SUNTETI AICI
ACASA > Ultimele știri din tenis > Stiri > TERENUL FANILOR, la serviciu Andreea: Tot ce trebuie să știți despre turneul ATP de la Basel

TERENUL FANILOR, la serviciu Andreea: Tot ce trebuie să știți despre turneul ATP de la Basel

federer pizza basel
Roger Federer a mancat pizza cu copiii de mingi la Basel

In Terenul Fanilor, revine Andreea, care face o prezentare superbă a turneului care stă să înceapă la Basel. Eu am aflat o groază de lucruri interesante, sper că și voi o veți face. Și mai sper că Andreea va continua să ne îmbogățească tuturor cunoștințele cu astfel de materiale. Care necesită multă muncă de documentare. Multumesc, Andreea, și te aștept oricând aici.

A 45 a editie a turneului de tenis masculin SWISS INDOORS  se va desfasura in perioada  26 octombrie – 1 noiembrie 2015, in orasul Basel din Elvetia. Turneul este al treilea ca marime in cadrul turneelor desfasurate in sala, dupa cele din Paris si Shanghai.
Competitia avea loc la inceput in cadrul circuitului de tenis Grand Prix, in perioada 1975-1989,  pentru ca din 2009 sa devina unul dintre cele 13 turnee de 500 de puncte din cadrul circuitului masculin, echivalentul Champions League la fotbal.
Cateva cuvinte despre istoria acestui turneu:
Prima editie a avut loc in anul 1970 si a fost castigata de germanul Klaus Berger in fata chiar a unui jucator elvetian, Ernst Schori. Premiul primit atunci de invingator a fost un… ceas de mana.
In 1974 turneul se muta din micuta locatie unde avea loc pana atunci in sala Fiechtenhalle in Reinach, cu o capacitate de 1500 de locuri.
In 1976 se inaugureaza sala St.Jakobshalle cu o capacitate de 9000 de locuri, actuala locatie a competitiei.
In 1989 Swiss Indoors devine singurul turneu din tarile vorbitoare de limba germana cu acoperire in transmisiile televizate in intreaga lume.
Incepand cu anul 1994 tuneul va primi denumirea de Davidoff Swiss Indoors, dupa numele sponsorului principal
In 1995, cu ocazia aniversarii a 25 de ani de istorie a turneului, toti castigatorii si starurile importante ale editiilor precedente sunt invitati de onoare pe perioada turneului ceea ce va aduce un record de audienta pentru acea vreme, 70100 de spectatori, eveniment televizat in 41 de tari. Castigatorul acelei editii aniversare a fost Jimmy Connors.
In anul 1997, intr-o ceremonie desfasurata la Hanovra, Davidoff Swiss Indoors este declarat “Turneul anului”,pentru conditiile remarcabile oferite jucatorilor si spectatorilor.
In anul 2003 turneul primeste un loc de onoare in cadrul Swiss Sports Museum si de asemenea este declarat din nou Turneul ATP al anului, premiu primit pentru imagine si promovare, titlu pe care il va primi si in 2005, pentru organizare si servicii ireprosabile.
Anul 2006 marcheaza primul trofeu castigat de  fostul copil de mingi al turneului, Roger Federer, cel care pana atunci mai disputase deja doua finale, ambele pierdute, impotriva suedezului Tomas Enqvist in 2000 si a englezului Tim Henman in anul 2001.
In anul 2008, acelasi Roger Federer, devine primul jucator care castiga de trei ori consecutiv titlul, intr-o finala cu argentinianul David Nalbandian. Tot acum, in 2008, are loc prima zi de Super Monday, notiune care va prinde foarte bine la public si va avea un succes rasunator. In cadrul acestei manifestari vor concerta de-a lungul celor 6 ani de pana acum, celebritati ca Monserrat Caballe, Paul Anka, Udo Jurgens si altii.
Incepand cu anul 2009 turneul este promovat la rangul de turneu de 500 de puncte, iar din  2010 turneul este televizat in 180 de tari de pe intreaga planeta. Tot in 2010 se incheie, conform contractului, si colaborarea cu sponsorul de pana atunci, Davidoff.
Din 2011, terenul central va deveni de nerecunoscut, culoarea albastra fiind cea care predomina, pentru ca jucatorii veniti aici sa se familiarizeze cat mai bine cu ambianta salii O2 din Londra, unde se desfasoara in fiecare an Turneul campionilor.
Tot in 2011 in cadrul unei ceremonii din cadrul Super monday, in fata unei sali arhipline, Roger Federer primeste titlul de cel mai mare jucator din istoria turneului, speech-ul fiind tinut de insusi directorul turneului dl, Roger Brenwald.
In 2014 Swiss Indoors primeste al patrulea titlu de Turneu al anului, in cadrul unei ceremonii tinute la Monte Carlo.
Anul acesta primaria a aprobat modernizarea complexului St.Jakobshalle pentru suma de 105 milioane de franci elvetieni, lucrare care ar trebui sa fie gata pana in 2018 si asa cum sunt recunoscuti elvetienii, sigur va fi gata, chiar mai devreme, probabil.
Intre anii 1970-1974 finala se disputa dupa sistemul 2 din 3 seturi, pentu ca incepand cu editia din 1975 pana in 2006 inclusiv, finala sa se dispute in sistemul 3 din 5 seturi. Printre finalisti il putem aminti si pe conationalul nostru, Ilie Nastase, in 1975.In prezent s-a revenit la sistemul de 2 din 3 seturi, cu tiebreak in setul decisiv.
Dupa aceasta prezentare a istoriei de 45 de ani a turneului, cateva amanunte despre desfasurarea meciurilor
Turneul are loc in sala, pe o suprafata hard, beneficiaza de sistemul Hawkeye, iar premiile sunt in valoare totala de 1 milion de dolari.
Tabloul de simplu are la start 32 de jucatori, iar la dublu 16 perechi. In istoria de 44 de editii, doar trei jucatori gazda au reusit sa castige competitia: Michel Burgener in 1972, Jacob Hlasek in 1991 si Roger Federer, de 6 ori in anii 2006-2008, 2010-2011 si 2014, el fiind deci detinatorul titlului. De altfel, nr.3 mondial este si detinatorul recordurilor in turneul sau de casa, pe langa cele 6 titluri, mai avand la activ si alte trei finale jucate.Efectiv, incepand cu anul 2006, acesta a jucat cel putin finala turneului.
In cele 44 de editii de pana acum s-a inregistrat o singura retragere inaintea finalei in anul 2003, cand argentinianul Guillermo Coria a castigat prin neprezentarea  conationalului sau David Nalbandian. Este de asteptat ca editia din acest an sa fie una foarte reusita, tabloul aducand pe teren pe langa favoritii publiculuii, Roger Federer si Stan Wawrinka, locurile 3 si 4 mondial, pe japonezul Kei Nishikori – finalistul din 2011, spaniolul Rafael Nadal – in cautarea unei forme cat mai apropiate de cea care l-a consacrat, Marin Cilic – castigatorul US Open din 2014, belgianul David Goffin – finalistul de anul trecut,  Grigor Dimitrov – Baby Fed, Ivo Karlovic – semifinalistul de anul trecut si detinatorul numarului de asi din istoria tenisului  si multi altii. Asadar turneul se anunta sa aiba un succes deplin, cu meciuri dintre cele mai frumoase si dramatice.
Tragerea la sorti a tabloului va avea loc in data de 24.10.2015, ora locala 18.
Sponsorii oficiali ai turneului sunt Primaria orasului Basel, J.SAFRA SARASIN, RICOH, NAVYBOOT, MANOR, CORONA EXTRA, MOET & CHANDON, SRF si multi altii.
Asadar, acum pe final de sezon, sa asteptam unul dintre ultimele turnee de tenis ale anului cu speranta ca vom avea parte de un spectacol frumos, meciuri interesante, povesti frumoase si amintiri de nepretuit.

One thought on “TERENUL FANILOR, la serviciu Andreea: Tot ce trebuie să știți despre turneul ATP de la Basel

Leave a Reply

Top