SUNTETI AICI
ACASA > Romani > Feminin > Ana Bogdan > 25 de lucruri pe care e frumos să le știm despre Ana Bogdan, sărbătorita zilei

25 de lucruri pe care e frumos să le știm despre Ana Bogdan, sărbătorita zilei

ana bogdan flori zi de nastere

Ana Bogdan, una dintre cele mai valoroase tenismene din România, împlinește azi 25 de ani. Prilej pentru mine de a vă prezenta 25 de lucruri care trebuie știute despre această jucătoare extraordinar de talentată care ne va aduce și în următorii ani multe bucurii. Până atunci, La Mulți Ani, Ana! 
1 Schiul, prima dragoste. Primul sport practicat de Ana Bogdan a fost, firesc, schiul. Spun firesc pentru că amândoi părinții Anei au fost schiori profesioniști, tatăl ei este acum instructor de schi, iar familia stă de o viață în Sinaia. Așa că era și păcat să nu schieze cea mică. Și, cum prima dragoste nu se uită niciodată, Ana iese pe pârtie de fiecare dată când poate în vacanțele de iarnă. Sportiva explica într-un interviu acordat anul trecut pentru publicația ”Ziar de Sinaia” ce înseamnă schiul pentru ea: „Nicăieri nu am sentimentul de libertate, împlinire şi echilibru ca atunci când merg să schiez”, spunea ea.

ana bogdan schi
Ana Bogdan ar fi fost schioare profesionista daca nu ar fi jucat tenis

2 A început tenisul la 8 ani, din întâmplare. Începuturile ei în tenis au ținut mai mult de hazard decât de dorință. Așa cum am spus, Ana era o viitoare schioare de performanță, fiind foarte talentată în acest sport. Numai că pentru a schia ai nevoie de zăpadă, iar într-una dintre ierni a nins foarte puțin. Drept urmare, Ana a vrut să-și umple timpul cu un alt sport și a început să joace tenis. Avea 8 ani când a început serios, căci ea pe terenurile de tenis a călcat când avea vreo 4 ani.

3 În Sinaia era un singur teren, ea era singura tenismenă din oraș. Ar putea părea o înfloritură pentru ca povestea să fie mai frumoasă, dar aceasta era realitatea atunci: când Ana s-a apucat de tenis în orașul Sinaia exista un singur teren de tenis, pe zgură. Apoi au mai apărut două acoperite, la școală și la liceu. Cum numărul terenurilor de tenis era direct proporțional cu interesul locuitorilor pentru acest sport, concluzia evidentă, confirmată și de Ana în interviuri este dramatică: ea era singura jucătoare de tenis din oraș!

4 Tatăl, primul antrenor. Mașina, singurul partener. Când ești singurul tenismen din oraș, evident că nu ai de unde alege un antrenor sau un partener. Așa că primii pași în acest sport au fost făcuți alături de tatăl ei, Ion Bogdan, care a antrenat-o timp de 13 ani. Cum nu exista un al doilea jucător cu care s bată mingea, partener de antrenament i-a devenit o mașină care îi trimitea mingi din terenul celălalt.

ana bogdan tatal ei
Ana Bogdan, alaturi de tatal ei, Ion Bogdan

5 Ce vis are în tenis. Evident, primul obiectiv al Anei este acela de a intra în Top 100 și în mod normal i se va împlini în 2018. Dar visul ei cu care a început tenisul a fost să ajungă între primele 10 jucătoare din lume.

6 Kim Clijsters și Roger Federer, jucătorii preferați. Ana a declarat de mai multe ori că jucătoarea ei preferată este Kim Clijsters, fostul lider mondial. Evident, nu a putut-o urmări pe belgiancă decât la televizor, dar s-a îndrăgostit de jocul ei. De asemenea, a recunoscut că îi place foarte mult stilul de joc al lui Roger Federer.

7 Premiantă la școală. Ana Bogdan este una dintre sportivele care au îmbinat foarte bine sportul cu școala. De altfel, până în clasa a opta, a fost mereu prima în clasă. Apoi, la liceu, a început să se concentreze pe tenis, dar nu a ales o clasă cu profil sportiv, ci una cu profil uman.
8 Suprafața preferată. Chiar dacă a început tenisul pe zgură, Ana Bogdan se simte cel mai bine pe hard. De altfel, ea a și obținut pe această suprafață cele mai bune rezultate din carieră, iar parcursul de la US Open din acest an e cel mai bun exemplu.

9 Are o soră mai mică, Ioana. Născută pe 25 noiembrie 1992, Ana Bogdan are o soră mai mică, Ioana. Aceasta e cu 7 ani mai mică, dar cele două sunt foarte apropiate. Evident, amândouă schiază și amândouă joacă tenis, Ana și Ioana făcând chair pereche la câteva turnee ITF.

ana bogdan ioana bogdan
Ana si Ioana Bogdan, doua surori care seamana perfect si care iubesc si tenisul si schiul

10 E stângace din naștere, dar joacă ținând racheta în mâna dreaptă. Ana Bogdan e o jucătoare specială. Stângace din naștere, ea joacă de fapt cu mâna dreaptă. Într-un interviu mai vechi ea recunoștea că un antrenor i-a spus, când era la începuturile carierei, că este mai eficient să joace cu dreapta. Și se pare că sfaturile au fost de folos.

11 Joacă în ITF de la 13 ani. Ana Bogdan a intrat în turneele profesioniste de mică. La 13 ani a jucat în primele competiții ITF, așa că s-a obișnuit de când era adolescentă cu presiunea competiției.

12 Pasionată de design interior. După retragere, Ana ar vrea să facă o carieră în design interior.

13 Sporturi preferate. În afară de tenis și schi, iubeşte snowboardingul, înotul, călăria și îi place să se plimbe.

14 Bani în carieră. Anul acesta a câștigat din tenis, 290.596 de dolari. În total, în carieră a obținut 529.337 de dolari.
15 Cel mai bun loc din carieră. Ana Bogdan ocupă poziția 111 în clasamentul mondial. Dar cel mai bun loc ocupat de ea în ierarhia WTA a fost 104, pe care s-a aflat la 24 iulie 2017.

16 Este antrenată de Gabi Moraru. Ana Bogdan este antrenată de unul dintre cei mai apreciați tehnicieni din tenisul românesc: Gabi Moraru. Acesta a mai pregătit-o în trecut pe Irina Begu, dar și alte jucătoare importante din țară.

17 Este logodită. Ana Bogdan este îndrăgostită și se va căsători probabil anul viitor cu Norris Măgeanu. Acesta e președintele Federației Române de Automobilism și un pasionat pilot de raliuri, dar în cea mai mare parte o însoțește pe logodnica sa în turnee.

ana bogdan norris mageanu logodnic
Ana, alături de logodnicul ei, Norris Măgeanu (foto: Instagram)

18 Are același model de rachetă cu Simona Halep. Într-un interviu acordat pentru Prosport.ro, Ana mărturisea că folosește racheta Wilson Burn 100, aceeași cu care joacă două jucătoare de top 10: Simona Halep sau Elina Svitolina.

19 Este legitimată la Steaua. Anul acesta, Ana a fost legitimată de CSA Steaua. Dacă vă întrebați de ce se legitimează jucători și jucătoare profesioniste de tenis de cluburi importante, explicația este simplă: cu cât o grupare are mai mulți sportivi calificați la Jocurile Olimpice, cu atât e mai bine clasat în ierarhia generală a cluburilor. Iar o poziție mai bună aduce și mai mulți bani de la MTS.

20 A fost numărul 2 la junioare. Ana Bogdan a fost una dintre cele mai bune junioare din lume. Ea a ocupat locul 2 în ierarhia mondială a junioarelor pe 5 ianuarie 2009.

21 Anul acesta a jucat pe tablou la toate turneele de Grand Slam. Ana Bogdan a reușit în acest an să se califice pe tabloul principal la toate cele patru turnee de Grand Slam din sezon. La Wimbledon și US Open, unde a ajuns și în turul secund, a fost acceptată direct pe tabloul principal.

ana bogdan us open tenis
Ana Bogdan la US Open

22 Cifrele sezonului. Conform statisticii WTA, Ana a servit anul acesta 47 de ași. Și-a trecut în cont și 41 de duble greșeli. În plus, ea a avut un procentaj de puncte castigate de 63,3 la primul serviciu și de 46,2% din cel de-al doilea serviciu.

23 Cel mai bun rezultat din 2017, la București. Pentru Ana Bogdan, turneul de la București, disputat în luna iulie, va rămâne în memorie ca fiind cel mai bun din anul acesta. Ea a disputant atunci singura semifinală WTA din acest sezon. A fost învinsă cu 3-6, 6-2, 6-4 de nemțoaica Julia Goerges.

ana bogdan
Ana Bogdan (FOTO: BRD Bucharest Open)

24 Turneele favorite. Conform fișei de pe site-ul WTA, Ana Bogdan are ca turnee favorite Rio Open, Bad Gastein, Stanford și toate cele patru Grand Slam-uri.

25 A jucat cu 4 românce în 2017. Anul acesta Ana Bogdan a fost un adevărat magnet pentru românce în circuitul profesionist. Ea a jucat de două ori cu Alexandra Dulgheru și câte o dată contra Soranei Cîrstea, Irinei Begu și Monicăi Niculescu. Împotriva ultimelor două pierdut, celelalte 3 partide le-a câștigat.

brd bucharest open sorana cirstea ana bogdan
Sorana Cirstea si Ana Bogdan la startul meciului (foto: Facebook BRD Bucharest Open)

 Leave a Reply

Top