SUNTETI AICI
ACASA > Grand Slam > TERENUL FANILOR, la serviciu Paul: 11 pentru Roland Garros

TERENUL FANILOR, la serviciu Paul: 11 pentru Roland Garros

roland garros arena
roland garros arena
Aceasta e arena pe care se va scrie o noua poveste de aur a tenisului

În Terenul Fanilor îi urez bun venit lui Paul Athes. El a scris un material despre cei care ar putea deveni campioni la Roland Garros, în opinia sa. Vă invit să îl citiți mai jos.

O nouă ediție a celui mai prestigios turneu de tenis pe zgură bate la porți. Mâine, 22 mai, vom avea deschiderea balului. Va fi ocazia aniversatului zilei, Novak Djokovic, să-și completeze portofoliul și să devină cel de-al treilea jucător în activitate câștigător al tuturor celor patru turnee majore?

Dificil de spus. Dar la cum arată situația actuală, este cu siguranță marele favorit. Această fițuică propune zece nume de urmărit la Roland Garros, atât la masculin, cât și la feminin.

NOVAK DJOKOVIC

Cu siguranță, primul pe listă este sârbul Djokovic. Aflat într-o formă de zile mari, Novak are doar două înfrângeri în 2016. Ce-i drept, ambele pe zgură. Va juca presiunea publicului francez din nou în defavoarea liderului mondial? Vom vedea, dar în lista mea, el este principalul nume de urmărit și marele favorit pentru titlul de la masculin.

ANDY MURRAY

A surprins pe mulți cu declarația făcută acum ceva timp când afirma că zgura este suprafața sa preferată. Pe mine nu m-a mirat, dat fiind antrenamentele spaniole intense din adolescență. Nu la fel de carismatic precum ceilalți trei din Big Four, dar într-o formă sportivă de excepție, Murray, proaspăt gladiator suprem al Romei, are tot ce e nevoie pentru a bifa un grand slam la care odinioară nici nu se gândea că va avea vreo șansă reală.

RAFA NADAL

Intangibil pe zgură până în 2014, cu excepția cu accidentului cu Soderling din 2009, matadorul spaniol nu a impresionat prea mult la ediția din 2015, când, a fost învins fără drept de apel de Novak Djokovic în sferturi. Anul acesta, forma sa sportivă este mult mai bună, iar conform țintarului propus de organizatori, vom avea o veritabilă bătălie a Franței în semifinale, dacă el și Djokovic ajung acolo. Pentru Nadal, acest Roland Garros ar putea reprezenta una dintre ultimele oportunități spre gloria absolută a Parisului, căci pe 3 iunie, va schimba prefixul, o dată cu împlinirea vârstei de 30 de ani.

STAN WAWRINKA

Eram pregătit să scriu numele lui Roger Federer, dar imediat mi-am amintit că elvețianul absentează după 65 de grand slam-uri cu prezență consecutivă. Dovada că până și precizia ceasurilor elvețiene mai lasă de dorit o dată la 15-20 de ani. Analog cu ceea ce scriam mai sus despre Federer, e valabil și despre Wawrinka. Venit aici în postura de campion en titre, precizia sa a fost pusă la încercare în sezonul de zgură, el neureușind performanțe prea notabile. Totuși, să nu uităm că nici anul trecut nu venea după un sezon de zgură prea promițător, dar și-a camuflat problemele cu un turneu ireproșabil, în care reverul cu o mână a fost principala sa armă. Anul acesta nu cred că se va mai impune, dar o figură frumoasă tot va ilustra Stan.

DOMINIC THIEM

Cel mai tinerel dintre cei propuși pe lista favoriților. Ajuns la vârsta la care odinioară un Federer, Nadal sau Djokovic confirmau din plin, Thiem este așteptat ca un nou superstar al tenisului mondial. Un demn urmaș de-al lui Thomas Muster, calitățile atleticului jucător austriac sunt ireproșabile, iar dacă își va îndeplini potențialul, s-ar putea să asistăm la nașterea unei noi legende în tenisul masculin. Personal, mizez pe el, la categoria cea mai mare surpriză a întregului turneu.

DAVID GOFFIN

Belgianul care modelează stilul și eleganța lui Federer în cel mai rafinat mod cu putință este în cea mai bună perioadă a carierei. De la acea optime în care emoțiile întâlnirii idolului din copilărie l-au copleșit a curs multă apă pe Sena, iar David, acum aflat la deplinătatea maturității în jocul său, ar putea produce un joc spectaculos și de ce nu o surpriză majoră. Tenisul are nevoie de jucători precum Thiem sau Goffin, cei care, în următorii ani ar putea duce legământul generației lui Federer, Nadal, Djokovic sau Murray mai departe.

KEI NISHIKORI

Eram indecis între el și Tsonga. Aparent, amândoi trec prin forme sportive deosebite, dar l-am ales pe Nishikori pentru jocul redutabil din ultima vreme. Niponul are toate armele și calitățile necesare pentru a câștiga un grand slam. A fost aproape în 2014, dar Marin Cilic l-a stopat într-o manieră clară la US Open, acolo unde, s-a văzut lipsa experienței pentru japonez. Modestul tenisman din Țara Soarelui Răsare are mult de muncit pentru a repeta extraordinarul parcurs din 2015, când a fost eliminat în sferturi, dar, la cum a jucat în acest sezon de zgură european, el este unul dintre principalii favoriți chiar la titlu.

SERENA WILLIAMS

Poposim în rândul sexului frumos. Primul nume care iese în evidență este cu certitudine Serena Williams, cea care nu a avut un 2016 prea strălucit până acum. Finala pierdută la Australian Open în fața lui Angelique Kerber a oprit-o din ocazia istorică de a egala numărul record de grand slam-uri la simplu deținut de Steffi Graff, 22.  O oportunitate uriașă va veni aici, unde nemțoaica s-a impus în 1999, după o finala de poveste cu Martina Hingis. Va reuși Serena să-și păstreze coroana la Paris? Este capabilă să demonstreze tuturor încă o dată că ea e șefa absolută a tenisului feminin? Vom afla răspunsul la aceste mistere în aproximativ două săptămâni.

SIMONA HALEP

Nu o trec în această listă din patriotism, ci din perspectiva formei destul de bune în care Simona se află. Învingătoare la Madrid, Halep a fost o jucătoare de referință a sezonului de zgură, iar finala din 2014 împotriva Mariei Sharapova rămâne o amintire destul de neplăcută pentru jucătoarea din Constanța. Anul acesta, Sharapova nu mai este în peisaj, datorită suspendării, dar Halep va avea adversare la fel de redutabile, precum Serena, Vika Azarenka sau Garbine Muguruza, aflată pe suprafața ei favorită, zgura.

VICTORIA AZARENKA

Un comeback început în 2015 după o accidentare foarte serioasă pentru Victoria Azarenka, iar dacă ar fi să dau un pronostic în privința favoritei la titlu, ea ar fi alegerea mea în acest moment. Jocul solid din acestă primă parte de 2016, o regăsește pe Vika în top 5, acolo unde îi era locul, iar un titlu la Roland Garros ar încununa pe deplin toată munca infernală de la revenire încoace. Singurele adversare cu adevărat serioase sunt Williams, Halep și Muguruza.

GARBINE MUGURUZA

Sferturi de finală în 2014 și 2015, dublate de o performanță magnifică la Wimbledon, cu o finală. Cam câteva dintre statisticile favorabile jucătoarei din Spania. Muguruza este într-o creștere evidentă, iar dacă tenisul ei va progresa de la meci la meci, am puteaasista la o surpriză de proporții la Roland Garros. Norocul ei este că până în sferturi are un program accesibil, cu o posibilă întâlnire cu Simona Halep sau Agnieszka Radwanska în semifinale.

Acestea sunt cele 11 nume propuse pentru ediția 2016 de la Roland Garros. Sigur, nu înseamnă că dintre aceste staruri vom avea și învingătorii. Oricând, o surpriză este apreciată, într-un sport atât de elegant precum tenisul.

Leave a Reply

Top