SUNTETI AICI
ACASA > Romani > Masculin > Adrian Ungur > Cupa Davis: Toate declarațiile românilor și spaniolilor la tragerea la sorți – Corespondență Marcu Czentye

Cupa Davis: Toate declarațiile românilor și spaniolilor la tragerea la sorți – Corespondență Marcu Czentye

romania spania cupa davis
romania spania cupa davis
Echipele Romaniei si Spaniei la tragerea la sorti

La finalul ceremoniei de tragere la sorți a ordinii meciurilor, echipa României a venit în fața presei pentru ultima oară înaintea începerii meciurilor din confruntarea cu Spania. Iată ce au declarat cei patru jucători, dar și căpitanul nejucător, Andrei Pavel:

Despre tragerea la sorți

Marius Copil: Este a treia oară la rând când deschid un meci de Cupa Davis. Ultimele două au fost de succes pentru noi și sper ca și aceasta să fie la fel. Nu este nicio problemă că voi juca primul meci cu Feliciano Lopez. Și el are două mâini, două picioare (glumește).

Andrei Pavel: Este foarte important să avem 1-0 după prima partidă. Ne trebuie trei puncte, deci fiecare punct are o greutate maximă. Ar fi superb ca Adrian să joace la scorul de 1-0 și avem încredere că se va întâmpla astfel. Șansele noastre sunt reale, în cazul ambelor meciuri. Noi intrăm cu pieptul înainte și vom ieși în același mod, cu siguranță.

Eu sunt sigur că echipa lor de dublu se va schimba (n.r. să joace Feliciano Lopez în locul lui Pablo Carreno Busta, jucătorul desemnat la tragere ca partener al lui Marc Lopez). La noi va rămâne așa (n.r. Horia Tecău – Florin Mergea), dar la ei depinde de prima zi.

Adrian Ungur: Sunt conștient de faptul că voi avea un meci foarte greu. Voi juca împotriva unui jucător foarte solid, unul care nu face multe cadouri. Dar sunt pregătit atât fizic, cât și psihic să-i fac față. Sper să reușesc. Vom vedea acest lucru mâine.

Care vor fi punctele slabe ale spaniolilor în proba de dublu?

Florin Mergea: În primul rând, nu știm contra cui vom juca. Ei au dat această echipă (n.r. Carreno Busta – Marc Lopez), dar cred că va depinde de ce se va întâmpla în prima zi. Mă gândesc doar la situația noastră, suntem doi jucători cu un clasament foarte bun și dacă ne vedem de treabă nu va conta pe cine vom avea în față. Important e să aducem un punct sau, de ce nu, două în prima zi, iar apoi vom vedea ce se va întâmpla sâmbătă. Carreno Busta joacă și el în mod regulat dublu, deci dacă va fi el în teren nu va fi ușor. Ar fi un meci total diferit față de unul împotriva Lopez-Lopez, dar așa cum am zis, vom vedea ce se va întâmpla.

Adrian, toată lumea spune că această suprafață rapidă, din punctul de vedere al jucătorilor români de simplu, l-ar avantaja pe Marius Copil. Care este părerea ta despre această suprafață rapidă și cum vezi tu evoluția ta pe o astfel de suprafață?

Adrian Ungur: Categoric, această suprafață îl avantajează pe Marius. Are un serviciu foarte puternic, a jucat foarte bine pe iarbă în ultimele săptămâni, are încredere. Pe mine nu mă avantajează foarte mult, dar sper ca acest lucru să nu conteze. M-am antrenat bine toată săptămâna, m-am simțit bine și sper ca acest lucru să se vadă și mâine.

Andrei, care crezi că este obiectivul Spaniei, în sensul în care vorbeați despre presiunea care atârnă mai mult pe echipa Spaniei? Se poate ca acest lucru să se transforme într-un avantaj pentru voi în condițiile în care ei vor să ajungă în grupa mondială?

Andrei Pavel: Așa cum a spus și Horia la ultima conferință de presă, presiunea este mai mult pe ei, fiind o națiune care a câștigat de multe ori „salatiera”, au o echipă numeroasă, cu jucători buni, precum Rafael Nadal sau David Ferrer, și nu numai. Echipa lor poate să câștige Cupa Davis, așadar presiunea este pe ei. Așteptările în Spania pesemne că sunt foarte mari din partea lor. Sperăm că această presiune se va arăta în meciuri, iar noi dacă vom avea șanse le vom folosi cum putem noi mai bine.

Îți amintești de meciul pe care l-ai jucat împotriva lui Feliciano Lopez, în 2004? Dacă da, ce fel de jucător este, în opinia ta?

Andrei Pavel: Da, este un jucător foarte periculos pe suprafață rapidă, are experiență. De multe ori, s-ar putea să joace un pic neatent, din cauza stilului său de joc. Într-un asemenea caz, Marius trebuie să stea concentrat mâine pentru a avea șansa lui de a câștiga.

Andrei, ești căpitanul nejucător al unei perechi de dublu care are șanse mari la o medalie. Cât de mult ar însemna o medalie la Jocurile Olimpice pentru tenisul românesc?

Andrei Pavel: Ar însemna extraordinar de mult pentru toți cei care ne aflăm în jurul lor. Eu am participat la patru Olimpiade și este păcat că n-am reușit să aduc o medalie. Îmi pare rău, a fost un vis care nu mi s-a îndeplinit. Șansele lor sunt mari, dar trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ. Sunt patru-cinci echipe care vor fi foarte puternice. În tenis trebuie să o iei pas cu pas, meci cu meci.

Horia, ai fost portdrapelul României la Jocurile Olimpice de la Londra. Acum, am sesizat o oarecare dezamăgire în rândul iubitorilor de tenis din cauza faptului că Nadal nu a venit la Cluj-Napoca. Din această calitate a ta, de portdrapel al României, cum ai formula o invitație pentru acest meci? De ce să vină lumea să vadă echipa României?

Horia Tecău: În primul rând, pentru a-și susține echipa țării și pentru a vedea un spectacol frumos. Este un meci în care nu plecăm ca favoriți, presiunea este pe echipa Spaniei și trebuie să-i șocăm puțin. Trebuie să le arătăm ceva nou, o atitudine, un public care să ne susțină până la capăt, ca ei să simtă presiunea acestui meci și mai mult, de la început până la sfârșit. Avem nevoie de public în această întâlnire. Noi reprezentăm România de ani de zile, o facem și în afara Cupei Davis, chiar dacă unii vin să ne vadă doar atunci când jucăm acasă, în Cupa Davis. Sunt puține ocaziile în care putem să jucăm în fața unui public numeros și vrem să profităm de aceasta la maxim. Îi încurajez pe fanii tenisului românesc să vină în număr mare și să facă la fel.

Cât de gălăgios vă doriți să fie publicul în Sala Polivalentă?

Florin Mergea: Pentru mine este un vis împlinit: acesta de a juca într-o sală atât de mare în România. Prima dată când am fost la Cupa Davis a fost atunci când Andrei juca în Polivalentă contra Danemarcei și a fost impresionant pentru mine. De atunci nu am mai simțit ce, probabil, voi simți sâmbătă, așa că îmi doresc foarte mult ca Sala să fie plină. Dacă luăm în vedere și ultimele meciuri de Fed Cup, cred că acest lucru se va îndeplini și vom avea tot sprijinul necesar pentru a face o figură frumoasă aici.

Cum te simți referitor la festivitatea de mâine, știind că ești doar al șaselea jucător român care a strâns mai mult de 20 de prezențe în Cupa Davis?

Horia Tecău: Într-adevăr, este o onoare pentru mine. Sunt mândru că am realizat acest lucru. Cupa Davis a însemnat foarte mult pentru mine, încă de când eram copil. Este unul dintre motivele pentru care am continuat să joc tenis, este unul dintre motivele pentru care am făcut trecerea inspirată de la simplu la dublu. Iubesc să joc în Cupa Davis, să mi se cânte imnul, să am parte de un public numeros acasă, îmi place această echipă, le datorez foarte mult antrenorilor, căpitanilor și partenerilor pe care i-am avut de-a lungul acestor 20 de meciuri. Sper să fiu sănătos și să adun cât mai multe meciuri de acum înainte.

Cu un dram în plus de seriozitate vizibilă pe fețe, spaniolii au răspuns astăzi încă o dată jurnaliștilor români, prezenți la Grand Hotel Italia pentru a asista la tragerea la sorți, și mai apoi la ultimele conferințe de presă dinaintea startului acestui duel. Iată ce au declarat Conchita Martinez și Feliciano Lopez, membrii echipei spaniole cărora li s-au adresat întrebări azi:

Conchita Martinez

Cum vi se pare tragerea la sorți? V-ați fi dorit ca Roberto Bautista Agut să înceapă această confruntare?

Cred că totul este în regulă. Indiferent cine ar fi început, fie Roberto, fie Feliciano, ar fi fost bine. Contează puțin acest lucru.

Pentru meciul de dublu: este sigur că va juca Pablo Carreno Busta sau îl vom vedea pe Feliciano Lopez în ziua de sâmbătă?

Vom începe cu ziua de vineri și vom vedea pe parcurs dacă vom schimba sau nu. Echipa rămâne momentan astfel (n.r. Pablo Carreno Busta – Marc Lopez).

Feliciano Lopez

Feliciano, începi ziua de mâine. Te-ai obișnuit cu suprafața de joc din Sala Polivalentă?

Am început să ne antrenăm de o săptămână. Suprafața de joc este puțin rapidă, dar vom da totul pentru ca lucrurile să decurgă bine. Abia așteptăm să jucăm!

Cât de bine îl cunoști pe Marius Copil și care crezi că ar fi punctul lui forte?

Îl cunosc pentru că am făcut antrenamente împreună, dar nu am jucat unul împotriva celuilalt în circuit. Cred că este un jucător împotriva căruia este foarte complicat să joci pe o asemenea suprafață. Are un serviciu foarte puternic, un joc foarte agresiv, așadar este dificil de bătut.

Credeți că după prima zi Spania poate să conducă la Cluj cu 2-0?

Ne dorim ca acest lucru să se întâmple. Este posibil, chiar dacă România are o echipă bună, iar meciurile vor fi dificile.

Îți amintești de meciul pe care l-ai jucat cu Andrei Pavel, în 2004, la Paris? Crezi că această partidă împotriva României va avea același deznodământ?

(ezită, i se spune că a câștigat acel meci) Nu. Totuși, sper să pot câștiga din nou. Știu că voi avea un meci dificil mâine, iar Marius va face ca partida să fie complicată și disputată. Sper ca atât eu, cât și Roberto să câștigăm meciurile de mâine.

Leave a Reply

Top