SUNTETI AICI
ACASA > Competitii echipe > Fed Cup Romania – Germania: Fără loc pentru surprize – cronica primei zile (corespondență de la Marcu Czentye)

Fed Cup Romania – Germania: Fără loc pentru surprize – cronica primei zile (corespondență de la Marcu Czentye)

fed cup romania fani tenis
fed cup romania fani tenis
Intre fani si jucatoare exista deja o chimie speciala

Ziua 1 a meciului de Fed Cup s-a încheiat cu rezultate normale, astfel că România și Germania se află la egalitate pentru prima zi. Iată o cronică a acestei zilei inaugurale, trimisă de la fața locului de Marcu Czentye, corespondentul Doartenis.ro la Cluj.

Nevoită să se aplece după o minge plasată excelent de Simona Halep, Andrea Petkovic lovește înghesuită și trimite în aut o dreaptă în lung de linie care ar fi putut alimenta suspansul. Simona Halep strânge pumnul stâng și privește în sus, cu un zâmbet larg. Pășește agale către fileu, iar tensiunea dispare pe moment. Întâia jumătate a drumului a fost străbătută cu brio în ceea ce o privește, însă partea secundă înseamnă o dificultate sporită. Deznodământul se află mâine, când echipele României și Germaniei se vor strădui să urce pe drumul succesului. La finalul unei zile cu tenis care ne-a prezentat două fețe, Simona Halep și Angelique Kerber le-au oferit țărilor lor șanse egale la reușită.

Într-o Sală Polivalentă care a fost din nou umplută cu susținători înflăcărați, Irina-Camelia Begu a fost nevoită să deschidă seria meciurilor în compania campioanei de la Australian Open, Angie Kerber. Sarcina nu putea fi mai dificilă, iar la aceasta s-au adăugat emoțiile inerente unei astfel de confruntări. Jucând cu o dorință enormă de a evita retrogradarea, Irina Begu a sperat la victorie în acest meci. Totuși, emoțiile primului joc derulat în fața a peste 7,000 de spectatori la Cluj-Napoca au năpădit-o pe Irina, care s-a văzut condusă cu 2-0 în debutul partidei. Servind solid și aplicând eficient al său tenis metronomic, Angelique nu s-a lăsat dusă de val în niciun moment și a controlat autoritar majoritatea punctelor. Germanca nu a necesitat o perioadă a acomodării în startul partidei, ci a început să practice un tenis similar celui demonstrat la Melbourne. Loviturile plate ale Irinei nu s-au întors cu rezultate pozitive, iar eficiența primului serviciu al lui Kerber a înclinat repede balanța, spre fericirea sa. 6-2 după numai 33 de minute de joc nu a însemnat un punct de plecare potrivit pentru a doua rachetă a României, dar Irina a început setul doi cu încredere, făcând un game alb, în care a servit doi ași.

În timp ce Irina încerca din răsputeri să găsească o cadență a loviturilor și să își suprime nervozitatea, Angelique Kerber continua: să se miște fluent, să lovească cu încredere și să greșească infim, ca de obicei. Cu ocazia câtorva puncte în care Irina Begu a dictat cursul jocului, Angie a devenit, doar pentru câteva secunde, o jucătoare incapabilă din punct de vedere tactic. Cu un backhand în cross suficient de tăios, românca a căutat nevralgicul din jocul nemțoaicei, dar acesta s-a arătat pentru prea puțină vreme. După un game încâlcit, Angelique Kerber s-a distanțat la 5-3 în setul secund, mulțumită unui passing shot amețitor. Incapacitatea de a închide punctele a fost cauza principală a înfrângerii Irinei și, în fapt, motivul esențial pentru care tenismenele cedează împotriva Angeliquei Kerber. Mobilă și suficient de puternică, Angie și-a evidențiat forma lăudabilă și a părut sigură pe sine și pe jocul său.

Încrederea vine odată cu victoriile, iar victoria lui Kerber în meciul cu Begu a fost totalmente naturală. Ușoara ascensiune a româncei din setul doi se dovedește îmbucurătoare în ceea ce privește ziua de mâine, dar n-a contat, în economia primului meci. 2-6 3-6 într-o oră și 26 de minute, iar Simona Halep trebuia să echilibreze situația.

Încleștarea dintre Simona Halep și Andrea Petkovic a debutat într-un mod antrenant. Calitatea forehandurilor celor două jucătoare a ieșit la suprafață încă din start, însă începutul n-a fost doar lapte și miere, întrucât arbitrul de scaun al partidei, italianca Cecilia Alberti, s-a făcut neplăcută în ochii Simonei și a românilor din tribune. Multitudinea de mingi aterizate în preajma liniilor terenului și absența sistemului hawk-eye au condus la mai multe decizii reprobabile în dreptul Ceciliei, care au nemulțumit în mod special tabăra gazdă.

Având privirea ațintită către victoria imperioasă, Simona a jucat un tenis apropiat de perfecțiune în primele game-uri ale partidei, amintind de forma sa din 2014. Constănțeanca și-a găsit ritmul după scurt timp, iar loviturile sale au găsit constant terenul oponentei, inspirând încredere și liniște. Din nefericire, hotărârile nesatisfăcătoare ale arbitrului și căzătura suferită la scorul de 3-1 în primul set au stopat magia jocului Simonei. După un time out medical, în care românca a primit îngrijiri la glezna piciorului stâng, Simona a devenit mai puțin răbdătoare și mai pripită. Dar ambiția sa a luat controlul, din nou, căpătând o semnificație incredibilă asupra prestației sale. Ignorând durerea, Simona și-a adjudecat primul set la prima oportunitate, completând o manșă în care Andrea nu a izbutit să o surprindă realmente.

Al doilea set a înlăturat emoțiile din mințile jucătoarelor, iar nivelul intensității jocului a crescut considerabil. De la 3-1, Andrea Petkovic a revenit la 4-3, urmând ca Simona Halep să servească pentru meci, câteva minute mai târziu. Schimbarea de scor și avantaj a oferit culoare duelului, însă dorința de revanșă a germancei a fost mai pregnantă decât voința Simonei de a încheia partida în minimum de seturi. În tie break, cele două mingi de set salvate de Simona au lăsat loc pentru speranță, însă nu și serviciul Andreei Petkovic, grație căruia tabela de scor arăta 1-1 după aproximativ două ore de joc.

Cu un set decisiv în perspectivă, ambele jucătoare au pășit cu încredere pe zgura din Sala Polivalentă, gândindu-se exclusiv la greutatea victoriei. Controversele cu arbitrul nu au contenit nici în acest ultim act, iar Simona Halep a devenit tot mai deranjată de dreapta Andreei. Totuși, încurajările spectatorilor au impulsionat-o pe Simona, iar luciditatea în joc a revenit atunci când conta mai mult. Îngrijorarea și temerile avute în mijlocul setului decisiv s-au împrăștiat înspre finele acestuia, iar Simona s-a văzut din nou în situația de a servi pentru meci. Numai că nereușita a însoțit-o încă o dată, venind în urma presiunii stimulate de public, așa cum a susținut românca la conferința de presă. Pe serviciul Andreei Petkovic, dar, Simona Halep și-a procurat două șanse de victorie și a fructificat-o pe prima. Ușurată de o mare povară, jucătoarea română se poate declara pe moment mulțumită de un meci extrem de intens, normal în condițiile în care a opus două tenismene lineare, al căror joc se axează pe continuitate și precizie în loviturile de bază.

Tragem cortina, așadar, peste prima zi, în care graficul a fost respectat. Nu s-a făcut loc pentru surprize în această sâmbătă la Cluj-Napoca, însă cert este că România se poate declara mulțumită că încă păstrează șanse reale la menținerea în lamura tenisului feminin. Urmează o a doua zi mult mai dificilă pentru ambele echipe, ținând cont că oboseala deja apasă greu componentele celor două grupări.

Leave a Reply

Top