SUNTETI AICI
ACASA > Ultimele știri din tenis > Foto > Pe 30 august 1979, Ilie Năstase a fost descalificat, apoi, la cererea publicului, a fost reprimit în meci la US Open. Iată ce spune Năstase despre acea seară

Pe 30 august 1979, Ilie Năstase a fost descalificat, apoi, la cererea publicului, a fost reprimit în meci la US Open. Iată ce spune Năstase despre acea seară

Au trecut 38 de ani de la una dintre cele mai controveresate scene din istoria tenisului. Totul s-a petrecut în timpul meciului din turul secund al US Open 1979, dintre Ilie Năstase și John McEnroe.
ilie nastase us open 1979
Ilie Nastase s-a certat cu toti oficialii in 1979, la US Open

Aflat spre finalul carierei, Ilie Năstase, pe atunci în vârstă de 33 de ani, a jucat în turul secund contra tinerei speranțe americane John McEnroe, care atunci avea 20 de ani. În setul al patrulea, la scorul de 6-4, 3-6, 6-3, 2-1 pentru reprezentantul gazdelor, Ilie Năstase s-a revoltat după o minge dată în defavoarea sa de un arbitru de linie. A reacționat caracteristic, certându-se cu arbitrul, s-a așezat în scaunul arbitrului de linie și refuzând să mai reia jocul. A primit un punct de penalitate de la arbitrul de scaun, Frank Hammond, McEnroe ajugând astfel să aibă 3-1.

ilie nastase us open 1979
Ilie Nastase incearca sa inteleaga ce s-a intamplat

Ei bine, aceasta a fost exact picătura care a umplut paharul supărărilor românului, care a declanșat o serie de înjurături în urma cărora a fost descalificat și trimis la vestiare. Numai că atunci a început furtuna din tribune, cei 10.549 de spectatori aruncând pe teren cu tot ce găseau la îndemână pentru a-și exprima dezaprobarea. După mai bine de un sfert de oră de negocieri, timp în care a fost nevoie de intervenția poliției pentru liniștirea spiritelor, Ilie Năstase a fost rechemat pe teren, arbitrul schimbat, iar meciul câștigat, până la urmă, cu 6-2 în setul patru, de McEnroe. Acesta avea să câștige, de altfel, turneul.

ilie nastase us open 1979
Ilie Năstase se cearta cu arbitrul la US Open 1979

După 33 de ani, cu ocazia vizitei in România a lui John McEnroe, Ilie Năstase a povestit despre acest incident: ”Cel mai disputat meci între noi a avut loc în 1979, în turul doi al US Open, când el începea să câştige turnee de Grand Slam. Eu eram antrenat atunci de un fost mare jucător, Roy Emerson, şi el mi-a spus «nu ai nicio şansă să-l baţi, dar enervează-l puţin». La un moment dat nu am mai putut şi m-am întins pe spate. Arbitrul mi-a spus să mă ridic, altfel mă dă afară. Erau 20.000 de spectatori, era un singur meci, la ora 19.00. Spectatorii au început să arunce cu sticle, cutii de coca cola. Poliţia fost alertată, oamenii voiau banii înapoi. Arbitrul m-a dat afară. A venit un oficial, a schimbat arbitrul de scaun şi m-au pus din nou să joc meciul. Apoi a început John. Nu ştiu ce a făcut, a spart racheta şi l-a dat pe el afară. Până la urmă am jucat vreo cinci ore jumătate şi m-a bătut în patru seturi. Era noapte şi nu ştiam unde să mergem după meci. Am mers la un McDonalds, noi ăştia patru care ne certasem să ne scoatem ochii, cu două gagici. Aşa s-a terminat meciul“, a povestit Năstase.

Mai jos puteți vedea câteva imagini din acea partidă de pomină, disputată la US Open 1979.

Leave a Reply

Top