SUNTETI AICI
ACASA > Grand Slam > TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: S-a putut, dar nu a fost posibil

TERENUL FANILOR, la serviciu Marcu: S-a putut, dar nu a fost posibil

simona halep
simona halep
Simona Halep

În Terenul Fanilor, Marcu Czentye scrie, în stilul cunoscut, despre meciul disputat de Simona Halep în sferturile de finală de la US Open, contra Serenei Williams.

Serena și Simona au oferit în această dimineață un nou regal tenisistic, care este un răspuns convingător la întrebarea: „merită să urmărești tenisul feminin?” Schimburile pasionante, duelul forță-plasament și viteza amețitoare de joc din setul 2 au constituit doar câteva dintre ingredientele ce au certificat acest sfert de finală drept un blockbuster ridicat la înălțimea așteptărilor.

Simona nu a fost departe de o victorie istorică, iar senzația conclusivă lăsată de acest duel este că diferența valorică dintre Serena și Simona s-a diminuat. Evident, această apropiere se datorează progresului efectuat de româncă, alături de inteligentul său antrenor, Darren Cahill. Probabil cea mai îmbucurătoare trăsătură a acestei partide a constat în abilitatea Simonei de a rezista în schimburile lungi cu Serena și de a tranșa în favoarea ei numeroase puncte care au depășit 5 lovituri.

În setul 1, un moment important a fost ratarea egalării la 3-3 de către Simona. Serena începuse în trombă, distanțându-se la 3-0, însă spiritul de luptă al româncei a dus-o aproape de 3-3. Totuși experiența superioară a americancei a făcut diferența, iar setul nu mai putea fi întors de la 5-2, în condițiile în care Serena a servit impecabil în debutul jocului.

Actul secund a fost de o calitate rară și va rămâne din acest moment unul dintre reperele întâlnirilor dintre Serena și Simona. Mă îndoiesc că vom asista la vreun set mai exploziv în meciurile rămase de jucat pe tabloul feminin al acestui Open American. La 0-1 și 0-40 în setul 2, Simona a intrat cu tot ce este în meci și a câștigat un game memorabil, în care a salvat, incredibil, șapte mingi de break.

Deși Serena nu a contenit să returneze fulgerător în picioarele Simonei, cu precădere pe serviciul secund, reflexele constănțencei au fost mai constante ca niciodată. Românca a lovit din drop multe lovituri bune, însă adesea a făcut greșeala de a servi cu al doilea serviciu pe partea de forehand a Serenei.

În majoritatea momentelor din setul 2, Simona a lovit îndeajuns de lung și a insistat corect pe backhandul numărului 1 WTA, lovind variat în lungime și neoferindu-i un traseu de joc previzibil. Mai mult, lungul de linie al Simonei a atins cote mari, în mod special pe partea de forehand, cu care a izbutit și lovituri câștigătoare din alergare, atunci când nimeni nu se aștepta.

Asemenea game-ului la finalul căruia s-a făcut 1-1 în setul 2, la 5-4 Halep a salvat cinci mingi de break și nu a cedat presiunii ori persistenței arătate de Williams. Cinci mingi de break salvate și o a cincea minge de set fructificată de Simona, care izbutea să câștige din nou set împotriva Serenei, la fel cum o făcea la Miami în 2015.

În fapt, acest sfert de finală de la US Open a semănat izbitor cu acea semifinală de la Miami. Un prim set zguduitor, în care Simonei nu i s-a acordat timp de adaptare, un set secund extraordinar, cu Simona triumfând la limită în fața Serenei și o manșă decisivă oarecum dezechilibrată, la finalul căreia superioritatea Serenei în raport cu Simona nu poate fi pusă sub îndoială.

Cu toate că a alergat mult, Simona a ratat contactul cu anumite scurte executate inspirat de Serena, pierzând astfel puncte semnificative. Mai importantă decât acest lucru însă a fost capacitatea Simonei de a contracara prin propria forță puterea loviturilor Serenei, dovedind un progres substanțial din punct de vedere fizic și tehnic.

Cu 50 de lovituri câștigătoare și 43 de greșeli neforțate (20-17 la Simona), Serena accede în semifinalele competiției și se îndreaptă expeditiv către a treia finală de grand slam cu Angelique Kerber, în acest an. Turneul se anunță interesant și în zilele următoare, dar pentru Simona a mai trecut un an în care a ratat câștigarea primului său titlu de mare șlem.

Deși Simona n-a trecut de sferturi la un turneu de mare șlem în 2016, actuala formă a sa și mentalitatea pe care o arată indică un an 2017 mai strălucitor. Alături de Darren Cahill, ea și-a îmbunătățit vizibil atitudinea în această jumătate secundă a anului, iar dacă lucrurile vor continua în acest mod, linia trendului indică progres, și nicidecum regres.

În această dimineață, Simona a alergat 2.38 km în 2 ore și 14 minute de joc, pe când Serena a alergat 2.09 km. Uneori nu contează doar cantitatea de efort depusă, ci dramul de inspirație în momentul potrivit. Acesta i-a lipsit Simonei în startul setului decisiv, dar șanse de revanșă vor veni, în curând.

Leave a Reply

Top