SUNTETI AICI
ACASA > Competitii echipe > Fed Cup România – Belgia: Ilie Năstase, căpitanul pe atât de nejucător pe cât de absent

Fed Cup România – Belgia: Ilie Năstase, căpitanul pe atât de nejucător pe cât de absent

ilie nastase alina tecsor
ilie nastase alina tecsor
O imagine sugestiva, cu Ilie Nastase in afara terenului si cu ochii in telefon, iar Alina Tecsor pe teren, in trening

Numirea lui Ilie Năstase în funcția de căpitan nejucător al echipei României de Fed Cup a fost surprinzătoare, dar a fost justificată prin faptul că la experiența lui, fostul lider ATP poate da sfaturi fetelor la antrenamente, poate stabili cine e mai în formă și, desigur, poate discuta altfel cu arbitrii de la înălțimea numelui său. Totul ar fi corect, dacă Ilie Năstase ar fi fost și prezent la antrenamente.

Ilie Năstase este un munte de experiență în ceea ce privește tenisul. Problema e că nu ai cum să îți folosești experiența dacă nu stai cu fetele la antrenament. Concret, până vineri, el nu a fost, adunat, mai mult de o oră la antrenamentele fetelor. De aceea mă amuză de fiecare dată răspunsurile lui la întrebarea pusă invariabil de reporteri: ”Domnule Năstase, cum le simțiți pe fete, care este mai în formă?”. Mă amuză pentru că primul lider ATP din istorie chiar nu are cum să răspundă concret la această întrebare. Iată, pe zile, cam cum au stat lucrurile cu prezența sa la antrenamentele echipei.

Luni, când a fost programată o ședință de antrenament, după-amiază, a stat cam o jumătate de oră la antrenament, a fost filmat puțin pe teren, a dat câteva declarații și a plecat.

Marți, când au fost două antrenamente, a venit la sală când a început cel de după-amiază. Numai că nu a antrenat pe nimeni, căci a jucat tenis 10 minute cu Adrian Cruciat în timpul în care Irina Begu dădea interviuri. Apoi a stat de vorbă cu o cunoștință la marginea terenului, s-a interesat cine a jucat dimineață, a promis că revine miercuri pentru un meci de dublu cu fetele și dus a fost, cum se zice.

Miercuri, o zi cu alte două antrenamente, ”Nasty” si-a făcut apariția la conferința de presă obligatorie, programată la ora 13.15. Apoi a plecat direct de acolo, chiar dacă fetele erau strânse toate la vestiar pentru a mânca. Aflând că Monica nu mai poate veni, din cauza unor probleme la gât, nu a mai sosit nici el la sală, spunând că se vor vedea joi.

Joi, o zi cu două antrenamente, s-a derulat cam la fel. Năstase și-a făcut apariția pe la ora 11.00, pentru ședința obligatorie a căpitanilor nejucători, programată la și un sfert. Antrenamentul româncelor se terminase deja. A bifat ședința, după care a mai stat puțin în sală pentru ca fetele să se strângă la vestiar pentru masă și pregătirea antrenamentului de după-amiază. Când s-au strâns toate, în jurul orei 13.00, a mers la vestiar, a stat un sfert de oră, după care a plecat. Între timp a dat și un interviu la DolceSport, în care a spus că rolul său este să le dea apă la fete și să le mângâie dacă e cazul. Un interviu haios, plin de savoare, dar parcă de la un căpitan nejucător se așteaptă și altceva… Ca să continuăm cu ziua de joi, antrenamentul României de după-amiază a început la 14.30, evident, fără ”Nasty”. Chiar și Ion Țiriac, venit special la sală să îl vadă pe acesta la lucru, a fost mirat că ”Tănase”, cum îi spune el, nu a fost prezent la antrenament.



Cam așa s-a derulat colaborarea dintre Ilie Năstase și echipa lui în această săptămână, o colaborare, sunt sigur, absolut unică în lume, în sensul negativ al unicității. Pentru că un căpitan trebuie să stea alături de echipă, trebuie să petreacă timp alături de fiecare jucătoare să formeze o conexiune, o relație de încredere, așa încât în momentele de pauză dintre game-uri pe bancă să nu se afle o legendă a tenisului – așa cum e Năstase – și o jucătoare, ci doi componenți ai unei echipe unite.

Din fericire, echipa are un adevărat căpitan nejucător, chiar dacă neoficial. E vorba de Alina Tecșor, cea care s-a aflat în această săptămână zi și noapte alături de fetele noastre. Chiar dacă stă în București și copilul e în vacanță, deci ar fi putut petrece câteva zile minunate alături de el, antrenoarea lotului s-a mutat cu jucătoarele la hotel, așa cum e normal, prima condiție a unei echipe fiind unitatea. Își petrece toată ziua la sala Polivalentă, unde ajunge cuprima mașină și pleacă, mereu, cu ultima. E cea care le-a studiat pe adversare și le dă fetelor temele de lucru în funcție de particularitățile belgiencelor. Mai mult, e cea care le programează antrenamentele – uneori nu e atât de simplu, fiecare preferând un anumit interval -, stabilește meniul, se agită să ”împrumute” câte o jumătate de oră din timpul de antrenament al adversarelor doar pentru ca jucătoarele noastre să își poată face pregătirea pe care o doresc și simt că trebuie să facă.

De asemenea, pentru că le știe pe fete de când erau mici, e cea care știe când să glumească la antrenament, e cea care știe să le dea un sfat atunci când au nevoie, sau e cea care știe să stea într-un colț atunci când jucătoarele noastre au nevoie să fie doar alături de antrenorii lor în diferitele momente ale ședințelor de pregătire. Iată de ce Alina Tecșor e cu adevărat căpitanul nejucător al echipei noastre și pionul principal în menținerea acestei formații unite. Și e bine ca lumea să știe aceste lucruri, pentru că nu am văzut pe nicăieri vorbindu-se despre cum stă realitatea din teren.

loading…


One thought on “Fed Cup România – Belgia: Ilie Năstase, căpitanul pe atât de nejucător pe cât de absent

Leave a Reply

Top