SUNTETI AICI
ACASA > Romani > Masculin > Adrian Ungur > Cupa Davis: România – Spania 1-4: pentru spanioli a fost simplu! Corespondență de la Marcu Czentye

Cupa Davis: România – Spania 1-4: pentru spanioli a fost simplu! Corespondență de la Marcu Czentye

florin mergea cupa davis
florin mergea cupa davis
Florin Mergea a jucat la simplu in Cupa Davis

În ciuda victoriei spectaculoase obținute la dublu de Florin Mergea și Horia Tecău, șansele României în confruntarea cu Spania rămâneau insignifiante, din cauza înfrângerilor suferite în ziua întâi.

Suferind de abdominalgie, Marius Copil a fost indisponibil pentru a-l înfrunta azi pe Roberto Bautista Agut, prin urmare Andrei Pavel a apelat la jucătorul mai mobil și mai talentat din echipa de dublu, și anume Florin Mergea.

Numai că un jucător de top, obișnuit cu proba de dublu, nu deține reperele necesare pentru a răzbi în fața unui tenismen simplist de top. Deși impulsionat de echipă, de sine și de un public călduros, Florin a fost astăzi într-o situație dificilă: un dublist într-un meci de simplu este asemenea unui sprinter căruia i se cere să câștige o probă de maraton. Efortul într-un meci de simplu este mult mai consistent; jocul de picioare trebuie să fie exemplar, loviturile trebuie cadrate mai strâns, iar din punct de vedere mental sarcina se îngreunează, dublistul neavând în acest caz un stâlp de susținere aflat alături de el, în teren.

Cu toate acestea, Florin Mergea nu s-a simțit singur azi pe teren. Încurajat cu eleganță de o galerie organizată, dar și cu entuziasm de întrega asistență, care a numărat aproximativ 6000 de spectatori, românul nu a avut de ales decât să lupte și să încerce să câștige încă un punct pentru echipa României.

După două game-uri albe reușite de spaniol în primul set, Florin a izbutit break-ul și s-a distanțat la 4-2, absorbind corect energia publicului și transformând-o în presiune pe umerii adversarului. La fel de ușor, însă, Roberto a revenit în meci, a început să returneze mai agresiv și și-a trecut în cont patru game-uri consecutive. De la 4-2, s-a făcut 4-6, iar șansa lui Florin aluneca, încet.

Deși Roberto Bautista Agut a avut dificultăți în a găsi poziționarea optimă la retur, stând adesea mult prea în spate, agresivitatea sa a fost mereu superioară în comparație cu cea a lui Florin Mergea. Românul a impresionat cu un tenis spectaculos, firesc în condițiile în care lovește reverul cu o singură mână și, în genere, trimite mingile peste fileu fără să dea senzația de efort, dar acest lucru n-a fost suficient. Îndrăzneț, ibericul a rămas mai constant în ceea ce privește puterea cu care a expediat mingile dincolo de plasă, iar acest element i-a fost prielnic, încă o dată. 30 de minute mai târziu, scorul devenea 0-2 la seturi, iar calificarea Spaniei era la fel de sigură precum sprijinul românilor din tribune pentru Florin Mergea.

Din fericire, Florin nu a cedat, a jucat în setul 3 cu zâmbetul pe buze și a lăsat, în final, o impresie pozitivă. Prestația sa, care a consemnat o înfrângere rapidă, în doar o oră și 45 de minute de joc, a fost îndeajuns pentru a ridica spectatorii din Sala Polivalentă în picioare și pentru a smulge mii de aplauze. Uralele românilor au anulat bucuria spaniolă, iar acest aspect nu poate decât să fie apreciat.

Este cert că Florin și al său joc sunt pe placul clujenilor, iar acest fapt a contat, azi, mai mult decât înfrângerea generală în sine. Mai semnificativ decât acest eșec este că între naționala României de tenis masculin și suporteri există o simbioză deosebită, care poate să aibă efecte productive în anii și în confruntările următoare.

În ultima partidă a confruntării, Adrian Ungur a produs un meci alert în compania debutantului Pablo Carreno Busta. Pentru spaniol, această întâlnire a reprezentat un moment special, marcând prima sa evoluție în cadrul Cupei Davis. Mai puternic mental și mai constant în lovituri, Pablo nu i-a lăsat lui Adrian punctele importante ale jocului și s-a impus după doar 77 de minute de joc, într-un meci care a conținut doar două seturi, partida nemaiavând miză.

Pe o notă negativă, dar după două meciuri suficient de spectaculoase în ultima zi a confruntării dintre România și Spania, românii se văd învinși clar, așa cum era așteptat. Magia a apărut doar sâmbătă, însă într-o cantitate mult prea mică pentru a provoca o văpaie reală, tipică acestei competiții.

Astfel, ia sfârșit un alt weekend plin de tenis la Cluj-Napoca, însă deznodământul este același: înfrângere România. Sunt multe lucruri pe care tenisul românesc poate construi, dar rămâne de văzut în viitorul apropiat dacă avem oamenii capabili pentru a exploata aceste puncte forte.

Leave a Reply

Top