SUNTETI AICI
ACASA > Competitii echipe > Fed Cup: România – Canada 2-0. Cronica primei zile, scrisă de Marcu Czentye

Fed Cup: România – Canada 2-0. Cronica primei zile, scrisă de Marcu Czentye

La fel de primitor ca în 2016, Clujul și Sala Polivalentă au fost pregătite de o nouă vizită a României în cadrul Fed Cup. Povestea zilei 1 a meciului cu Canada a ținut cont de calculele hârtiei, dar nu întru totul. Begu și Andreescu nu s-au menajat, oferind un meci de luptă aprigă, specifică acestei competiții.

În primul meci al zilei, pe teren n-a existat decât o jucătoare. Sorana Cîrstea a izbutit, cu puține excepții, să lase emoțiile deoparte și să-și aplice corect jocul ofensiv, care i-a răsplătit din nou curajul.

„Cred că aveam pulsul 200 la încălzire,” spunea Sorana după meci. Ei bine, acest lucru n-a fost observabil în debutul meciului. Sorana n-a stat pe gânduri și s-a distanțat la 2-0 după câteva minute de joc. Emoțiile au intervenit preț de câteva clipe mai apoi, când Carol Zhao a egalat la 2, oferind impresia că a intrat în meci și va reuși să scadă, treptat, numărul greșelilor neforțate.

sorana cirstea bucurie
Sorana Cirstea si bucuria victoriei

Însă jocul lui Zhao s-a dovedit, pe termen lung, insuficient de precis. Constantă, Sorana a lovit puternic, curat și uneori cu spin, variind atât cât era nevoie pentru a-și tulbura oponenta. Cîrstea a insistat mai mult decât inspirat la retur, unde a lovit niște forehanduri cu patos, prin care a reușit s-ajungă la final până la numărul de 18 lovituri direct câștigătoare. Cu doar 6 winnere, dar 24 de greșeli neforțate, Zhao n-a fost, în fapt, aproape de victorie în niciun punct al partidei.

Deși emoționată, Cîrstea și-a menținut suficient de bine calmul în momentele importante, salvând mingi de break cu serviciul și apropiindu-și seturile cu scoruri liniștitoare, 6-2.

În manșa secundă a duelului, Sorana s-a detașat de încărcătura emoțională a meciului și a dictat cu o mai mare hotărâre cursul jocului. Forehandul a fost arma cu care Sorana a făcut ca victoria să pară facilă. N-a fost nevoie decât de 55 de minute de joc, într-o partidă cu sens unic, ce n-a surprins calculele hârtiei, ci doar publicul numeros al Sălii Polivalente, în mod plăcut.

Begu vs. Andreescu a fost, în schimb, un meci desprins dintr-un alt peisaj. O confruntare „care pe care”, în care experiența superioară a Irinei a fost determinantă.

La doar 17 ani, Bianca Andreescu a făcut un meci solid, demonstrând o forță mentală deosebită, prin care își poate continua cu eficacitate ascensiunea în circuit. Împotriva unui public călduros, care a susținut-o exemplar pe Irina Begu, Bianca a început tare, cu un break, pe care însă nu l-a susținut mai apoi cu serviciul. Irina a intrat în joc mai târziu, dar îndeajuns de rapid pentru a-și adjudeca setul întâi, fără foarte mari probleme.

Setul 2 a fost, indubitabil, cel mai disputat și mai crâncen al întregii zile. Desprinsă la 3-1, lui Begu nu i-a lipsit mult pentru a contura o zi lejeră pentru România. Totuși, Andreescu a avut alte gânduri, crescând în joc ca intensitate și calitate, și reușind o serie de 3 game-uri consecutive.

Irina a fost întoarsă de la 3-1 la 3-4, într-un interval în care jocul de picioare al Irinei a suferit enorm, pe fondul oboselii. Apoi, s-a dat start unei serii de game-uri în care nicio jucătoare nu și-a pierdut serviciul. De la 3-3 s-a mers cap la cap, până în tiebreak. Acolo, după câteva net-uri consecutive, Irina și-a pierdut calmul la 4-5, trimițând o minge ușoară în fileu și comițând ulterior dublă greșeală taman la mingea de set a Biancăi.

Setul decisiv a fost precedat de o pauză lungă, de aproximativ 15 minute, în care Bianca Andreescu a primit îngrijiri medicale. Jocul jucătoarei de origine română din Canada a slăbit calitativ vizibil, Irina făcând pasul hotărâtor către victorie devreme în set, fugind cu primele 3 game-uri în mai puțin de 10 minute. De acolo, misiunea Biancăi Andreescu a fost mult prea complicată, ținând cont de lipsa ei de experiență. Cu toate acestea, Bianca n-a cedat, psihologic, în niciun moment al jocului, dar a fost înfrântă din cauza faptului că i-a lipsit inițiativa în multe momente ale jocului în care Begu a fost mai degrabă vulnerabilă.

irina begu fed cup romania
Irina Begu în actiune

Begu bifează așadar un punct important în economia confruntării, la general, dar dificultatea cu care s-a impus în fața unei jucătoare de 17 ani poate fi îngrijiorătoare în vederea viitoarelor meciuri pe care România le va juca pe hard.

Ziua 1 se încheie cu scorul dorit de echipa României, însă nu cu suficiente resurse rămase pentru Irina Begu, care a avut de luptat timp de 2 ore și 36 de minute pentru cel de-al doilea punct. Vestea bună pentru Segărceanu însă e că Ana Bogdan, odihnită și într-o formă convingătoare, poate să joace și să aducă punctul al treilea mâine, în cazul în care i se va încredința această responsabilitate.



Leave a Reply

Top