SUNTETI AICI
ACASA > Grand Slam > Când începe Roland Garros 2023 și cum arată topul favoriților

Când începe Roland Garros 2023 și cum arată topul favoriților

Roland Garros 2023 va avea loc între 22 mai și 11 iunie, iar interesul pentru Openul Franței este, ca în fiecare an, unul ridicat. Sezonul pe zgură stă să înceapă, iar toți tenismenii își calculează cu atenție pașii în vederea unui parcurs cât mai bun la Roland Garros.

Anul trecut a fost lipsit de surprize majore, iar Rafael Nadal și-a respectat statutul și a câștigat din nou turneul de la Paris. În schimb, pe tabloul feminin poloneza Iga Swiatek și-a trecut și ea în palmares al doilea trofeu la Roland Garros.

Ce va fi în 2023?

Pe secțiunea masculină, Novak Djokovic este favorit, în condițiile în care Rafael Nadal este accidentat și nu a mai jucat de la Australian Open, turneu la care a fost eliminat în turul 2. La casele de pariuri sportive online care au pregătit cotele pentru Roland Garros 2023 Djokovic este creditat cu prima șansă. Jucătorul sârb are cota 2.60 și este urmat de Carlos Alcaraz, cu 3.20. “Regele zgurii”, Rafael Nadal, pornește abia cu șansa a treia, cu cota 4.50, Stefanos Tsitsipas are cota 10.00, iar Holger Rune are cota 11.00.

Principalul favorit, Novak Djokovic, a câștigat doar două trofee la Roland Garros din totalul de 22 de Grand Slam pe care le are. De altfel, Roland Garros este turneul de Grand Slam la care are cel mai slab procentaj al victoriilor, 84% (92% la Australian Open, 90% la Wimbledon și 86% la US Open). Djokovic s-a impus însă destul de recent la Roland Garros, în 2021, în timp ce primul titlu l-a obținut în 2016. El mai are și patru finale pierdute la Paris.

Carlos Alcaraz a fost prezent de două ori pe tabloul principal de la Roland Garros, iar cel mai bun rezultat l-a obținut anul trecut, când a fost eliminat în sferturile de finală. Titlul pe care l-a obținut la US Open 2022 îl transformă însă într-un jucător cu potențial la orice turneu major. În schimb, Rafael Nadal are nu mai puțin de 14 trofee câștigate la Roland Garros, din tot atâtea finale disputate. Ibericul are un procentaj fabulos al victoriilor, de 97%, cu doar trei înfrângeri înregistrate în toată cariera.

Iga Swiatek e favorită clară la feminin

Pe secțiunea feminină, Iga Swiatek pornește de departe cu prima șansă și are cota 1.70 să câștige un nou trofeu. Lidera clasamentului WTA este urmată de Aryna Sabalenka (cota 7.00), Elena Rybakina (cota 11.00), Barbora Krejcikova (cota 12.00) și Ons Jabeur (cota 13.00). Swiatek, jucătoare care a dominat categoric tenisul în ultima perioadă, are două titluri obținute până în prezent la Roland Garros, în 2020, când era încă o jucătoare fără o cotă importantă, dar și în 2022. Ea a mai devenit campioană și la US Open 2022.

Aryna Sabalenka nu a impresionat până acum la Roland Garros. În 2018 a fost eliminată în turul 1, în 2019 în turul 2, iar la ultimele trei apariții a pierdut în turul 3. Totuși, titlul câștigat la Australian Open 2023 îi dă încredere că poate avea un parcurs bun. În plus, ea a disputat și finala de la Indian Wells în acest an. A treia favorită este chiar campioana de la Indian Wells 2023, Elena Rybakina.

Campioană la Wimbledon 2022, Rybakina are câteva borne importante deja în carieră. În 2023 a disputat și finala de la Australian Open, însă la Roland Garros nu a obținut încă un rezultat notabil. Cel mai bun datează din 2021, când a fost eliminată în sferturile de finală. La ediția de anul trecut s-a oprit în turul 3, dar are un joc suficient de bun pentru a fi considerată o favorită.

Cotele publicate în acest articol pot suferi modificări în orice moment.

Leave a Reply

Top