SUNTETI AICI
ACASA > Grand Slam > Ion Țiriac inflamează lumea tenisului: ”Tenisul e o afacere. Nu sunt de acord cu egalitatea premiilor masculine și feminine”

Ion Țiriac inflamează lumea tenisului: ”Tenisul e o afacere. Nu sunt de acord cu egalitatea premiilor masculine și feminine”

ion tiriac
ion tiriac
Ion Tiriac (Foto: David Muntean/ Click!)

Ion Țiriac acordă destul de rar interviuri, dar când o face toată lumea tenisului îi comentează declarațiile. Așa s-a întâmplat și în urma interviului acordat ieri pentru cotidianul francez ”Le Monde”, în care a vorbit despre egalitatea premiilor din concursurile masculine și feminine, despre acuzațiile de rasism aduse lui Ilie Năstase sau despre lojele pe care le deține la Roland Garros.

Nu trebuie să confundăm afacerea cu drepturile omului. Tenisul este o afacere. În ziua în care tenisul feminin va aduce mai mult ca tenisul masculin, atunci jucătoarele vor merita mai mult ca jucătorii. Dar atât timp cât nu este cazul, îi înţeleg pe jucători care spun că nu e corect ca tenisul feminin să fie finanţat cu bani din tenisul masculin. Unii vin şi îmi spun: <Domnule Ţiriac, până când se va finanţa tenisul feminin cu banii noştri?> Prea puţini o spun public, deşi cei mai mulţi gândesc acest lucru. Egalitatea premiilor bărbaţi – femei, pentru mine, nu este un procedeu echitabil. La Grand Slam-uri pot înţelege că vor egalitate, pentru că asta aduce mulţi bani. Dar la turnee mixte precum Madrid, Miami sau Indian Wells, nu sunt de acord. În ziua în care vor aduce din punct de vedere economic la fel de mult ca bărbaţii, atunci le voi da şi mai mulţi bani decât bărbaţilor pentru graţiozitatea şi feminitatea lor”, a declarat omul de afaceri.Ion Ţiriac a vorbit și despre lojele pe care le deține la Roland Garros. Acestea sunt în număr de două și au fost cumpărate din anii ’70. “I-am spus lui Philippe Chatrier – fostul preşedinte al federaţiei franceze în perioada 1973-1993 – să construiască între 500 şi 1.000 de loje, pentru că la un astfel de turneu 20 la sută din oameni îţi aduc 80 la sută din venituri, iar 80 la sută din oameni nu îţi aduc decât 20 la sută. M-a crezut nebun, dar 300 la sută aveam dreptate. Roland Garros este o marcă ce poate fi comparată cu Ferrari sau Mercedes. Nu ştiu dacă în Franţa există o marcă mai exclusivă ca Roland Garros. Or, oamenii cumpără mereu lucruri pe care nu le găsesc la supermarket, exclusive şi ediţie limitată. Într-un singur an nu mi-am plătit lojele, când m-am certat cu preşedintele Chatrier privind preţul lor, la începutul anilor ’80. Mi s-a părut un preţ prea mare. Mereu am câte un loc liber în lojă. Eu ocup două scaune, că din nefericire sunt gras şi am şi picioare destul de lungi”, a spus Ţiriac. Omul de afaceri a menţionat că nu ştie cât costă o lojă, pentru că nu se ocupă el de plată.

Românul a vorbit și despre lipsa sistemului hawk-eye la Roland Garros: “Lui Halep, în finala cu Sharapova din 2014, nu i s-a acordat o minge în setul trei. Dacă hawk-eye contrazicea decizia arbitrului, ea câştiga Roland Garros şi asta i-ar fi schimbat viaţa”.

Evident, dicuția a ajuns și la prietenul său Ilie Năstase, care este considerat de cei din fruntea tensisului mondial drept un fel de pericol public numărul 1. “Năstase nu este un sfânt, OK. Dar să-l acuzi că este rasist sau vulgar… Înainte de a judeca pe cineva, trebuie să aştepţi să fie judecat. În toate democraţiile din lume, eşti nevinovat până când nu eşti condamnat la tribunal. El este cea mai gentilă, generoasă şi sociabilă persoană pe care o cunosc. Nu are doi plămâni, are două inimi, acesta este domnul Năstase.

loading…


Leave a Reply

Top
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. More Info | Close