SUNTETI AICI
ACASA > International > Ce trebuie să știi atunci când pariezi pe tenis – ghidul începătorului

Ce trebuie să știi atunci când pariezi pe tenis – ghidul începătorului

roger federer turneul campionilor londra

Să pariezi pe tenis este, de multe ori, mai interesant decât pe fotbal sau alte sporturi. Mai ales dacă te atrage acest sport și îți plac cele două circuite: masculin și feminin. Din punct de vedere parioristic, cele două sunt complet diferite, însă în acest articol facem referire la regulile de bază și principiile pariurilor pe tenis.

După fotbal, tenisul este unul dintre cele mai pariate sporturi. Adesea, la tenis găsești mai ușor pariuri valoroase, totul este să urmărești acest sport și să fii la curent cu evoluțiile celor pe care pariezi.

Deși pare simplu și la îndemâna oricui, pariurile pe tenis au specificul lor. Fiind vorba de un sport individual, analiza unui meci de tenis are particularitățile ei. Nu este greu, însă presupune informare, cunoașterea sportului și urmărirea constantă a performanțelor jucătorilor.

roger federer
Roger Federer

 

Înțelege regulile tenisului și cum să pariezi pe acest sport

Tenisul din ziua de astăzi este un sport care se desfășoară rapid și are multe aspecte spectaculoase. Pentru a înțelege mai bine cum să pariezi pe tenis, trebuie să înțelegi regulile acestui sport dar și modul în care diferitele suprafețe influențează jucătorii. De aici se ajunge la stilul de joc specific pentru fiecare suprafață.

Tenisul modern se joacă cu racheta și mingea, pe o suprafață dreptunghiulară cu un fileu de 1.07 m amplasat la jumătatea acesteia.

Fie că e vorba de jocul între 2 persoane (simplu), fie că sunt 4 persoane (dublu), scopul jocului este să împiedici adversarul să trimită mingea, peste fileu, în suprafața ta de joc. Asta presupune să faci adversarul să trimită în afara terenului de joc sau în fileu.

rafael nadal trofeu madrid
Rafael Nadal, cu trofeul de la Madrid

Un ghem se câștigă făcând 4 puncte (și cu cel puțin 2 puncte mai mult decât adversarul), iar un set presupune 6 ghemuri, în timp ce un meci solicită 3 sau 5 seturi. În turnele de Grand Slam bărbații joacă pe sistemul cel mai bun în 5 seturi iar în restul turneelor se joacă cel mai bun din 3 seturi.

Ce factori sunt cu adevărat importanți

Sunt mai mulți factori și este bine de știut că toți jucătorii au preferințe și sunt influențati de suprafețele de joc. Fiecare jucător are puncte tari și puncte slabe, care sunt amplificate de către ceilalți factori.

Suprafața, experiența, stilul de joc, importanța turneului, condițiile de joc reprezintă factori importanți de luat în calcul la fiecare analiză. La acestea adăugăm istoricul întâlnirilor directe (head 2 head), rezultatele înregristrate de-a lungul timpului între 2 jucători, factor adesea decisiv.

Este clar faptul că un jucător experimentat știe cum să se adapteze rapid la fel cum știe și tipologia jucătorului pe care preferă să îl înfrunte. Cele mai importante tipuri de jucător ar fi: jucătorii de serviciu, jucătorii defensivi, jucătorii compleți și jucătorii ofensivi care preferă să vină la fileu (o categorie destul de rar întâlnită în tenisul acestor ani).

Ponturi tenis: Impactul suprafețelor de joc

Sunt 4 mari turnee de Gran Slam, fiecare jucându-se pe sufrafețe diferite: Australian Open (hard), French Open (zgură), Wimbledon (iarbă) și US Open (hard). Vorbind de hard, există hard indoor și hard outdoor, după cum este organizat turneul, în sală sau în aer liber.

Hard-ul (asfaltul) este cea mai des întâlnită suprafaţă în circuitul profesionist de astăzi. Este o suprafață care le conferă un avantaj jucătorilor cu serviciu puternic şi care lovesc mingea foarte tare şi în urcare.

În ceea ce privește turneele de sală jucate pe hard, uneori și pe carpetă, acestea sunt pe cale de dispariție. Se mai întâlnesc câteva la sfârșitul anului competițional. Este o suprafață extrem de rapidă, pe care se joacă spectaculos, însă există și riscuri de accidentare destul de mari.

Cea mai lentă dintre suprafeţe, zgura, în special cea roşie, este o suprafață pe care schimburile de mingi sunt lungi. Aici, apare avantajul  jucătorilor care lovesc cu foarte mult efect, care se deplasează bine în teren și au o condiție fizică foarte bună, care reuşesc să ţină mingea în teren și fac puține greșeli neforțate.

Iarba avantajează pe jucătorii care servesc rapid, puternic și precis și pe jucătorii ofensivi. Însă cum jucătorii ofensivi sunt tot mai rari, așa sunt și turneele pe iarbă. Wimbledon-ul salvează ceva din imaginea tenisului pe iarbă și impune vechea etichetă a sportului alb.

Cele mai bune pariuri pe care le poți pune pe tenis

  1. Cel mai important pariu la tenis este pe victorie. Fiind vorba de 2 alternative, alegerea câștigătorului este cel mai popular și des-întâlnit pariu şi mulţi pariori îşi fac biletul zilei pe această bază. Și în cazul pariurilor live alegerea câștigătorului e cel mai important pariu. Atenție însă, când e vorba despre turnee de Gran Slam, acestea se joacă pe sistemul cel mai bun în 5 seturi, și pot apărea răsturnări de situaț
  2. Un alt pariu popular este cel pe handicap. La seturi sau ghemuri, handicapul este în favoarea jucătorului mai slab cotat și este oferit pentru a echilibra opțiunile de pariere. Unii pariori preferă să parieze pe câștigătorul turneelor de Grand Slam sau pe câștigătorii unor turnee din circuit. Acest tip de pariu este popular dar presupune foarte bune cunoștințe și urmărirea constantă a jucătorilor. La sfârşitul jocului, pariorii pot verifica biletul şi online.

Mulți pariori aleg să mizeze pe opțiuni de tipul sub/peste număr de ghemuri, mai ales când se întâlnesc jucători de valori apropiate și care își fac ușor serviciul.

Dintre cele mai bune case de pariuri unde poți miza pe tenis, recomand: Sportingbet, Baumbet, Betfair, Stanleybet, Superbet.

Leave a Reply

Top