SUNTETI AICI
ACASA > Romani > Masculin > Andrei Daescu > US Open 2015: Cine sunt Anda Perianu și Andrei Dăescu, românii surpriză de pe tabloul de dublu mixt

US Open 2015: Cine sunt Anda Perianu și Andrei Dăescu, românii surpriză de pe tabloul de dublu mixt

andrei daescu anda perianu usopen

andrei daescu anda perianu usopen
Andrei Daescu si Anda Perianu la US Open

După cum ați aflat deja, programul zilei, la US Open, din punctul de vedere al participărilor românești, va fi deschis, la ora 18.00 de Anda Perianu și Andrei Dăescu. Două nume cunoscute iubitorilor tenisului, dar ieșite din sportul profesionist. Iată câteva date despre cei doi români care lucrează acum la Universitatea Cornell, din SUA.

Anda Perianu și Andrei Dăescu au ajuns pe tabloul principal de dublu mixt de la US Open grație unui wild-card acordat ca premiu la un turneu de calificare pentru această probă, turneu care a reunit la start echipe formate din jucători care nu sunt, sau nu mai sunt profesioniști. Ei intraseră în acest turneu din postura de câștigători ai unui alt turneu preliminar, USTA Middle States. Iar ai eu reușit să câștige și ultima competiției de turneu, iar acum să dea piept cu Anastasia Rodionova și Max Mirnyi în primul tur.


În vârstă de 35 de ani – e născută, ca o coincidență minunată, pe 4 iulie, chiar de ziua Americii, țara în care s-a stabilit – Anda Perianu este originară din Brăila. După ce a terminat junioratul a plecat cu bursă în SUA, la Universitatea din Oklahoma, unde a intrat în istorie ca prima jucătoare de la această facultate inclusă în echipa ideală ITA. Și singura care a fost desemnată, de două ori consecutiv, în 2003 și 2004, jucătoarea anului în Big 12. De asemenea, s-a calificat pentru trei ani consecutiv pentru campionatele individuale NCAA (2002-2004), ocupând locul 3 în ierarhia celor mai valoroase jucătoare din NCAA din acea perioadă.

anda perianu silviu tanasoiu copii
Anda Perianu, Silviu Tanasoiu si cele doua fetite, in vacanta de vara

După terminarea colegiului a intrat în circuitul profesionist, în 2004. Cel mai bun loc ocupat a fost 120, în vara anului 2006, an în care a reușit să ajungă, plecând din calificări, în turul secund la Roland Garros. În primul tur, Anda a învins-o pe Lucie Safarova. De-a lungul carierei profesioniste, care s-a încheiat în 2009, Perianu a cucerit trei titluri ITF la simplu de 10.000 de dolari, și  5 titluri ITF de dublu.

Căsătorită cu antrenorul ei, Silviu Tănăsoiu, care i-a fost coechipier în echipa Universității Oklahoma, cei doi având împreună două fetițe.  Acum, ambii lucrează la Universitatea Cornell, din Ithaka, New York. Silviu este antrenorul principal al echipei masculine de tenis din cadrul Universității, iar Anda este Facility Manager la baza de tenis și squash. Mai trebuie spus doar că, pe vremea când ambii lucrau la Universitatea din Oklahoma ca antrenori – s-au mutat de relativ puțin timp la Cornell – la echipă au sosit numeroși jucători români. Andrei Dăescu, Ionuț Beleleu sau Costin Pavăl sunt doar trei nume care au combinat sportul cu învățătura și au obținut numeroase victorii pentru universitatea americană.

Florin Mergea si Andrei Daescu au castigat titlul de dublu in Canada

În vârstă de 27 de ani, Andrei Dăescu este un nume cunoscut iubitorilor tenisului în special datorită perioadei petrecute alături de Florin Mergea în circuitul profesionist de dublu. Intrat în ATP imediat după terminarea studiilor la Oklahoma, Andrei Dăescu s-a făcut remarcat la dublu, unde a cucerit 9 titluri ITF. 7 dintre acestea au fost obținute în 2012, an în care a făcut pereche cu Florin Mergea și în care a urcat până pe locul 126 în lume. Alături de Florin a jucat, în 2012, și în echipa de Cupa Davis, contra Olandei, pierzând setul decisiv cu 9-7 în fața perechii Sijsling/ Roger. De asemenea, în acea întâlnire a disputat și un meci de simplu.

De anul trecut, Andrei Dăescu a devenit antrenor, fiind secundul fostului său tehnician, Silviu Tănăsoiu, la Universitatea Cornell. AICI găsiți tot ce vreți să știți despre Andrei, într-un interviu pe care mi l-a acordat în 2012, imediat după convocarea în echipa de Cupa Davis a României.

În încheiere, nu pot decât să le țin pumnii pentru azi – AICI aveți întreg programul zilei – dar mai mult decât atât, să îi felicit pentru tot ce au realizat în viață grație sportului, tenisului în acest caz. Ei sunt un exemplu că sportul și învățătura pot face casă bună și pot asigura un viitor. Singura condiție e seriozitatea și dedicarea. Restul lucrurilor vin de la sine.

One thought on “US Open 2015: Cine sunt Anda Perianu și Andrei Dăescu, românii surpriză de pe tabloul de dublu mixt

Leave a Reply

Top