SUNTETI AICI
ACASA > Ultimele știri din tenis > Stiri > TERENUL FANILOR, la serviciu Andreea: Totul despre turneul de la Brisbane

TERENUL FANILOR, la serviciu Andreea: Totul despre turneul de la Brisbane

brisbane tenis complex teren

brisbane tenis complex teren
Pe terenul de la Brisbane se scrie istoria debutului de sezon 2016

Terenul Fanilor revine în chiar prima zi a anului. Andreea a scris despre turneul de la Brisbane – partea masculină. A ieșit un text documentat ca la carte, din care puteți afla tot ce vreți despre competiția care deschide sezonul în ATP.

Bine ne-am regăsit!
Odată cu trecerea în noul an, începem şi seria turneelor de tenis din circuitul internaţional.
În prima săptămână se dispută trei turnee în cadrul circuitului masculin, la Doha, Chennai şi Brisbane. Eu mă voi ocupa de turneul de la Brisbane, Australia, lăsând privilegiul de a vorbi despre celelalte două, altor pasionaţi de tenis şi de scris.
Brisbane International face parte din seria turneelor de 250 de puncte şi se desfăşoară outdoor, pe suprafaţă hard, în oraşul Brisbane, Queensland.
ISTORIA TURNEULUI PE SCURT
Prima locaţie – ADELAIDE
Din 1972 şi până în 2008 acesta avea loc la Adelaide, pentru ca începând cu anul 2009 să se mute la Brisbane.
Locaţia este QUEENSLAND TENNIS CENTRE– despre ea vom vorbi însă puţin mai jos.
Turneul are o istorie haotică, la începuturile sale au fost ani în care nu s-a disputat (1973, 1975, 1976, 1978, 1980 şi 1986), iar perioada în care avea loc s-a modificat deseori, ba în ianuarie, ba în decembrie. În prima parte a existenţei turneului, suprafaţa de joc era iarba, ca la majoritatea celor ce se disputau în Australia. Însă odată cu schimbarea suprafeţei de joc de la AUSTRALIAN OPEN – primul turneu de mare şlem al anului – şi Brisbane International trece la hard, în anul 1988.
Primul câştigător al turneului, în 1972, este jucătorul din fosta Uniune Sovietică, ALEX METREVELI, învingător în faţa australianului KIM WARWICK.
Metreveli avea să primească mai târziu titlul de cetăţean de onoare al Australiei. În prezent este comentator sportiv în Rusia alături de Anna Dmitrieva, fostă jucătoare de tenis de asemenea.
Ca o paranteză, să spunem că în 1967, la Wimbledon, cei doi au jucat cel mai lung game din istoria turneului într-un meci de dublu mixt, în sferturile de finală împotriva perechii formate din australianul Ken Fletcher și brazilianca Maria Bueno.
Printre câştigătorii anilor ʹ80, îi putem enumera pe australienii Wally Masur, Mark Woodforde şi Darren Cahill, antrenorul Simonei Halep de astăzi. Preluarea organizării turneului în 1990 de către ATP conduce la mai multe schimbări, printre care şi mărirea premiilor de la 93.000 la 125.000 USD.
În 1997, WTA creează, în paralel cu turneul masculin de tenis, un eveniment dedicat tenisului feminin, printre câştigătoarele acestuia regăsim nume ca Justine Henin, Ai Sugiyama, Patty Schnyder sau Venus Williams. În acelaşi timp, turneul de la Adelaide evoluează ca desfăşurare şi premii, astfel că el devine una dintre cele mai importante opriri în drumul jucătorilor spre forma ideală, atât de necesara primului turneu de mare şlem al anului, Australian Open.
Odată cu fuzionarea turneelor WTA şi ATP, în 2006, într-un singur mare eveniment, intenţia organizatorilor de a aduna în acelaşi loc nume mari ale tenisului mondial în vederea pregătirii optime a jucătorilor şi jucătoarelor, îşi atinge scopul.
Printre ultimii câştigători ai turneului de la Adelaide îi putem enumera pe Lleyton Hewitt, Nikolay Davydenko sau Novak Djokovic
.
Locaţia actuală – BRISBANE
Din 2009, turneul se muta la Brisbane, într-o arena nou construită – TENNYSON TENNIS CENTRE, primul câştigător fiind cehul RADEK STEPANEK, după o finală disputată împotriva spaniolului Fernando Verdasco, în acel an de graţie pentru acesta din urmă în care reuşeşte prima şi singura sa semifinală de mare şlem, la Melbourne şi de asemenea prima clasare în top 10.
De menţionat caă la această ediţie, în turneul feminin, VICTORIA AZARENKA obţinea primul titlu al carierei.
Ediţia din 2010 marca revenirea în activitate a belgiencei Justine Henin, ea reuşind chiar o finală la acest turneu, pierdută însă în faţa conaţionalei ei, Kim Clijsters. În competiţia masculină, trofeul este câştigat de americanul ANDY RODDICK în faţa aceluiaşi Radek Stepanek, deţinătorul titlului din 2009.
Ediţia din 2011 aduce şi o iniţiativă umanitară, aceea de a dona câte 10 dolari pentru fiecare as servit, suma finală urmând să fie direcţionată către victimele inundaţiilor din Queensland din decembrie 2010. Titlul la masculin este câştigat de suedezul ROBIN SODERLING, în faţa americanului Andy Roddick, deţinătorul titlului din 2010.
Ediţia din 2012 este pentru prima dată acoperită integral live în toată Australia prin canalul de televiziune 7Two, după ce în anii anteriori doar sesiunea de zi era transmisă în direct. Această ediţie este câştigată de englezul ANDY MURRAY la prima sa participare, în faţa ucraineanului Alexandr Dolgopolov.
2013 este anul în care titlul este păstrat de către cel ce îl deţine, respectiv ANDY MURRAY. Acesta îl învinge în finală pe bulgarul Grigor Dimitrov şi astfel devine singurul jucător care a reuşit să rămână în posesia trofeului la Brisbane.
Ediţia din 2014 marchează debutul elveţianului ROGER FEDERER la acest turneu, rupând astfel tradiţia anilor anteriori în care îşi începea sezonul în Qatar, la Doha. Anunţul referitor la această participare a fost numit „cel mai important anunţ din istoria turneului” .
Federer avea sa se califice in finală, fiind învins însă de eroul local, LLEYTON HEWITT după un meci de trei seturi. Acesta îl eliminase pe parcurs, în sferturi de finală, pe românul Marius Copil, beneficiar al unui wild card, care făcea astfel unul dintre cele mai frumoase rezultate ale sale într-un turneu ATP.
De menţionat că la această ediţie favoriţii principali în competiţia de dublu erau Horia Tecău şi olandezul Jean-Julien Rojer. Aceştia au pierdut însă în primul tur în faţa perechii inedite formate din Roger Federer şi Nicolas Mahut.
Ediţia din 2015 a beneficiat iarăşi de participarea lui ROGER FEDERER ca favorit principal, acesta reuşind de această dată să câştige şi trofeul în finala jucată împotriva canadianului Milos Raonic.
Federer reuşea cu această ocazie victoria cu numărul 1.000 a carierei în chiar finala turneului. „Este un moment special pentru mine, fără îndoială. Nu voi uita niciodată acest meci!” avea sa declare după partidă elveţianul.
Din nou favoriţii principali la dublu erau Horia şi Jean-Julien însă din nou aceştia au fost eliminaţi încă din primul tur, chiar de către cei ce aveau să câştige trofeul, englezul Jamie Murray şi australianul John Peers.

EDIŢIA 2016
Ediţia din acest an va avea loc între 3-10 ianuarie, iar favorit principal va fi din nou Roger Federer. La competiţie şi-au mai anunţat participarea, printre alţii, Marin Cilic, Milos Raonic, Kei Nishikori, Grigor Dimitrov, David Goffin, sau localnicul Bernard Tomic. De asemenea, în competiţia feminina vom avea bucuria de a o vedea la lucru încă din această săptămână pe SIMONA HALEP care este principala favorita a turneului, alături de ea jucând şi Maria Sharapova – deţinătoarea trofeului, Garbine Muguruza, sau elveţiencele Timea Bacsinszky şi Belinda Bencic.
Cu o zi înainte de începerea turneului, pe 2 ianuarie, va avea loc a doua ediţie a evenimentului “A SUMMER NIGHT WITH STARS” la care sunt aşteptaţi să ia parte deţinătorii trofeelor, Roger Federer şi Maria Sharapova, alături de celebrităţii locale, pentru a aduce buna dispoziţie şi o atmosferă de vis, menită să inaugureze un nou sezon în tenisul mondial.
Spectacolul este găzduit de fosta inotătoare și actuală prezentatoare a televiziunii australiene, Seven Netwok, Johanna Griggs. Pe timpul showului se va asculta muzică live, se vor servi băuturi si diverse preparate culinare, de asemenea vor avea loc acțiuni caritabile.
Ca un bonus pentru cei ce vor plăti bilete pentru acest eveniment, este faptul că toți vor avea  locuri rezervate gratis pentru sesiunea de zi a primei zile de concurs chiar pe arena Pat Rafter.
De asemenea, în prima zi, pe 3 ianuarie, va avea loc tradiţionala Kids Day la care vor avea acces toţi copiii cu vârste până în 16 ani. Primul care şi-a anunţat participarea este Roger Federer. Sunt aşteptate şi alte vedete ale tenisului mondial – modelele copiilor pentru anii viitori – alături de SpongeBob, Dora şi Ninja Turtles, toţi pregătiţi pentru o zi de distracţie maximă, iar cunoscutul Ronald MacDonald îşi va etala cunoştinţele în ale tenisului, spre distracţia celor mici.
De asemenea, mai târziu, pe aceeaşi arenă Pat Rafter, toţi jucătorii şi personajele vor lua parte la un spectacol de muzică live susţinută de una dintre cele mai noi şi moderne trupe de muzică pop din Australia.

Pe 9 ianuarie, în aceeaşi zi cu finala feminină, va avea loc şi un demonstrativ antrenant,  FAST 4, între Goran Ivansevic şi Pat Cash, eveniment susţinut de Guvernul din Queensland şi aflat la prima sa ediţie. Ivanisevic l-a inlocuit in ultimul moment pe americanul John McEnroe, care s-a vazut nevoit sa se retraga din cauza unei accidentari la genunchiul stang.

One thought on “TERENUL FANILOR, la serviciu Andreea: Totul despre turneul de la Brisbane

  1. Bună dimineața!
    Doresc să fac un scurt comentariu aici:
    Aș vrea să mulțumesc celor 2 bărbați din viata mea “literară”: lui Dragoș pt suportul tehnic, prin retușuri,corecturi,finisări și lui Andrei pt că mă găzduiește de atâta timp în pagina lui!
    Vă mulțumesc ambilor și vă doresc un an 2016 așa cum mi-l doresc și mie!!!!

Leave a Reply

Top