SUNTETI AICI
ACASA > Inedit din tenis > TERENUL FANILOR, la serviciu Andreea: Totul despre turneul ATP de la Doha 2016

TERENUL FANILOR, la serviciu Andreea: Totul despre turneul ATP de la Doha 2016

nadal djokovic plaja doha tenis
nadal djokovic plaja doha tenis
Rafael Nadal şi Novak Djokovic la startul partidei de tenis pe nisip
În Terenul Fanilor revine Andreea, care scrie despre turneul de la Doha, acolo unde Novak Djokovic şi Rafael Nadal sunt principali favoriţi. Iată în continuare tot ce trebuie să ştiţi despre această competiţie de început de sezon.
Așa cum spuneam, în aceeași perioadă cu turneul de la BRISBANE, se mai dispută încă două turnee în cadrul circuitului profesionist de tenis, la DOHA și CHENNAI.
Între doi cozonaci, vreo 3-4 sărmăluțe și torturi de toate felurile, m-am hotărât să mă ocup puțin și de turneul de la Doha, în amintirea vremurilor trecute și a amintirilor plăcute care mă leagă de el.

INTRODUCERE

Turneul de la DOHA este un turneu profesionst de tenis de 250 de puncte, poartă numele oficial de QATAR EXXONMOBIL OPEN, datorită sponsorului principal și se desfășoară în condiții outdoor, pe suprafață hard.
Turneul este un turneu relativ tânăr, prima ediție având loc în anul 1993. El reunește la start un tablou de 32 de jucători în proba de simplu și 16 perechi în proba de dublu.
Începând cu anul 1995 s-a inaugurat parteneriatul cu EXXONMOBIL, parteneriat ce activează și în prezent.
Turneul are premii în valoare totală de aprox 1,2 milioane dolari, ceea ce îl face turneul cu cele mai mari premii din seria celor de 250 de puncte.

CÂTEVA DATE STATISTICE ȘI RECORDURI

Ediția inaugurală a fost câștigată de către germanul BORIS BECKER, actualul antrenor al lui Novak Djokovic, printr-o victorie la croatul Goran Ivanisevic. Becker avea să câștige, de altfel și proba de dublu a turneului alături de conaționalul său Patrick Kuhnen.
Cele mai multe victorii la Doha le are elvețianul ROGER FEDERER, în număr de 3, în anii 2005,2006 și 2011.
Cele mai multe victorii în proba de dublu le are spaniolul RAFAEL NADAL, în anii 2005, 2009, 2011 și 2015. Nadal a câștigat de altfel turneul și în proba de simplu în anul 2014.
Singurii jucători care au reușit victorii consecutive sunt STEFAN EDBERG (1994-1995), ROGER FEDERER (2005-2006) și ANDY MURRAY (2008-2009).
Singurul rus care a câștigat turneul este NIKOLAY DAVYDENKO, în 2010, învingător în fața lui Rafael Nadal, după ce acesta câștigase primul set cu 6-0!
Cele mai multe finale pierdute le are francezul GAEL MONFILS, în 2006 în fața lui Federer, în 2012 în fața compatriotului său Jo Wilfred Tsonga și în 2014 în fața lui Nadal.
Cele mai multe finale consecutive îi aparțin lui ANDY MURRAY, între 2007-2009.
Cele mai multe prezențe pe tabloul turneului le are marocanul YOUNES EL AYNAOUI, 13 în total. Acesta este în prezent căpitanul echipei naționale a Qatarului, țara de care îl leagă multe amintiri frumoase. Victoria din 2002 de la Doha a însemnat începutul celui mai bun an din carieră pentru el, cu încă doua trofeee câștigate, la Casablanca și Munchen, Tot la Doha a ales să joace și ultimul turneu din carieră, în 2010, fiind învins în turul 2 de către belgianul Steve Darcis, după care a pus capăt carierei.
Actualul deținător al titlului este spaniolul DAVID FERRER, care în 2015 l-a învins în finală pe cehul Tomas Berdych.

LOCUL DE DESFĂȘURARE

Competiția are loc la Khalifa International Tennis and Squash Complex.
Complexul este proprietatea Federației de tenis din Qatar și a fost inaugurat în decembrie 1992, iar cel care a efectuat inaugurarea a fost Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani, tatăl emirului din Qatar.
În 2008 complexul a fost renovat și extins prin mărirea capacității arenei centrale de la 4000 la 7000 de locuri și prin construirea de noi standuri, mai multe locații pentru VIP-urile prezente, de asemenea crearea așa-ziselor Vip Village și Public Village, unde spectatorii pot lua parte la tot felul de activități interactive în pauzele dintre meciuri sau își pot aștepta favoriții pentru obținerea unui autograf sau a unei fotografii. În complex există și un loc de joacă pentru copii, mai multe restaurante, cabinete medicale, puncte de informații și locuri de odihnă.
În vecinătatea Public Village pot fi văzute standurile sponsorilor turneului, printre cei mai importanți fiind Fifty One East, Qatar Duty Free, Wilson, BMW, ROLEX, sau Qatar Airways.
În zona VIP  fanii pot interacționa cu sportivii, sponsorii sau cu alte personalități prezente, într-o atmosferă luxoasă și relaxantă.
În 2006 complexul a găzduit Jocurile Asiei și în  2011 Jocurile Pan-arabe.
Între 2008-2010  aici a avut loc  Turneul Campioanelor.
MEDIA
Turneul este transmis LIVE în întreaga lume prin intermediul canalului BE IN SPORTS, atât în limba engleză cât și în arabă.
De asemenea presa scrisă este foarte bine reprezentată, jurnaliștii locali fiind parte integrantă din eveniment încă din 1993.Jurnaliștii internaționali acreditați sunt primiți cu ospitalitate pentru a transmite în întreaga lume experiența trăită în teren sau în afara lui. În acest an vor fi prezenți la fața locului jurnaliști din Statele Unite, Marea Britanie, Spania, Polonia, Rusia, Australia, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Serbia și bineințeles multe alte țări.Centrul de presă devine astfel pentru aproximativ două săptămâni casa ziariștilor, fotografilor sau oamenilor de televiziune prezenți la eveniment.
Jucătorii au la dispoziție o sală de conferințe cu o capacitate de 60 de locuri pentru interviuri și declarații. Traducerea acestor conferințe de presă se face prin intermediul ASAP Sports, o companie americană prezentă la toate evenimentele sportive majore de pe întreaga planetă.
Crainicul arenei, – master of ceremony – este Andy Taylor.  El face interviurile cu jucătorii înainte de a intra pe teren și tot el face și prezentarea acestora în timpul încălzirii. De asemenea el realizează și interviul cu învingătorul partidei.
JUCĂTORI
În acest an și-au anunțat participarea la turneu liderul mondial, Novak Djokovic, spaniolii Rafael Nadal,  David Ferrer – deținătorul titlului,  Feliciano Lopez și Fernando Verdasco, cehul Tomas Berdych. – finalistul de anul trecut, italianul Andreas Seppi sau argentinianul Leonardo Mayer.
La ora la care scriu acest text, știrea cea mai recentă este că francezul Richard Gasquet, câștigătorul turneului în 2013,  a anunțat că nu mai poate participa la Doha din cauza unei acccidentări la spate, aceeași care l-a obligat să părăsească și competiția demonstrativă IPTL, recent încheiată.
DESCHIDEREA SEZONULUI LA DOHA
O particularitate unică a acestui prim turneu al anului o reprezintă faptul că începând cu anul 2009  aici a avut loc deschiderea oficială a sezonului de tenis masculin , prin diverse acțiuni spectaculoase avându-i ca protagoniști pe cei mai buni jucători ai lumii la momentul respectiv.
Astfel, în 2009, nr.1 și 2 mondial de atunci, Rafael Nadal și Roger Federer, au deschis sezonul schimbând câteva mingi pe un teren de tenis improvizat la bordul unei ambarcațiuni în Doha Bay.  În anul următor aceeași doi jucători au participat la o acțiune și mai spectaculoasă, de data aceasta jucând tenis la inălțime, pe un covor fermecat, după care, în 2011, sezonul a fost deschis tot de Nadal și Federer jucând tenis pe un teren de tenis plutitor tot în Doha Bay. În 2012 inaugurarea sezonului a fost ceva mai puțin periculoasă dar la fel de spectaculoasă, având loc în amfiteatrul din Katara, la apus, pe un teren de tenis amenajat special pentru acest eveniment, în mijlocul a 4000 de candele aprinse. Anul acesta, cei doi au jucat tenis pe plajă, această fiind cea mai “domestică” dintre toate deschiderile de până acum.
ÎNCHEIERE
Așa cum am încheiat textul despre  Brisbane, la fel îl voi incheia și pe acesta, având în vedere că ambele au loc în chiar prima săptămâna a anului:

Rămas bun, 2015!
Bine-ai venit, 2016!

3 thoughts on “TERENUL FANILOR, la serviciu Andreea: Totul despre turneul ATP de la Doha 2016

Leave a Reply

Top