SUNTETI AICI
ACASA > Romani > Feminin > Alexandra Dulgheru > Fed Cup România – Germania: Avancronica revenirii în elita tenisului feminin (corespondenta de la Marcu Czentye)

Fed Cup România – Germania: Avancronica revenirii în elita tenisului feminin (corespondenta de la Marcu Czentye)

fed cup antrenament halep
Simona Halep la antrenament in sala din Cluj

La Cluj se respiră tenis în aceste zile. România și Germania se vor înfrunta, sâmbătă și duminică, în barajul de promovare în elita tenisului feminin, Grupa Mondială 1 a Fed Cup. Iată o avancronică a acestei confruntări, trimisă din Cluj de Marcu Czentye, care și la această partidă este, spre marea mea bucurie, corespondentul Doartenis.ro la fața locului.

Doi ani îmbibați în succese necesită un pas apăsat înainte, la două luni și o săptămână după eșecul la limită suferit în fața campioanei en-titre, Cehia. Totalitatea iubitorilor tenisului din România așteaptă ca Simona Halep să își conducă echipa spre victorie în confruntarea cu Germania, iar Cluj-Napoca să devină un talisman al naționalei feminine de tenis. Cuvintele sunt ușor de spus, dar sarcina este într-adevăr dificilă. Gruparea Germaniei a sosit în Ardeal cu gânduri îndrăznețe, naturale în condițiile în care pot conta pe nimeni alta decât însăși campioana de la Melbourne, Angelique Kerber.

Deținătoare a două titluri de Fed Cup, Germania a rămas de-a lungul anilor o formație redutabilă, complicat de întrecut. Poate că Angie Kerber nu poate fi realmente comparată cu Steffi Graf, însă actuala generație de nemțoaice nu se află la mare depărtare de apogeul tenisistic pe plan internațional. Asemenea echipei vizitatoare, lotul României nu este neglijabil, având în componență o jucătoare de top 10, Simona Halep, și alte două tenismene care pot pune probleme oricărei oponente din circuit, în persoanele Irinei Begu și Monicăi Niculescu.

Abia intrate în sezonul de zgură, jucătoarele s-au ostenit la antrenamente pentru a grăbi acomodarea la noua suprafață de joc. Roșiatica zgură indoor din Sala Polivalentă e nițel mai rapidă decât zgura outdoor, însă acest factor nu poate să favorizeze decisiv nicio combatantă. Mingile utilizate în timpul meciurilor vor fi de tip „Babolat”, folosite și la Openul Francez de la Roland Garros.

Confruntarea dintre România și Germania reunește șase jucătoare clasate în top 50 WTA, iar fiecare dintre cele opt participante se poziționează momentan printre cele mai bune 100 de jucătoare din lume. Calitatea partidelor este asigurată și dublată de greutatea mizei. Echipa câștigătoare se califică în Grupa Mondială, alături de alte șapte națiuni, în timp ce pierzătoarea va retrograda în Grupa Mondială II, ceea ce ar însemna un pas mare înapoi, indiferent de numele echipei pierzătoare.

Sâmbătă vor avea loc primele două meciuri de simplu, cu începere de la ora 13:00. În cel mai probabil caz, Simona Halep o va înfrunta pe Andrea Petkovic, iar Angelique Kerber se va duela cu Irina Begu. Ziua de duminică va debuta cu cea mai așteptată încleștare, Simona Halep vs. Angelique Kerber. În situația în care o echipă tranșează soarta confruntării după primele trei meciuri, cel de-al patrulea meci de simplu se mai joacă numai în împrejurarea în care ambele echipe își doresc acest lucru. În caz contrar, meciul de simplu cu numărul 4 nu se mai joacă și se trece direct la meciul de dublu. Acesta ar putea opune tandemurile formate din Irina Begu și Monica Niculescu, respectiv Andrea Petkovic și Julia Goerges. Partida de dublu se desfășoară și dacă învingătoarea este decisă în urma jocurilor 3 sau 4.

Cheia reușitei împotriva Germaniei ar putea fi constituită de forma Simonei Halep. Prima rachetă a echipei României s-a antrenat cu multă poftă de joc în această săptămână și pare hotărâtă să își continue palmaresul aproape imaculat pe care îl are în fața Angeliquei Kerber, respectiv Andreei Petkovic. Totuși, tenisul metronomic practicat de Angie este întotdeauna dificil de descifrat. Aportul publicului, însă, poate cântări enorm, din nou. Monica Niculescu a trecut de Petra Kvitova când nimeni nu se aștepta, așadar invincibilitatea lui Kerber din stagiunea 2016 poate fi serios clătinată în acest sfârșit de săptămână.

Mai jos, vă invit să citiți informațiile demne de știut despre componența și componentele celor două loturi:

Echipa României: Simona Halep, Monica Niculescu, Irina-Camelia Begu și Alexandra Dulgheru

Căpitan nejucător: Alina Tecșor

Ultimul meci în Fed Cup: 2-3 vs. Cehia

Simona Halep (24 de ani): fostă campioană la Indian Wells, nr. 6 WTA, 11 titluri de simplu – Nurnberg, s’Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova, Sofia, Doha, București, Shenzen, Dubai și Indian Wells; finalistă la Roland Garros în 2014, finalistă la Turneul Campioanelor în 2014

Înălțime: 1,68 m

Debut în Fed Cup: 2010

Palmares în Fed Cup: 13 victorii – 7 înfrângeri (11-4 la simplu)

Întâlniri directe cu oponentele: 3-0 cu Angelique Kerber, 5-1 cu Andrea Petkovic, 3-1 cu Annika Beck și 2-1 cu Julia Goerges. De notat ar fi că Simona nu a jucat în compania Annikăi Beck și Angeliquei Kerber pe zgură, însă are palmares pozitiv pe această suprafață atât în fața Juliei Goerges (1-0), cât și a Andreei Petkovic (2-1). Pe cea din urmă amintită jucătoarea noastră a înfrânt-o chiar în semifinalele ediței 2014 de la Roland Garros, scor 62 76.

Monica Niculescu (28 de ani): nr. 31 WTA, 2 titluri de simplu – Guangzhou și Florianopolis – și 5 de dublu în carieră, a reușit victorii răsunătoare în Fed Cup, inclusiv cea din meciul decisiv cu Spania, alături de Irina Begu și reușita individuală împotriva Petrei Kvitova, în minimum de seturi

Înălțime: 1,68 m

Debut în Fed Cup: 2004

Palmares în Fed Cup: 29 victorii – 17 înfrângeri (15-8 la simplu)

Întâlniri directe cu oponentele: 1-3 cu Angelique Kerber, 2-2 cu Andrea Petkovic, 1-1 cu Annika Beck și 2-2 cu Julia Goerges. Monica nu a jucat pe zgură cu Angelique Kerber și Annika Beck, dar a câștigat ambele partide disputate pe această suprafață împotriva Andreei Petkovic. Din nefericire, singura întâlnire cu Julia Goerges derulată pe zgură s-a soldat cu eșecul româncei.

Irina-Camelia Begu (25 de ani): nr. 35 WTA, 2 titluri de simplu – Seoul și Tashkent – și 4 de dublu în carieră, optimi de finală la Australian Open în 2015, a servit impecabil în victoria obținută alături de Monica Niculescu în fața Garbinei Muguruza și a Medinei Garrigues

Înălțime: 1,81 m

Debut în Fed Cup: 2010

Palmares în Fed Cup: 10 victorii – 6 înfrângeri (4-4 la simplu)

Întâlniri directe cu oponentele: 2-3 cu Angelique Kerber, 0-1 cu Andrea Petkovic, nu a jucat cu Annika Beck și 1-1 cu Julia Goerges. Irina are palmares negativ pe zgură în fața Angeliquei Kerber (1-2), însă nu a jucat cu niciuna dintre celelalte componente ale lotului Germaniei pe această suprafață.

Alexandra Dulgheru (26 de ani): nr. 97 WTA, dublă campioană a turneului de la Varșovia în anii 2009-2010, a câștigat două puncte vitale în confruntarea de la Montreal, printre care o victorie scor 2-0 în dauna canadiencei Eugenie Bouchard.

Înălțime: 1,72 m

Debut în Fed Cup: 2010

Palmares în Fed Cup: 7 victorii – 7 înfrângeri (6-3 la simplu)

Întâlniri directe cu oponentele: 0-3 cu Angelique Kerber, 0-1 cu Andrea Petkovic, nu a jucat cu Annika Beck și 1-0 cu Julia Goerges. Alexandra nu a jucat cu niciuna dintre acestea pe zgură.

Echipa Germaniei: Angelique Kerber, Andrea Petkovic, Annika Beck şi Julia Goerges

Căpitan nejucător: Barbara Rittner

Ultimul meci în Fed Cup: 2-3 vs. Elveția

Angelique Kerber (28 de ani): nr. 3 WTA, campioană în acest an la Australian Open, campioană en-titre la Stuttgart, Birmingham, Stanford; fostă campioană la Charleston, Linz, Paris și Copenhaga. Are în palmares și două titluri WTA în proba de dublu.

Înălțime: 1,73 m

Debut în Fed Cup: 2007

Palmares în Fed Cup: 10 victorii – 9 înfrângeri (identic la simplu)

Întâlniri directe cu oponentele: 0-3 cu Simona Halep, 3-1 cu Monica Niculescu, 3-2 cu Irina Begu și 3-0 cu Alexandra Dulgheru.

Andrea Petkovic (28 de ani): nr. 30 WTA, 6 titluri de simplu – Bad Gastein (de două ori), Strasbourg, Sofia, Charleston și Antwerp. Jucătoarea germană s-a născut în Tuzla, Bosnia și Herțegovina.

Înălțime: 1,80 m

Debut în Fed Cup: 2007

Palmares în Fed Cup: 13 victorii – 8 înfrângeri (11-5 la simplu)

Întâlniri directe cu oponentele: 1-5 cu Simona Halep, 2-2 cu Monica Niculescu, 1-0 cu Irina Begu și 1-0 cu Alexandra Dulgheru.

Annika Beck (22 de ani): nr. 41 WTA, 2 titluri de simplu – Luxemburg și Quebec – precum și un titlu în proba de dublu.

Înălțime: 1,70 m

Debut în Fed Cup: 2013

Palmares în Fed Cup: 1 victorie – 1 înfrângere (1-0 la simplu)

Întâlniri directe cu oponentele: 1-3 cu Simona Halep, 1-1 cu Monica Niculescu, nu a jucat cu Irina Begu și Alexandra Dulgheru.

Julia Goerges (27 de ani): nr. 59 WTA, 2 titluri de simplu – Stuttgart și Bad Gastein – și 5 în proba de dublu.

Înălțime: 1,80 m

Debut în Fed Cup: 2008

Palmares în Fed Cup: 8 victorii – 9 înfrângeri (4-6 la simplu)

Întâlniri directe cu oponentele: 1-2 cu Simona Halep, 2-2 cu Monica Niculescu, 1-1 cu Irina Begu și 0-1 cu Alexandra Dulgheru.

România şi Germania s-au mai întâlnit o singură dată în Fed Cup, în 1974, la Napoli. Atunci, Germania (Republica Federală Germană) a câștigat clar, scor 3-0. Interesant este că și acea încleștare s-a consumat tot pe zgură.

În celelalte baraje pentru menținerea în elita Fed Cup, Rusia se duelează cu Belarus, Spania cu Italia, iar Australia cu Statele Unite ale Americii.

Așadar, România primește vizita Germaniei în cel mai interesant duel din play-off-ul pentru menținerea în Grupa Mondială I. În ciuda prezenței Angeliquei Kerber, gazdele pot fi considerate favorite. Rămâne de văzut cât de eficient vor gestiona jucătoarele noastre presiunea, care vine atașată de un număr de spectatori atât de ridicat – aproximativ 7227, suma locurilor din Sala Polivalentă.

„Sunt complet sănătoasă în momentul acesta. Am jucat câteva meciuri destul de bune în America, am adunat câteva victorii. Sunt mult mai încrezătoare, mult mai motivată să intru pe teren, să lupt și să câștig meciurile. Sper și îmi doresc să le câștig pe amândouă pentru a fi mai bine decât cu Cehia. Va fi o partidă dificilă, dar toate suntem pregătite și cu siguranță vom face ceva bine,” a spus Simona Halep înaintea acestei confruntări.

Leave a Reply

Top