SUNTETI AICI
ACASA > Grand Slam > Australian Open > TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Rafa e-n joc, acolo unde trebuie

TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Rafa e-n joc, acolo unde trebuie

nadal australian open
nadal australian open
Rafael Nadal

În Terenul Fanilor revine Marcu Czentye, care scrie despre victoria lui Rafael Nadal în faţa lui Milos Raonic, în sferturile de finală ale Australian Open. Înainte de a vă lăsa să citiţi textul, vă mai spun doar că în semifinale va juca împotriva lui Grigor Dimitrov.

Din momentul în care Nadal l-a eliminat pe Alexander Zverev în turul 3 la acest Open Australian, lucrurile au redevenit serioase pentru spaniol. O inevitabilă privire aruncată asupra tabloului indica însă un meci potențial alunecos, în optimea cu Monfils, și altul cu sunet improbabil de victorie, în sfertul de tablou dominat de Raonic.

Derulat repede-înainte 4 zile, turneul îl regăsește pe „matador” calificat între ultimii 4 jucători după anii 2015-16 la capătul cărora opinia generală cu privire la Rafa putea fi rezumată în cuvintele „îi lipsește acel ceva de altădată.”

Energia prin care ibericul a revenit la potențialul maxim nu poate fi ușor identificată, întrucât Rafa a călcat oscilant și după medalia de aur obținută alături de Marc Lopez la Rio.

Ceea ce contează însă pentru tenis este că energia și răbdarea odată pierdute au reapărut, continuă să existe și l-au readus pe Nadal acolo unde trebuie. Întregită de Carlos Moya, echipa lui Rafa pare din nou una dintre cele mai implicate din circuit, iar acest aspect nu poate decât să atragă rezultate bune, mai devreme sau mai târziu.

Aflat în haosul rezultatelor strâmbe, în neliniștea numeroaselor meciuri lungi pierdute, Nadal și-a regăsit calmul și a început să joace din nou tenisul cvasi-imaculat cu care ne-a obișnuit.

Montat încă din primul minut în acest sfert cu Raonic, Rafa a jucat acest meci ca și pe o finală de slam. Iar abordarea i-a fost prielnică.

De ce a pierdut Raonic?

Nu orice jucător se poate simți în largul său atunci când îl are în față pe Rafael Nadal în varianta sa optimă, care se pliază perfect jocului de tenis. Aceeași privire încruntată de demult, același joc de picioare corect, plusate de același stil de tenis, incredibil de dificil de descusut.

Intimidat de toate acestea, Milos a avut prea multă milă de Nadal la serviciu azi, fiindu-i inferior spaniolului la procentajul primului serviciu pus în teren (66%, față de 72%) și la procentajul punctelor câștigate pe primul serviciu (68%, respectiv 83%).

De aici plecând marele defect de astăzi al canadianului, Raonic s-a văzut incapabil de a câștiga set, în condițiile în care dincolo de fileu se afla o mașinărie de tenis, numită Nadal, care a comis numai 2 greșeli neforțate în setul întâi și 5 în manșa finală.

Totuși, Raonic și-a procurat șansele lui în setul 2, unde a ratat 6 mingi de set, dovedindu-și încă o dată emotivitatea și fragilitatea mentală în momentele care contează.

Șicanat malefic pe rever de Rafa, Milos și-a arătat din nou limitările, iar peste toate acestea s-a adăugat un joc la fileu puțin inspirat și mai degrabă hazardat.

În fine, ziua se încheie cu un Rafael Nadal reîntors în fazele finale ale unui turneu de mare șlem, la un pas de a patra finală la Melbourne – scenariu pe care m-am îndoit că-l voi mai vedea vreodată, să fiu sincer. Dar sportul are de câștigat din asta, iar spaniolul poate să redevină, ușor-ușor, un candidat la trofeu dacă își va menține energia și răbdarea pe care le-a pierdut în 2015 și 2016, cu mici excepții.

Grigor Dimitrov se prezintă a fi adversarul numai bun de subestimat, dar nu și pentru Rafa. Atât timp cât afișează atitudinea de azi, Nadal poate să-și mențină aura de invincibilitate indiferent de numele adversarului, dar cine știe cum se va comporta spaniolul, după peste 700 de zile în care a fost inexplicabil de inconstant?

Până la vremea semifinalei lui Rafa însă Nadal încheie elegant interviul oferit pe teren lui Jim Courier, spunând că se va uita la cealaltă semifinală, Wawrinka vs. Federer, transmițând ideea că oricine iubește tenisul va face același lucru. Vizionare plăcută!

Leave a Reply

Top