luni.
8) Cel mai tânăr campion în turneul de simplu masculin: Ken Rosewall, în 1953,  la vârsta de 18 ani și 2 luni.

9) Cel mai vârstnic câștigător la simplu masculin: același Ken Rosewall, în anul 1972 la vârsta de 37 de ani și 8 luni.
10) Cea mai vârstnică câștigaăoare este Thelma Coyne Long în anul 1954 la vârsta de 35 de ani și 8 luni.

11) Cele mai multe titluri câștigate în total, simplu, dublu și dublu mixt : Martina Navratilova, cu 12 titluri, între anii 1980 – 2003.
12) Cea mai vârstnică câștigătoare indiferent de categorie : Martina Navratilova în anul 2003, la vârsta de 46 de ani și 3 luni.

13) Meciul încheiat la ora cea mai înaintată : Lleyton Hewitt vs Marcos Baghdatis în 2008, ora 4.34 AM.
14) Mats Vilander este singurul jucător care a câștigat la Australian Open și pe iarbă și pe hard.
15) Roger Federer și Serena Williams sunt singurii jucători care au câștigat la Australian Open pe ambele suprafețe hard, rebound ace și plexicushion prestige.
Nu putem încheia fără a aminti de sponsorii turneului, fără de care evenimentul nu ar putea exista.
Sponsorul principal este încă din 2002, KIA MOTORS CORPORATION, cel mai vechi producător coreean de autovehicule.
Sponsori asociați sunt ANZ, JACOBS CREEK, EMIRATES, ROLEX, LACOSTE, IBM, HEINEKEN, WILSON, HISENSE și bineînțeles mulți alți parteneri.
În încheiere să spunem că AUSTRALIAN OPEN  a fost desemnat turneul anului în 2013 de către Tennis Magazine datorită condițiilor excepționale create de organizatori și sponsori de-a lungul celor două săptămâni de concurs, atât jucătorilor cât și spectatorilor.

Acestea fiind zise vă urez să aveți două săptămâni spectaculoase, cu meciuri frumoase, cu rezultatele dorite de fiecare dintre voi și vizionare plăcută.

CITEȘTE ȘI:  TERENUL FANILOR - la serviciu e Radu, care scrie despre sezonul Irinei Begu: O jucătoare capabilă să ajungă în Top 10

Leave a Reply

Top