SUNTETI AICI
ACASA > Competitii echipe > Din 2019, Cupa Davis se va disputa după un nou format în Grupa Mondială. Modificările sunt substanțiale

Din 2019, Cupa Davis se va disputa după un nou format în Grupa Mondială. Modificările sunt substanțiale

franta campioana cupa davis tenis 2017

Federația Internațională de Tenis (ITF) a anunțat azi că intenționează schimbarea formatului clasic al Cupei Davis în Grupa Mondială. Aceasta va avea loc, din 2019, într-o singură săptămână, în noiembrie.
Conform comunicatului ITF, Bordul Director, în unanimitate, a decis să creeze, începând de anul viitor, World Cup of Tennis Finals. Aceasta va înlocui Grupa Mondială a Cupei Davis, va încheia sezonul de tenis masculin și se va disputa pe durata unei săptămâni, în noiembrie, atunci când avea loc, tradițional, finala Cupei Davis. La finalul World Cup of Tennis Finals se va desemna noua câștigătoare a ”Salatierei de Argint”. La această competiție vor participa 18 echipe, cele 16 care fac parte din Grupa Mondială, plus încă două, care vor fi desemnate.

De-a lungul celor 7 zile, cele 18 formații vor fi împărțite în grupe, după care se vor juca sferturi de finală, semifinale și finală, aceste din urmă faze fiind eliminatorii. Fiecare întâlnire între echipe se va disputa într-o zi, va consta din două meciuri de simplu și unul de dublu, toate urmând să se dispute după sistemul ”cel mai bun din trei seturi”.

De asemenea, de-a lungul acelei săptămâni va avea loc și un play-off, care va include cele 8 echipe câștigătoare ale zonelor din Grupa I. Învingătoarele celor 8 meciuri din play-off vor juca în ediția din anul următor a World Cup of Tennis Finals.World Cup of Tennis Finals, o afacere de 3 milioarde de dolari

Să nu credeți că ideea le-a venit din senin oficialilor ITF. Ei s-au gândit că aceasta e o soluție care va salva tenisul abia după ce grupul de investiții Kosmos a venit cu o propunere pe 25 de ani, în valoare de 3 miliarde de dolari, pentru organizarea acestei competiții, care va înlocui formatul clasic al Grupei Mondiale a Cupei Davis.

Kosmos a fost înființată de fotbalistul Gerard Pique, dar în spatele său se află omul de afaceri japonez Hiroshi Mikitani, președinte și CEO la compania niponă de e-commerce Rakuten. Conform investitorilor, participanții la această competiție, atât federațiile cât și jucătorii, vor primi premii importante în bani, aceasta fiind, de fapt, marea durere a vedetelor tenisului masculin, care veneau la Cupa Davis doar ca să-și facă baremul pentru Jocurile Olimpice. Acum, dacă vor avea și de câștigat, vor deveni toți foarte patrioți.Formatul Cupei Davis, criticat de marii jucători

De-a lungul timpului, marii jucători ai momentului au militat pentru schimbarea formatului de disputare al Cupei Davis, care acum prevede patru săptămâni de pregătire și de joc într-un an pentru echipele care ajung în finală. Așa, cu o singură săptămână ocupată cu competiția pe echipe, la finalul sezonului, tenismenii vor avea trei săptămâni în plus de vacanță și, spun ei, nu vor mai exista motive să lipsească de la meciurile țărilor lor.

Pentru a fi pus în aplicare, acest plan mai are de trecut un hop: trebuie să fie votat de două treimi dintre votanții prezenți la Adunarea Generală Anuală care va avea loc în luna august la Orlando, Florida. Dar, cum e vorba de bani mulți, iar oamenii care decid în tenis sunt fascinați de acest amănunt, va fi o simplă formalitate să treacă de vot.

Cupa Davis rămâne neschimbată în Grupa I și Grupa a II-a

Nu va exista nici o modificare în desfășurarea meciurilor din Grupa I și Grupa a II-a, acolo unde se vor menține întâlnirile și programările care sunt deja tradiționale, cu meciuri acasă sau în deplasare, și cu sistemul meciurilor de două zile.

Grupa a III-a și Grupa a IV-a vor avea loc tot în format turneu, ca și până acum.

Leave a Reply

Top