SUNTETI AICI
ACASA > Andy Murray > Turneul Campionilor: Prezentarea grupelor la simplu

Turneul Campionilor: Prezentarea grupelor la simplu

Kei Nishikori, Novak Djokovic, Andy Murray, Roger Federer, Stan Wawrinka, Rafael Nadal, Tomas Berdych și David Ferrer

ATP s-a întors la tradiția din perioada 1989-1994, grupele din acest an de la Turneul Campionilor purtând numele unor mari campioni din istoria tenisului. Grupele turneului de simplu vor purta numele Stan Smith, primul câștigător al Turneului Campionior, și Ilie Năstase, jucător care a câștigat de patru ori acest turneu.

Redenumirea grupelor de la Turneul Campionilor face parte din programul „Finals Club” prin care ATP își propune să readucă în atenția publicului cei mai buni jucători ai ultimilor 45 de ani.

Joi, la Londra s-a stabilit componența celor două grupe. Din grupa „Stan Smith“ fac parte Novak Djokovic (1), Roger Federer (3), Tomas Berdych (6), Kei Nishikori (8). În grupa „Ilie Năstase“ vor juca Andy Murray (2), Stan Wawrinka (4), Rafael Nadal (5) și David Ferrer (7). Jucătorii care ocupă primele două locuri în fiecare grupă se vor califica în semifinale.

Grupa „Stan Smith“

Primul meci din grupa „Stan Smith“, Novak Djokovic împotriva lui Kei Nishikori, se va juca duminică, 15 noiembrie, începând cu ora 14.00. Al doilea meci al zilei cel dintre Roger Federer și Tomas Berdych va începe la ora 22.00. Meciurile sunt transmise în direct de DigiSport.

Novak Djokovic

Novak Djokovic (1)

Novak Djokovic este neînvins în ultimele 22 de meciuri și a câștigat ultimele 3 ediții ale Turneului Campionilor. Sârbul vine la Londra după unul din cei mai buni ani din carieră. Djokovic a jucat finala la fiecare turneu la care a participat în acest an, câștigând nouă titluri, dintre care 3 la turneele de Mare Șlem. „Turneul de la Londra este foarte important pentru mine, am avut rezultate foarte bune acolo în ultimii ani. Publicul este minunat, condițiile de joc îmi plac. Sper că voi încheia acest sezon cu o nouă victorie mare.

Roger Federer

____
Roger Federer (3)

Roger Federer a câștigat șase titluri în acest an și a jucat două finale de Mare Șlem, la Wimbledon și US Open. În sezonul indoor, Federer s-a impus la Basel după ce l-a învins în finală pe Rafael Nadal, dar a pierdut neașteptat la Paris, în turul 3, fiind învins de John Isner. Elvețianul a stabilit un nou record, reușind să se califice la Turneul Campionilor. Va fi a 14-a participare consecutivă pentru Federer. Andre Agassi s-a calificat de 14 ori în carieră la Turneul Campionilor, nu a putut însă participa la ediția din 1995. „Abia aștept să înceapă turneul. Am participat la Turneul Campionilor în fiecare an începând cu 2002. Este unul dintre turneele mele favorite. Sunt sănătos, joc bine și sper să fac un turneu bun.”

Tomas Berdych

____
Tomas Berdych (6)

Tomas Berdych a câștigat două titluri în acest an, ambele luna trecută la Shenzhen și Stockholm, cel din urmă indoor. La celălalt turneu indoor la care a participat, Mastersul de la Paris, jucătorul ceh a fost învins în sferturi de Novak Djokovic. În luna mai, Berdych a fost pe locul 4 în clasamentul mondial, cea mai bună clasare din carieră. Tomas Berdych este singurul jucător, din această grupă, care are un blianț negativ în confruntările cu toți ceilalți adversări.
.

Kei Nishikori

___
Kei Nishikori (8)

Kei Nishikori este cel mai tânăr participant de la ediția din acest an a Turneului Campionilor. După un început foarte bun de sezon în care a câștigat 3 titluri și a urcat până pe locul 4 ATP, principalul adversar al japonezului au fost accidentările. După retragerea de la Paris de săptămâna trecută din cauza unor dureri la mușchii abdominali, Nishikori este optimist: „Voi fi ok, am timp o săptămână pentru refacere. Nu sunt refăcut 100%, dar am jucat un tenis bun și abia aștept să merg la Londra. Voi da tot ce am mai bun la ultimul turneu al anului.
.

Bilanțul confruntărilor directe


Grupa „Ilie Năstase“

Primul meci din grupa „Ilie Năstase“, Andy Murray împotriva lui David Ferrer, se va juca luni, 16 noiembrie, începând cu ora 14.00. Al doilea meci al zilei cel dintre Stan Wawrinka și Rafael Nadal va începe la ora 22.00. Meciurile sunt transmise în direct de DigiSport.

Andy Murray

Andy Murray (2)

Andy Murray, al doilea jucător al lumii a fost aproape de o retragere de la Turneul Campionilor după calificarea în finala Cupei Davis. Sezonul a început foarte bine pentru britanic, acesta reușind la Australian Open să ajungă din nou într-o finală de Mare Șlem, precedenta fiind cea de la Wimbedon din 2013. De asemenea, Murray a câștigat în acest sezon primele sale turnee pe zgură, la Madrid și München. La ultimul turneu indoor, cel de la Paris, britanicul a fost învins în finală de Novak Djokovic. „M-am antrenat pe zgură în ultimele zile. Vreau să fiu pregătit și pentru Cupa Davis și pentru Turneul Campionilor. Trebuie să fiu foarte atent la schimbarea suprafeței. O accidentare m-ar putea costa participarea în finala Cupei Davis.”

Stan Wawrinka

Stan Wawrinka (4)

Stan Wawrinka este singurul jucător care a reușit să îl învingă pe Novak Djokovic într-o finală de Mare Șlem în acest an. La Roland Garros, Stan Wawrinka a câștigat al doilea său trofeu de Mare Șlem din carieră. Este al treilea an consecutiv când Wawrinka va fi prezent la Turneul Campionilor, reușind până acum să ajungă de fiecare data în semifinale. „Mă bucur foarte mult că am reușit să mă calific din nou la Turneul Campionilor. Este al treilea an consecutiv în care voi juca la Turneul Campionilor, iar bucuria este la fel de mare ca la început.”

Rafael Nadal

Rafael Nadal (5)

Chiar dacă nu a avut un sezon bun, Nadal a reușit să se califice la Turneul Campionilor și este al cincilea favorit. Nadal a câștigat turneul de la Stuttgart, primul său titlu pe iarbă după cel de la Wimbledon din 2010. Finalele de la Beijing și Londra de luna trecută, pierdute la Djokovic și Federer, pot reprezenta un punct de plecare pentru revenirea spaniolului. Nadal nu a reușit niciodată să câștige Turneul Campionilor, cel mai bune rezultate ale sale fiind calificările în finală în 2010 și 2013. „Vreau să îmi ridic nivelul astfel încât anul viitor să pot învinge, din nou, orice jucător. Vreau să mă simt din nou bine pe teren, să mă bucur de tenis. Cred că merit să fiu în primii opt jucători, să fiu prezent la Londra. Chiar dacă în ultimul an nu am jucat cel mai bun tenis al meu.  ”

David Ferrer

___
David Ferrer (7)

David Ferrer a avut un an foarte bun, reușind să câștige 5 titluri. Chiar dacă este un specialist al turneelor pe zgură, patru din titlurile din acest an au fost castigate pe hard. Cel mai bun rezultat al spaniolului este finala de acum 8 ani, Ferrer fiind atunci la prima calificare la Turneul Campionilor.
.
.
.
.

.
Bilanțul confruntărilor directe

2 thoughts on “Turneul Campionilor: Prezentarea grupelor la simplu

Leave a Reply

Top