SUNTETI AICI
ACASA > Inedit din tenis > TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Nici acum, din nefericire

TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Nici acum, din nefericire

halep sharapova singapore
halep sharapova singapore
Simona Halep si Maria Sharapova la finalul meciului de la Singapore

În Terenul Fanilor revine Marcu Czentye, pe care deja îl cunoașteți cu totul pentru textele lui cu totul speciale. El scrie despre înfrângerea Simonei Halep în fața Mariei Sharapova. Un text foarte corect, pe care vi-l recomand cu căldură, dar nu înainte de a vă reaminti că, dacă doriți să publicați articole la rubrica ”Terenul Fanilor”, e de ajuns sa mi le trimiteți la adresa conctact@doartenis.ro sau pe pagina de Facebook.

Déjà vu. Sentimentul de neajuns pe care îl au toți suporterii Simonei Halep privind o partidă cu Maria Sharapova poate fi realmente supărător și demoralizant. Astăzi, rusoaica s-a impus la finele unei confruntări mai scurte decât scria în scenariu, dar la fel de intense precum oricare dintre anterioarele cinci. Încă o dată, pentru româncă și susținătorii ei a venit timpul să clipească încet, să dea din cap aprobând superioritatea Mariei și să plece capul în semn de respect în raport cu oponenta.

În ceea ce mă privește, am fost încrezător în perioada antemergătoare acestui meci și simțeam într-o anumită măsură că primul succes al Simonei în fața noului nr. 4 WTA plutea în aer. Conform setului întâi și văzând-o pe favorita nr. 1 al Turneului Campioanelor ca fiind convinsă că planul de joc a fost ales corect, nimic nu îmi periclita previziunea. Simona Halep a arătat rezistență pe plan psihic, s-a împotrivit oricărei tactici mișelnice de-a Mariei Sharapova și a elevat entuziasmul celor 10,000 de spectatori din tribune în urma a două forehand-uri în cross scurt, care i-ar fi făcut și pe Novak Djokovic sau Rafael Nadal să contempleze asupra propriilor abilități. Până la 4-4, românca a prestat un tenis înțelept, demonstrând că a învățat numeroase lecții din precedentele dueluri cu rusoaica. S-a apărat exemplar ca întotdeauna, dar a luat de asemenea inițiativa în schimburi, împingând bine în genunchi loviturile și dictând ritmul, autoritar. Astfel, ochii Mariei au părut perplecși, Sharapova nereușind pentru un interval să găsească antidotul, alergând cu disperare după mingile plasate cu acribie de Simona.

CITEȘTE ȘI:  TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Succes (la) dublu

Dar de la fatidiul scor 4-4, care în meciurile Simona Halep vs. Maria Sharapova reprezintă adesea punctul de cotitură, experiența și eficiența au fost încă o dată determinante, în favoarea jucătoarei mai în vârstă. Cedarea primului set a adus cu sine alte game-uri adjudecate facil de către Maria în manșa secundă, iar revirimentul parțial din final al Simonei a survenit exclusiv pentru a oferi un istoric acestei înfruntări.

Descurajată de-a dreptul la scorul de 1-5, Simona și-a regăsit din mers jocul și a ratat la limită o revenire colosală, care ar fi putut ocupa primele pagini ale publicațiilor de mâine. Într-o zi în care primul serviciu constănțencei a intrat în teren într-o proporție de 70%, iar nivelul greșelilor neforțate s-a situat la o cotă acceptabilă (14), Halep nu poate decât să admită că Sharapova a jucat magnific, iar anii suplimentari petrecuți în circuit i-au fost folositori din nou.

Desigur, când vine vorba despre Halep vs. Sharapova, noțiunea de complex al inferiorității poate fi menționată, dar având în vedere anumite aspecte. Cel puțin în ultimele patru dintre cele șase întâlniri directe, marea bătălie s-a dat pe plan psihologic, în viziunea mea. Și nu, Simona nu este câtuși de puțin o jucătoare labilă din acest punct de vedere. Iar dacă ar fi, înseamnă că aproximativ toate celelalte jucătoare din circuit sunt și mai fragile. Greu de crezut, nu? A fi favorita nr. 1 la Turneul Campioanelor spune de la sine anumite lucruri, însă revenind la ipoteză, rusoaica mi se pare că joacă cu o răutate pozitivă aparte în meciurile cu Simona Halep, o atitudine puțin mai intensă decât împotriva altor tenismene. Orgoliul de a nu pierde în dauna Simonei pare să-i alimenteze corpul cu ambiția și motivație, factori esențiali în acest tip de meci. De cealaltă parte, Simona Halep pare că o respectă prea mult pe Maria Sharapova. Știe ce o incomodează, dar nu deține suficient sânge rece pentru a-și elimina complet adversara din joc atunci când trebuie, în momentul oportun.

CITEȘTE ȘI:  TERENUL FANILOR, la serviciu e Cristina, care scrie despre ce a însemnat pentru ea perechea Tecău/ Lindstedt: Punct și de la capăt

Apropo de respectul menționat în primul paragraf, Maria Sharapova – indiferent de perspectivă – este o jucătoare care utilizează în mod exasperant tehnici extra-sportive de impunere a superiorității. Așteptarea dintre servicii, țipetele literalmente înfiorătoare și temporizarea exagerată depășesc limitele fair-play-ului, amorțind adversarele. Din fericire, aceste atacuri extrinseci tenisului nu au contribuit decisiv la înfrângerea de astăzi a Simonei fiindcă românca este deja obișnuită cu acestea, dar amintesc de ce Maria Sharapova nu este o campioană desăvârșită în ochii mei și a multor alți urmăritori ai acestui sport.

Până la definitivarea sorții calificării, recunoaștem superioritatea de moment a rusoaicei, dar sperăm la o reîntâlnire glorioasă, poate chiar în finala acestei competiții. Totuși, lăsând la o parte sângele de roman care ne face impulsivi și să trăim orice la intensitate maximă, meciul a fost plăcut pentru spectatorul neutru și a fost presărat cu diverse puncte și procedee remarcabile. De ambele părți.

Secretul pentru păstrarea echilibrului este calmul. Nu trebuie să dramatizăm acest eșec la fel cum nu trebuie să exultăm peste măsură după o victorie cu 60 63 în fața Flaviei Pennetta…

4 thoughts on “TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Nici acum, din nefericire

  1. A fost un meci frumos. Noi o sustinem si speram, asa cum a fost mentionat in articol (un text care mi-a facut placere sa-l citest), ca Simona sa isi ia revansa in finala. Ca fan al Simonei, si eu simt ca s-a maturizat si sigur va face un joc frumos si in continuare.

Leave a Reply

Top