SUNTETI AICI
ACASA > Competitii echipe > Ilie Năstase a vorbit neîntrebat și acum va fi judecat ca rasist de ITF. Ar putea fi suspendat

Ilie Năstase a vorbit neîntrebat și acum va fi judecat ca rasist de ITF. Ar putea fi suspendat

ilie nastase
ilie nastase
Ilie Nastase (foto: David Muntean)

Ilie Năstase a dar ieri o nouă reprezentare a unei vorbe din popor pe cât de neplăcute pe atât de reale: ”gura bate fundul”. El a făcut o remarcă din senin despre culoarea viitorului copil al Serenei Williams, ziariștii britanici l-au reclamat la ITF și Federația Internațională de Tenis îl anchetează pentru rasism.

Lucrurile au stat cam așa (conform presei britanice): la conferința de presă de la tragerea la sorți a ordinii meciurilor din partida România – Marea Britanie, în timp ce Simona Halep răspundea în engleză unor întrebări referitoare la faptul că Serena Williams este însărcinată, Ilie Năstase, în vârstă de 70 de ani, s-a adresat în limba română unui membru al echipei: “Să vedem ce culoare are. Ciocolată cu lapte?”. E știut că logodnicul Serenei, Alexis Ohanian, nu este de culoare.

CITEȘTE ȘI: Cine televizează meciurile din întâlnirea de Fed Cup România – Marea Britanie.
Ei bine, britanicii nu au înțeles pe moment de ce s-a râs, dar au analizat caseta video, că ei vin pregătiți, au și tradus în engleză gluma lui Năstase, după care l-au reclamat, sau au expus situația, la ITF. Și nu e vorba de vreun tabloid, ci de BBC. Evident, cei de la Federația Internațională de Tenis au declarat că anchetează declarațiile (nu știu ce e de anchetat, că nu trebuie decât să vadă o înregistrare, dar probabil că așa sună mai bine): “ITF nu tolerează limbajul discriminatoriu. Am aflat de presupusele declaraţii ale căpitanului României, Ilie Năstase, şi am început o anchetă pentru a vedea faptele cu exactitate, înainte de a lua măsurile necesare“, a anunţat ITF.

CITEȘTE ȘI: Ordinea meciurile din întâlnirea România – Marea Britanie, din Fed Cup.

Măsurile înseamnă amendă sau suspendarea din funcție pe o perioadă de timp a căpitanului nejucător al României. Care, parcă pentru a nu se dezminte în fața britanicilor, a mai făcut o gafă – glumă în accepțiunea primului lider mondial. În fața ziariștilor, la poza oficială a căpitanilor nejucători, a întrebat-o pe Anne Keothavong, omologul său de pe banca britanicilor, care este numărul camerei ei de hotel. O glumă de cartier cu care ”Nasty” a avut probabil succes de-a lungul timpului, dar care nu a fost savurată de o femeie măritată, cu un copil acasă și cu altul pe drum, Keothavong fiind însărcinată în 18 săptămâni…

CITEȘTE ȘI:  FOTO: Ce zâmbitori erau în 1971 Ilie Năstase și Ion Țiriac pe coperta revistei Flacăra

Nu că vreau să îl apăr, dar chiar nu cred că Năstase poate fi considerat rasist. A avut de-a lungul timpului prieteni (și prietene, desigur) buni de toate națiile și de toate rasele, a contribuit, prin acțiunile Fundației Laureus la ajutorarea foarte multor copii din Africa și a făcut multe alte lucruri prin care și-a arătat deschiderea către toată lumea,indiferent de rasă. Problema este că uneori, ca și în acest caz, din dorința de a fi simpatic, îl ia gura pe dinainte… Sunt tare curios ce decizie va lua ITF, eu mizez pe o amendă și un ultim avertisment.

loading…


Leave a Reply

Top