SUNTETI AICI
ACASA > Competitii echipe > TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Lacrimi de argint. Și de neuitat.

TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Lacrimi de argint. Și de neuitat.

tecau mergea argint jocuri olimpice
tecau mergea argint jocuri olimpice
Horia Tecău și Florin Mergea pe podiumul olimpic

În Terenul Fanilor revine Marcu Czentye, care scrie despre medalia de argint cucerită de Florin Mergea și Horia Tecău.

Olimpiada este imaginea perfectă care dovedește că în viață nu poți avea succes dacă nu lupți: cu propriile temeri, îndoieli și limite. Punându-le pe acestea trei la o parte, ai șansa de a-ți netezi drumul către o înălțime imposibil de atins în ochii majorității, care nu reușește să-și depășească temerile, îndoielile și limitele. În 2016, cu ocazia unor Jocuri Olimpice mai puțin reușite pentru delegația românească, tenisul românesc a îndrăznit să viseze și a căpătat ceea ce merita: o medalie! O distincție deocamdată rară și puțin probabilă de repetiție în viitor, dar o performanță despre care Florin Mergea și Horia Tecău pot povesti nepoților, peste ani și ani.

Într-o finală cu tenis nefiresc de spectaculos pentru proba de dublu, Florin și Horia au cedat pe seama unor detalii exprimate în centimetri. Distanțe insesizabile, care au făcut ca nuanța medaliei purtate de cei doi români să fie ceva mai argintie decât cea care atârna pe gâturile lui Marc Lopez și Rafael Nadal.

Aplicând planul de joc inițial, sub valul unor emoții care le-au crispat complet corpurile, Florin și Horia au ratat un start bun în această finală. Nedorindu-și să intre în schimburi lungi cu Rafa și Marc, românii au atacat omul la fileu repetitiv, însă tactica aceasta a adus eșec. Multe mingi au sfârșit în fileu, iar marjele de eroare mici pe care acest tip de joc le cere s-au arătat a fi dificil de întâlnit în mod constant. Astfel, după 34 de minute, Lopez/Nadal conduceau cu 6-2 și mai aveau nevoie de un singur set pentru ca visul lor să devină realitate.

CITEȘTE ȘI:  TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Când colțurile devin centru

Dincolo, însă, au dispărut temerile. Emoțiile care i-au copleșit pe Florin și Horia în primul set s-au evaporat în aerul rece de la Rio, iar meciul a început, cu adevărat. Florin Mergea și-a scuturat brațul și a reușit zeci de forehanduri inteligente în lung de linie, anormal de lungi pe centru și fulgerătoare în cross. Planul A, lăsat la vestiare, a fost înlocuit cu planul B, care necesita mult curaj. A intra în raliuri istovitoare cu doi tenismeni care stăpânesc excelent arta top-spinului, învățat în școala spaniolă, poate fi nebunie. O nebunie care a funcționat, totuși, pentru Florin și Horia. Au rezistat în schimburi cu Rafa până într-acolo încât sunt sigur că, până și „matadorului” i-a fost complicat să returneze mingea peste fileu. Horia și Florin au presat cu forehanduri de excepție, iar greșelile spaniolilor au început să se înmulțească. După 45 de minute, câteva puncte geniale și mingi de set ratate, Florin și Horia egalau situația la seturi, impunându-se cu 6-3.

Setul decisiv a fost o poveste distinctă, un alt meci în sine. A fost manșa în care toți patru au atins un nivel fabulos, sincronic, iar aura olimpică a desăvârșit momentul, plasându-l pe veci în istorie. La 2-1 pentru iberici, Florin Mergea a avut calm cât pentru o viață. Într-un game în care a făcut trei duble greșeli, iar Rafa și Marc au avut șase oportunități de a face break, cei care au câștigat au fost Florin și Horia, reușind să distrugă clișeele și toate miturile românești cu privire la mentalitatea labilă a sportivilor. Reziliență, până în măduva oaselor.

În genere, setul 3 a adus puncte lungi, în care calitatea celor patru a plutit deasupra greșelilor neforțate. Forehandul în cross executat de Florin a fost întâmpinat adesea de un backhand neconvingător din partea lui Rafa. Câștigând multe puncte pe partea de rever a marelui Rafael Nadal, Florin Mergea l-a împins pe Horia Tecău către apogeul său tenisistic. În decisiv, Horia a atins un nivel de joc incredibil, iar break-ul a venit, scorul devenind 4-3.

CITEȘTE ȘI:  TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Succes (la) dublu

La doar două game-uri distanță de aurul olimpic, Florin și Horia s-au împotmolit, din nefericire. Emoțiile au reapărut, iar spaniolii au câștigat trei game-uri, consecutiv. După două mingi de meci salvate eroic pe serviciul lui Horia, Florin a trimis eronat două smash-uri. A fost, probabil, una dintre cele mai dureroase maniere prin care această finală s-a încheiat, dar și o imagine corectă care surprinde cât de eficient au știut Marc Lopez și Rafa Nadal să atace punctele nevralgice din jocul alor noștri.

Aranjând toate piesele puzzle-ului, lumea tenisului nu poate decât să aprecieze o finală de dublu absolut extraordinară. Un tenis ieșit din comun, care a tăiat răsuflarea privitorilor. Un Florin executând forehanduri geniale, un Horia omniprezent pe teren, un Marc care a știut să lobeze orice minge și un Rafa care a convins, din nou, că motivația sa nu găsește o copie în lumea tenisului. „Matadorul” a muncit cât pentru doi, iar la final a putut să muște din medalia de aur, așa cum a făcut și la Beijing, în 2008.

Din fericire, Florin și Horia și-au îndeplinit obiectivul. Au câștigat medalie la Jocurile Olimpice, scriind istorie pentru tenisul românesc. Desigur, durerea provocată de mirajul medaliei de aur, care a fost aproape să devină real, nu poate fi alungată imediat. Sunt sigur că Florin își va aminti mult timp cele două smash-uri ratate, dar cele două întâmplări sunt normale în tenisul de o asemenea calitate. A menține același nivel de joc de-a lungul a două ore și jumătate nu este posibil, iar nefericirea a făcut ca Florin să se întâlnească cu mingile de meci într-o serie de secunde care nu i-au evidențiat cea mai bună formă.

CITEȘTE ȘI:  TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: Rafa e-n joc, acolo unde trebuie

După această finală se pot vărsa lacrimi. Dar nu de tristețe. Florin și Horia au luptat exemplar, l-au făcut pe Rafa să creadă că spiritul său de luptă nu mai este cel mai puternic din lume și au arătat că pot să se întâlnească cu perfecțiunea tenisistică. Sunt lacrimi de bucurie care șterg un trecut mediocru al tenisului la Jocuri și lacrimi de bucurie care consemnează un vis devenit realitate pentru Florin și Horia. Mulțumită lor, am trăit o noapte de neuitat, care s-a sfârșit cu lacrimi în ochii noștri. Lacrimi de argint…

Leave a Reply

Top