SUNTETI AICI
ACASA > Grand Slam > Roland Garros > TERENUL FANILOR, la serviciu Florin: Simona pierde trofeul dar câștigă o lume întreagă!

TERENUL FANILOR, la serviciu Florin: Simona pierde trofeul dar câștigă o lume întreagă!

Simona Halep cu trofeul de la Roland Garros


În Terenul Fanilor revine prietenul nostru, Florin Ghidirmic. Care analizează în stilul deja cunoscut, cu obiectivitate, dar și punctând cu tușa fină a cunoscătorului, finala jucată la Roland Garros de Simona Halep.

Desigur ca intr-o finala de Mare Șlem o debutanta este mereu cotata cu sansa a doua, mai ales cand are de jucat cu o adversara care mai are la active alte 8 finale, din care castigate 4…

Simona Halep a jucat finala de la Roland Garros cu Maria Sharapova, care se gasea la a treia prezenta in ultimul act de pe Philippe Chatrier si spre surprinderea tuturor nu au coplesit-o emotiile, nu a avut bratul rigid si nici picioarele moi, cu toate comandate ”de la centru”, mentalul sau fiind mereu la nivelul unui meci de o asemenea importanta. Am mai vazut finale care s-au terminat in timpul in care acum s-a incheiat doar primul set, iar meciul s-a intins peste 3 ore cu doar 2 minute de cea mai lunga finala din istorie. De 13 ani nu s-a mai jucat finala de 3 seturi si asta pentru ca echilibrul s-a mentinut nu doar in timp ci in fiecare ghem, majoritatea lor fiind foarte lungi cu multe egalitati si neprevazut.

Dupa finala de la Madrid in care s-au intalnit aceleasi jucatoare, de data asta victoria asteptata a Sharapovei putea sa nu mai vina si doar pierderea concentrării in final, cauzata de o minge dicutabila si discutata, a creat diferenta.

Simona a pierdut trofeul, dar nu si recunoasterea intregii lumi care a asezat-o in randul marilor performere, cu toti specialisti si jucatori, actuali sau fosti campioni ii prevad un viitor stralucit.

Prima care a intrat pe teren a fost rusoaica, in conformitate cu protocolul, fiindca Simo este mai bine clasata in ierarhia WTA si era cap de serie nr.4. Am vazut o fata calma, stapana pe mersul ei atat de special, cu pasi mari si apasati, demni de o persoana mai inalta si s-a vazut si in joc tot ce am afirmat. Simo face doua ghemuri, Sharapova reintra si ea in meci si egaleaza, apoi mai face 3 ghemuri si conduce cu 5-2, Simo se apropie la 4-5 si setul se inchide cu 6-4 pentru rusoaica, dupa 57 de minute. Setul doi are o desfasurare inversa, rusoaica face 2 ghemuri de inceput, Simo egaleaza la 2, la 3, la 4 , 5 si 6, dovedind stapanire de sine nefiind in situatia de a salva mingi de set, respectiv de meci.In tiebreak Sharapova incepe mai bine, cu linistea celui care are un set in spate si conduce cu cu 4-2, 5-3, dupa care Simona face 4 puncte consecutiv si castiga setul.

Suntem la 1-1 la seturi si acum era chair imposibil sa poti spune cine va castiga, Simona parand mai proaspata. Acum iese la rampa jucatoarea rutinata care este Sharapova, care cere pauza si intra la vestiare de unde nu iese decat dupa 7 minute. Arbitrul i-a permis, asa ca rusoaica a profitat, s-a linistit, si-a schimbat echipamentul care era ud complet si are o alta prestatie. Poate si pentru că Simona a fost deranjata de intrerupere, ea isi pierde ghemul de debut si lupta din greu pentru a face rebreak, apoi conduce cu 2-1, rateaza desprinderea si a fost 2-2 de unde rusoiaca se duce la 4-2, obligand-o pe romanca sat traga de ea pentru a egala. Simona reuseste ceea ce era greu de crezut, egaleaza la 4, dar aici intervine incidentul cu arbitrul Nouni care i-a spus ca degeaba arbitrul de linie a strigat aut, mingea muscase din linie, iar ea nu a dovedit ca o putea da inapoi.

Asa a facut Sharapova primul punct al ghemului 9, care mai da odata pe linie si inca doua mingi puternice si break-ul decisiv era facut.Era greu pentru Simo sa poata reveni a treia oara intr-un singur set si decisivul s-a incheiat tot cu 6-4 pentru marea campioana rusa, dupa 4 lovituri uluitoare pe tusa sau in imediata apropiere.

Personal nu am mai vazut-o pe Sharapova jucand atat de bine de ani de zile, ea in afara de cele 11 greseli duble la serviciu a dat in fileu de doar cateva ori in 3 ore, si i-au intrat in teren loviturile sale puternice in proportie de  80% si in final a fost mai stapanita decat Simona.

Simona a pierdut,  dar o arena de 15.000 de oameni scandeaza Si-mo-na, iar ea are puterea sa zambeasca si sa le faca si cu mana.Abea peste cateva minute am vazut-o cu prosopul pe fata, ascunzand o lacrima de regret.

A fost o finala lunga, dura, spectaculoasa cu realizari superbe de ambele parti si Simona a adunat tot respectul care i se datora inca inainte de finala . Ea a declarat in final, in limba franceza, ca multumeste pentru sustinere si ca va reveni la anul din nou. Sharapova a felicitat-o pe Simo si a spus ca finala este un pas mare in cariera sa. In emisiunea lui Mats Willander si Anabel Croft, suedezul a spus ca meciul a fost extraordinar, ca Sharapova a trebuit sa inventeze lovituri daca a vrut sa puncteze, si ca Simona a reusit o performanta extraordinara si are tot viitorul in fata. ”Intorsaturile” meciului au fost constatate de Anabel, iar Mats a spus ca intr-o buna zi Simona poate castiga la Paris. Peste locul unde s-a asezat studioul in aer liber, in zare, pe cornisa arenei se vedea drapelul Romaniei fluturand… Marele campion german Boris Becker (obisnuit cu romanii de pe vremea lui Tiriac, Gunter Bosch si a lui Saceanu), a declarat ca meciul l-a facut sa admire din nou tenisul feminin.  Simona a fost acolo…

One thought on “TERENUL FANILOR, la serviciu Florin: Simona pierde trofeul dar câștigă o lume întreagă!

Leave a Reply

Top