SUNTETI AICI
ACASA > Grand Slam > Australian Open > TERENUL FANILOR, la serviciu Paul: Australia la picioarele lui Maestro

TERENUL FANILOR, la serviciu Paul: Australia la picioarele lui Maestro

federer australian open trofeu
federer australian open trofeu
Roger Federer cu trofeul cucerit la Australian Open

In Terenul Fanilor revine Paul Athes, care scrie despre finala de la Australian Open.

Rezultatul finalei de astăzi a fost mai puțin relevant. Fanii tenisului doreau un regal de excepție, mai ales că au trecut niște ani de la ultimul duel într-o finală de grand slam. După 34 de întâlniri, Nadal avea un avantaj considerabil, 23-11.

Pentru ambii combatanți ai ultimului act, drumul către finală a fost istovitor. Federer a avut două meciuri foarte dure, cu Nishikori în optimi și Wawrinka în semifinale. De cealaltă parte a tabloului, Nadal a avut dueluri dificile cu două tinere speranțe, Zverev și Dimitrov. Prin urmare, ambii erau deja obosiți, dar cu toate acestea spectacolul era garantat.

Primul set al finalei a fost o lecție frumoasă de tenis ilustrată cu măiestrie de Maestro-ul elvețian. Federer a contracarat cu multă eleganță atacurile continue ale lui Nadal. Ce făcea Roger? Răspuns la topspin prin topspin cu reverul său dibace. Deja vu de la finala de la Turneul Campionilor din 2010?

Scorul a fost 6-4 pentru Federer, iar Nadal era acum obligat să iasă la joc și să renunțe la jocul la sacrificiu. Zis și făcut, iar în setul secund, spaniolul a mutat decisiv. Ce-i drept, Federer a fost obligat să joace mult mai mult cu forehand-ul decât și-ar fi dorit, dar asta s-a întâmplat după ce Nadal a demascat tacticile belicoase ale lui Federer.

Urmarea a fost favorabilă matadorului din Manacor. Setul secund i-a revenit fără prea mari emoții, iar de-acum binecunoscutul scenariu al duelurilor Nadal-Federer se așternea spre un deznodământ favorabil spaniolului.

Totuși, spre surprinderea multora și inclusiv a mea, vârsta nu a jucat feste pentru marele campion elvețian, iar setul al treilea a fost un adevărat masterclass marca Roger Federer. Fiecare forehand, fiecare rever și în general fiecare lovitură parcă era pusă cu mâna în terenul lui Nadal. Spaniolul nu a avut replică, iar scorul e elocvent. 6-1 pentru Federer.

Când totul părea că e terminat pentru temerarul tenisman spaniol, acesta a ținut să ne contrazică pentru a nu mai știu câta ocazie. O oglindă a setului anterior, dar de data aceasta Nadal era cel care lovea orice lovitură cu o perfecțiune aproape ireală.

Dacă la un moment dat scorul era de 4-0 în favoarea ibericului, Federer a mai cosmetizat puțin scorul, dar replica sa a fost insuficientă pentru a schimba scorul final al setului patru. 6-3 pentru Nadal.

Într-un tertip nu tocmai fair play, Roger Federer a luat o pauză medicală. Ce-i drept, în prima parte a setului decisiv se părea că această decizie nu va avea același efect ca în meciul cu Wawrinka. Un break timpuriu, iar scorul ajungea la 3-1 pentru Nadal.

Ei bine, de aici încolo a început dezastrul pentru spaniol. Aflat deja cu o mână pe trofeul de la Australian Open, matadorul din Manacor a gafat decisiv pe propriul serviciu la 3-2 în favoarea sa. Vulpea bătrână din Federer a intuit imediat o schimbare la nivel psihic a lui Nadal și a profitat la maxim. Întâi de toate, el a preluat conducerea, iar apoi a dat lovitura decisivă, cu un nou break făcut pe serviciul lui Rafa Nadal.

Cu 5-3 în setul decisiv, Federer trebuia să-și păstreze cumpătul și să-și facă serviciul ca la carte. Totuși, acest lucru e foarte greu de realizat atunci când de cealaltă parte a fileului se află Rafa Nadal. Începutul game-ului decisiv a fost favorabil pentru spaniol, dar elvețianul a revenit și a avut o primă minge de meci. Aceasta a fost salvată de Nadal in extremis. Un as al lui Federer i-a oferit elvețianului o nouă oportunitate de a-și adjudeca al 18-lea Grand Slam.

Ultimul punct al meciului a fost la tensionat precum duelul în întregul său. Intervenția Hawk Eye a izbucnit fiesta generală, iar Roger Federer și-a adjudecat grand slam-ul din Australia, la șapte ani distanță după ultimul titlu obținut la Melbourne.

Temerarul Nadal a fost descumpănit, iar în modestia sa tipică și-a recunoscut înfrângerea în fața marelui său rival. Oare acest meci a fost decisiv pentru Federer în duelul său cu Nadal? Greu de spus. Cert e că acum, scorul e de 18-14.

Am avut o ediție superbă a Australian Open. Victoria lui Federer a mai aruncat o umbră de speranță fanilor old school. Cât despre mine? Cu un ochi am plâns, căci mizam pe o victorie clară a lui Nadal, iar cu altul am surâs pentru succesul extraordinar al lui Roger Federer. Cert e că toți fanii tenisului au avut câte ceva de câștigat de pe urma acestui minunat duel care a fermecat tenisul mondial în ultimul deceniu și jumătate.

Leave a Reply

Top
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. More Info | Close