SUNTETI AICI
ACASA > Competitii echipe > TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu. Florin Mergea și Horia Tecău: psihic de fier și joc de aur

TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu. Florin Mergea și Horia Tecău: psihic de fier și joc de aur

horia tecau florin mergea
horia tecau florin mergea
Horia Tecau si Florin Mergea dupa calificarea in semifinalele olimpice

În Terenul Fanilor revine Marcu Czentye, care scrie despre victoria și calificarea în semifinalele olimpice ale cuplului Horia Tecău/ Florin Mergea.

După 12 ore petrecute pe drumurile patriei, am ales să rămân treaz pentru a urmări sfertul olimpic de finală dintre Florin Mergea/Horia Tecău și Marcelo Melo/Bruno Soares, fiind încrezător în șansele sportivilor noștri de a trece în semifinale. Mai are rost să mă întreb dacă a meritat?

Încă din primele schimburi ale partidei, Florin și Horia arătau altceva, arătau altcumva… arătau mai bine ca niciodată. Mulțumită Doartenis.ro, am fost prezent la Cluj-Napoca, atunci când cei doi i-au învins, în cinci seturi, pe câștigătorii de la Roland Garros din acest an – Feliciano Lopez și Marc Lopez. În acea situație, a fost vorba despre un meci crâncen pentru ambele echipe, presărat deopotrivă cu lovituri excepționale și greșeli nepermise. O bătălie strânsă, adjudecată entuziasmant de români, poate și datorită unui public călduros.

Acum, însă, Florin Mergea și Horia Tecău au avut toate obstacolele posibile în drumul către o medalie la Jocurile Olimpice. Jucând în fața a doi brazilieni extraordinari în proba de dublu, la Rio, misiunea conținea un grad de dificultate imens, imposibil de neglijat.

Fără mulți susținători în spate, Florin și Horia au început în trombă. N-a trecut mult timp până întreaga asistență a luat la cunoștință că serviciul lui Horia Tecău a sosit la Rio de pe o planetă diferită. Lovite robotic – foarte puternice și nefiresc de bine plasate -, serviciile lui Horia au adus puncte după puncte, spre dezamăgirea brazilienilor pasionali din tribune.

În plus, Florin Mergea n-a întârziat să își confirme statutul de cel mai talentat jucător din proba de dublu, la ora actuală. La retur, pentru Florin n-a contat nici viteza, nici plasamentul serviciilor executate de Melo și Soares. A lovit forehanduri îngropate în picioarele oponenților la fel de bine precum a făcut-o pe partea de backhand, devenind astfel lipsit de punct nevralgic. Aplecându-se fără sens în încercarea de a trimite peste fileu retururile lui Florin, brazilienii s-au împiedicat adeseori și n-au avut posibilitatea de a-și continua punctele.

De neclintit la serviciu, retur și fileu, Florin și Horia se impuneau în primul set cu 6-4, în speranța de a amuți gălăgioșii sud-americani din tribune.

Pasionali și gălăgioși, dar mai degrabă necivilizați, brazilienii prezenți la meci n-au cedat la luptă. Bucurându-se pentru orice punct câștigat precum au făcut-o pentru golurile înscrise de Neymar & co. la Campionatul Mondial de fotbal, aceștia n-au creat o atmosferă deloc primitoare pentru Horia și Florin. Mai mult, orice insucces al românilor – servă ajunsă în fileu ori minge trimisă în aut – era aclamată nebunește de numeroșii brazilieni, puțin familiarizați cu tenisul.

În setul doi, echilibrul a fost restabilit, brazilienii au accelerat ritmul, iar o ramă ghinionistă a lui Horia, la fileu, a făcut ca scorul să fie 5-7, și egal la seturi. Dar Florin și Horia au știut chiar și în acele clipe că sunt mai buni, că merită victoria și au luptat până la capăt pentru ea.

În setul 3, jocul lui Florin Mergea și Horia Tecău a făcut încă un pas spre perfecțiune. Mai motivați ca niciodată și în deplinul control al emoțiilor, cei doi tenismeni români n-au fost de bătut în acel set decisiv.

A fost setul în care uriașul Marcelo Melo a fost doborât, iar eficiența lui Bruno Soares a fost zdruncinată total. Românii au continuat să servească dumnezeiește, au returnat impecabil și n-au greșit în multe rânduri în apropierea fileului. Un joc excelent, dublat de o mentalitate exemplară, a înclinat balanța la 6-2 în decisiv.

Horia lovește fără milă un voleu de backhand la fileu, iar miile de brazilieni din tribune, la fel ca Melo și Soares, privesc resemnați mingea care își consumă ultimele sărituri. Visul lui Melo și Soares devine nul, Florin și Horia ridică brațele în semn de succes, iar după două ore fără opt minute, devin primii tenismeni români calificați în semifinalele olimpice.

Un meci spectaculos, echilibrat, dar în care Florin și Horia au părut mult mai buni decât brazilienii Melo și Soares, s-a încheiat cu o calificare mult dorită. O calificare care merită apreciată la nivel maxim și nu trebuie privită drept o palidă alinare a celorlalte insuccese suferite de românii participanți la această Olimpiadă. Florin și Horia au declarat de mult timp că obiectivul lor la Jocurile Olimpice este câștigarea unei medalii. Din următoarele două meciuri, mai au nevoie de o singură victorie pentru a izbuti performanța. Este o realizare enormă pentru doi jucători de dublu care au avut puțin timp la dispoziție pentru a dezvolta o chimie de joc exemplară.

Florin și Horia au crezut, au jucat cu inima și au făcut cinste României. Țara gazdă a fost învinsă, iar România devine principala favorită la câștigarea medaliei de aur în proba de dublu masculin, la tenis. Valoric, Mergea și Tecău sunt superiori tuturor echipelor rămase în concurs, dar oboseala acumulată poate să mascheze aceste diferențe.

Consumul de energie mentală de care Florin și Horia au avut nevoie pentru a depăși o echipă solidă și un public furtunos a fost enorm. Enormă ar fi și o medalie câștigată de dublul românesc Florin Mergea și Horia Tecău. Cei doi par a fi atins cea mai bună formă din acest an, exact în momentul potrivit.

Acum, întrebarea este: poate cineva să le spună că nu pot câștiga aurul? În mod cert, nu!

Leave a Reply

Top