SUNTETI AICI
ACASA > Istoria tenisului pe zile > 11 martie în istoria tenisului: În 1991, Monica Seleş devenea lider mondial pentru prima dată

11 martie în istoria tenisului: În 1991, Monica Seleş devenea lider mondial pentru prima dată

Monica Seles a cucerit 9 titluri de Grand Slam

11 martie este o zi foarte agitată în istoria tenisului. În urmă cu 20 de ani – cum a zburat timpul! – Monica Seles devene pentru prima dată lider mondial! În plus, în 1990, o puştoaică de doar 13 ani, Jennifer Capriati, disputa finala – pierdută – la chiar primul ei turneu  în circuitul profesionist feminin. Şi, tot pe 11 martie, dar în 2007, Federer îşi vedea zădărnicite eforturile de a bate recordul de 46 de victorii consecutive, deţinut de Guillermo Villas, fiind învins de Guilermo Canas. De asemenea, în 1924, americanul Bill Tilden a aflat că nu poate participa la Jocurile Olimpice pentru că scria două articole pe sătpămână într-un ziar şi era considerat profesionist! Citiţi despre toate întâmplările petrecute în tenis la 11 martie.

Roger Federer

2007. Pariul lui Roger Federer de a bate recordul lui Guillermo Villas de 46 de victorii la rând, este pierdut în primul tur al Openului Pacific Life din Indian Wells, California. Federer, nr. 1 mondial, este învins de nr. 60 mondial, argentinianul Guillermo Canas, cu 7-5, 6-2, întrerupându-i seria la 41. Elveţianul spune: „A ţinut mingea în joc şi m-a plimbat pe tot terenul. M-a îndepărtat atunci când a trebuit. A jucat perfect. A câştigat cel mai bun”. Canas, proaspăt reîntors după suspendarea de 15 luni pentru încălcarea regulamentului privind drogurile, este un „lucky loser” care a intrat în turneu după ce a pierdut în turul de calificare. Canas declară: „ E primul turneu Master după suspendare. să-l înving pe nr. 1 mondial şi să joc aşa, e minunat pentru mine”. Federer spune despre pierderea recordului: „Mai devreme sau mai târziu tot se întâmpla, aşa că e OK. Nu-i nici o problemă.”

Michael Chang

2006. Într-una din cele mai spectaculoase şi dezastruoase răsturnări de situaţie, Michael Chang, jucând în primul tur al circuitului veteranilor Outback Champions Series din Naples, Florida, îl conduce pe Mikael Pernfors cu 6-0, 5-0 după care pierde două ghemuri la rând şi îşi rupe tendonul lui Ahile alergând să recupereze o minge. Chang este scos de pe teren pe targă, abandonează meciul şi competiţia. Este inapt a participa la competiţii pentru o perioadă de 18 luni.

Monica Seles

1991. Recordul lui Steffi Graff de 186 de săptămâni ca nr. 1 mondial este întrerupt de Monica Seles, care va deţine prima poziţie pentru un total de 178 de săptămâni.

Jeniffer Capriati

1990. Turneul de debut al lui Jennifer Capriati, de 13 ani, se termină cu înfrângerea suferită în faţa Gabrielei Sabatini cu 6-4, 7-5 în finala Virginia Slims din Boca Raton, Florida. „A  fost cea mai frumoasă săptămână a vieţii mele” spune Capriati despre primul ei turneu WTA. „A fost minunat să ajung până în finală… Am fost obosită la sfârşit.”

Yannick Noah

1985. Poliţia paraguayană năvăleşte pe teren pentru a-i proteja pe jucătorii francezi după ce Yannick Noah, starul echipei de Cupă Davis, şi căpitanul Jean Paul Loth intră pe teren şi se presupune că îl lovesc pe un arbitru de linie, Roberto Velasquez, acuzat de francezi că făcea zgomote care să-i distragă atenţia colegului lor Henri Leconte. Leconte îl egalase la ghemuri în al doilea set pe Victor Pecci cu 6-3, 1-1 în cel de-al cincilea şi decisivul meci Franţa-Paraguay, când Noah şi Loth au intrat pe teren şi l-au confruntat pe arbitrul de linie. Associated Press aminteşte: „Exista pericolul unei izbugniri a spectatorilor veniţi pe stadionul naţional când cei 3000 de fani de la lojă s-au ridicat spre jucătorii francezi. Poliţiştii au intrat pe teren şi, conform martorilor, i-au blocat pe jucătorii francezi şi pe fani, restabilind ordinea”. Noah neagă că l-ar fi lovit pe arbitrul de linie, declarând Associated Press: „Am avut multe probleme cu arbitrii şi cu mulţimea se spectatori pe tot percursul ultimului meci… Unul dintre arbitrii de linie facea un zgomot de fiecare dată când Henri încerca să servească – de fiecare dată. Ne-am dus să vorbim cu el, şi asta a fost tot. Era prea de tot. Dacă era un om din public, nu ne-ar fi deranjat, dar era arbitru de linie. E un jucător. Acum doi ani când am jucat cu Paraguay în cupa Davis, el era jucător.” După ce oficialii au ameninţat cu amânarea meciului, ordinea a fost restabilită şi Pecci câştigă meciul decisiv cu 6-3, 6-4, 3-6, 7-5. Furia izbugneşte după ce Pecci câştigă iar jucătorii francezi, oficialii şi ziariştii fug pentru a se proteja. Noah spune: „La sfârşitul meciului, unii din public au sărit pe echipă, iar unul dintre ziariştii francezi a fost dărâmat la pământ. A fost dus la spital. A fost înfricâşător. Când am părăsit arena, poliţia ne-a escortat.”

Bil Tilden a fost unul dintre mari jucători de tenis din istorie

1924 Bill Tilden anunţă că nu va reprezenta Statele Unite la Jocurile Olimpice de la Paris. Tilden spune că, deşi  şi-ar fi dorit să joace, regulamentul Comitetului Olimpic american i-ar fi interzis, existând o regulă conform căreia, dacă un atlet scrie pentru un ziar, nu are voie să participe în competiţie, iar el avea un contract pentru două articole pe săptămână! New York Times scrie: „Campionul nu a anunţat niciodată oficial că va juca la Olimpiadă. Acum două luni, Tilden spunea că nu crede că se va duce pentru că urmează o competiţie foarte acerbă în campionatul naţional şi în Cupa Davis. Spunea că el consideră Cupa Davis mult mai importantă decât Olimpiada şi că ar trebui să-şi păstreze puterile pentru aceste meciuri, în eventualitatea în care va face parte din echipă.” O regulă asemănătoare va fi instituită şi pentru amatori, începând cu ianuarie 1924.

Leave a Reply

Top