.
În Exclusivitate pentru DoarTenis.ro (Daniel Radu) , tatăl juniorului Nr. 1 din România, Dragoș Nicolae Mădăraș , cel despre care ați aflat tot pe site-ul nostru la sfârșitul lunii Mai , a oferit un interviu despre evoluția fiului său la începutul carierei în Tenis și despre cum a fost tratat acesta în anii respectivi și de “beneficiile” de care a avut parte și ce a primit din partea Federației Române de Tenis (FRT) .
Deasemenea, în materialul de acum aproximativ 2 luni era prezentată situația îngrijorătoare a tenisului românesc masculin în proba de simplu, lipsa mediatizării rezultatelor tinerelor talente, precum și o parte dintr-un articol al Catavencii.ro , intitulat “Federatia Romana de Tenis sugruma tinerele talente” .
Interviul va avea 2 părti, cea de-a 2-a parte urmând a fi publicată tot în decursul acestei luni.
.
DoarTenis: Bună ziua domnule Mădăraș. Dacă ne puteți spune va rog cine sunteți, cum vă numiți și unde locuiți momentan ?
GM : Sunt tatăl lui Dragoș Nicolae Mădăraș, Gelu Mădăraș mă cheamă. Avem 4 băieți , unul dintre ei (Dragoș) joacă Tenis. Am plecat din România în Suedia acum 3 ani și jumătate , în primul rând pentru viitorul copiilor , pentru a face sport pentru că au făcut sport și în România și am observat că se plafonau.
DT: Când a început fiul dvs. să practice tenis și unde ?
GM: De la 7 ani a început, la Club Alpa Deva, cu Alin Lazăr, antrenorul lui pentru inițiere, vreo 2 ani de zile.
DT: Cum au decurs primii ani pentru el și pentru dvs , cum v-ați pregătit, cât timp și unde ?
GM: Ne antrenam de 3 ori pe săptămână, câte 1 oră, 1 oră și jumătate. Dar de obicei antrenorii de inițiere (n.r – Alin Lazăr) nu se duc cu copiii prin țara la turnee iar eu mă urcam în mașină și am început să mergem să participăm la acestea. Bineînțeles, cu niciun ajutor de nicăieri, tot noi plăteam și antrenorul dar după 2 ani de zile am văzut că nu mai există progres și tot timpul când am văzut asta, am plecat la alt antrenor (Andru Târnovean). Asta cred că trebuie să simtă părintele. Și eu am făcut fotbal, iar soția mea handbal. La un moment dat ne-am și mutat în București, pentru Dragoș.
.
DT: Iar în București, v-ați antrenat și la Centrul Național de Tenis ?
GM: Da, dar nu mai știu exact în ce perioadă, poate când era Ruxandra Dragomir la conducere, sau poate înainte. Dar să vă spun alta legată de acest lucru: băiatul era în lotul lărgit al României. Se făceau loturi de 5-10 jucători să se antreneze la București. El a fost înscris după Club Alpa, la CSM Deva ,care aparținea de București. El, fiind minor ,primea bani pt bilet de tren, dar eu nu primeam, deși trebuia să-l însoțească cineva, că minor. Deci era exact apă de ploaie, benzina costându-mă în jur de 200 de lei până în capitală. De cazare nu mai vorbesc. Cred că a participat de câteva ori la niște pregătiri centralizate la București totuși.
DT: Iar în cadrul CNT sau a altor locații de antrenament aparținând Federației, ce primeau Dragoș și ceilalți copii pentru a începe drumul către sportul alb sau pentru a se antrena în vederea progresului ?
GM: Zero domnul Radu. Un Zero mare barat. În afară de cazare pentru Copil și o masă, 1 dată sau de 2 ori, Nu primeau absolut nimic ! Nu primeau o minge, nu primeau o rachetă. Singurul lucru pe care l-am primit a fost în perioada alegerilor de atunci, de la domnul (Dumitru) Hărădău, fiind prieten cu domnul Galambos (care l-a pregătit pe Dragoș după Andru Târnovean). Deci pot să spun că de la FRT nu am primit nici măcar un Leu.
.
DT: Revenind la antenori, i-ați enumerat pe cei privați , dar antrenorii federali (din cadrul FRT), erau puși la dispoziția copiilor atunci ?
GM: Doar dacă te antrenai la București. Nu știu cum era pentru cei care locuiau în București, dar am înțeles că nici ei n-aveau antrenori federali. Fiecare avea antrenorul lui. Totul este pe banii părinților. De la FRT nu primești absolut nimic. Pentru că și antrenorul federal dacă e plătit să te antreneze, nu te antrenează. Din păcate 90% din antrenorii de tenis din România văd pe fruntea copiilor pe care îi antrenează, doar Banca X, Banca Y, deci văd doar Bani . Oriunde te duci , îți spune “te costă atât” . Nimeni nu ia copilul să vadă: are aptitudini, nu are sau cum dă cu dreapta sau cu stânga (dacă e stângaci, precum Dragoș) . În România, tenisul juvenil și cel la nivel de juniori este de un amatorism total, unde contează banul pe care îl ia antrenorul . Nimeni nu vorbește de un preparator fizic, un psiholog etc. Antrenorii văd bani, bani și doar bani. Iar legat de antrenorii federali, eu nu sunt de acord ca un copil care se antrenează în Orașul X cu antrenorul lui de 4-5 ani, să-i facă Federația o “facilitate”, trimițându-l la turneu cu antrenor federal. Păi respectivul , ce știe el de copilul ăsta ? De ce nu trimite federația antrenorul cu care se pregătește, cu el. De ce să-l trimiți în concediu pe antrenorul federal !?
Iar înainte să piardă Ruxandra Dragomir ultimele alegeri, a numit “n” persoane ca antrenori federali, printre care și o doamnă : Lunela Maier. Păi eu pe această doamnă n-am văzut-o să antreneze vreun copil pe terenul de tenis. În 7-8 ani nu am văzut-o . Dar este plătită de MTS sau FRT. Este o antrenoare însoțitoare care pur și simplu se duce în concediu pot să spun. Pe ce bază a obținut această titulatură ? Și mai și scrie presa din Hunedoara “Din păcate România a obținut doar locul X, dar a câștigat Trofeul pentru frumusețe” . Păi ne ducem la turnee să obținem premii de frumusețe ? Să fim serioși . Și ziariștii nu prea aveau cum să afle acest lucru, decât prin intermediul acestei femei, pe care eu n-o pot numi antrenoare de tenis.
DT: Avansând puțin, cum se desfășurau selecțiile naționale ? A fost și fiul dvs. selectat ?
GM : Loturile se știau dinainte. Erau și talente dar probabil și pentru că unii erau din București sau se antrenau foarte mult în București iar tatăl lui Bogdan Borza, băiatul fiind și talent, cred că era omul Federației , știa absolut tot ce se întâmplă în tenis și nu spunea nimănui nimic. Trebuia să “furi” totul în acest sport. Nu discută niciun federal cu ține, nu te învață nimeni nimic. Dragoș era mai slab clasat față de ceilalți copii la început și nu era între primii.
DT: La ce turnee a participat Dragoș în țară ? Care a fost primul ?
GM: Primul turneu național pe puncte a fost aici la Deva pentru el, cam pe la 10 ani, apoi în apropiere, făcându-le pe banii noștri și mult am mers la turnee la Arad la Ovidiu Feresteanu . Pe vremea lui Hărădău, Ovidiu avea foarte multe turnee, chiar și câte două pe lună dar după aceea, când a câștigat Ruxandra Dragomir alegerile, i s-au stopat turneele, probabil din cauză că a votat contra vântului și nu a mai avut niciun turneu Ovidiu Feresteanu la Baza UTA, o bază superbă. Primul turneu de Tip Internațional a fost la Iași unde a jucat împotriva lui Bogdan Borza.
DT : Iar pentru deplasările acestea, transport sau cazări la aceste turnee naționale sau de tip internațional, în țara, cât acoperea Federația ? Dar la competitille din afara țării ?
GM: Zero barat după cum am spus. Dragoș Mădăraș nu a primit din partea Federației pentru deplasări, echipament s.a.m.d absolut niciun Leu. Eu le plăteam pe toate (și pentru cele din afara țării). Părinții de fapt, toți. Nu sunt singurul. .Dar să vă mai spun un lucru . După ce am plecat de la Clubul Sportiv Olimpia București (al 2-lea club unde Dragoș a fost înscris după mutarea în București) , m-am dus la clubul lui Dinu Pescariu la care un tip de acolo, nou, cu nume de rus sau bulgar mi-a spus că Tenisul costă 650 de Euro pe luna. Nici nu l-a interesat cine este băiatul, cum îl cheamă etc. Din start mi-a spus “atât costă tenisul aici” . Ulterior, cineva i-a spus că a fost tatăl lui Mădăraș acolo iar când eram în drum spre Deva cineva m-a sunat și mi-a spus “Stați puțin, că domnul Marcu îl știe pe fiul dvs, dacă puteți sa veniți înapoi ….” iar atunci …. (VA URMA ÎN PARTEA A 2-A)
.
Dragoș Nicolae Mădăraș (17 ani) este locul 1 la categoria Juniori – 18 ani în clasamentul FRT, cel mai bine clasat jucător român sub 19 ani și (împreună cu Patrick Ciorcilă) singurul finalist de Turneu Futures ( Suedia F3 – Bastad) sub 20 ani din utimii ani, din România , la doar a 2-a participare la un turneu din circuitul profesionist !
ÎN PARTEA A 2-A veți afla momentul în care tatăl a decis să se mute cu familia în Suedia, ce beneficii a avut Dragoș datorită faptului că multă vreme a fost pe podium la categoria 16 și 18 ani (inclusiv locul 1) , ce s-a întâmplat când tatăl a vrut ca băiatul (îndreptățit fiind) să participe la Campionatele Europene (fiind stabilit deja în Suedia) , dacă a fost contactat de către cineva din lumea tenisului românesc în tot acest timp și multe alte informații interesante !
Daniel Radu – DoarTenis.ro
Este foarte trist ce se intampla,dar nu pot spune ca am fost surprinsa.
domnule jurnalist, ai macar idee cum il cheama pe antrenorul in galben din poza?
Da. Era ceva ce aveam de gand sa mentionez in partea a 2-a a materialului dar am editat acum ca sa fie toata lumea fericita 🙂 .
VIOREL CACIULESCU – TC SIDERURGICA HD .
V-am mentionat imediat dupa comentariul lui Silviu dupa cum sper ca ati observat. Multumesc pentru interventie ! Stima !
Vad ca nu exista functia de edit sau delete, asa ca revin aici, ca mi-a postat aiurea.
Cred ca ar mai avea nevoie de niste editare textul acesta. E un subiect interesant si e pacat.
De exemplu, din fraza de mai jos nu se intelege exact care, cine, ce si cum…
“Loturile se știau dinainte. Erau și talente dar probabil și pentru că unii erau din București sau se antrenau foarte mult în București iar tatăl lui Bogdan Borza, băiatul fiind și talent, cred că era omul Federației , știa absolut tot ce se întâmplă în tenis și nu spunea nimănui nimic.”
In alta ordine de idei, cum poate fi singurul, impreuna cu? Ori e singur, ori e impreuna cu, nu?
Sunt declaratiile in original , majoritatea nealterate deloc ,de aceea poate suna putin mai ciudat in unele locuri. La partea cu “singurul” am Editat, inversand putin . Consider ca exprimarea este corecta totusi .
brevo pt interviu! Umple un vid de informație. Succes in continuare.